Cropix
‘Uništio‘ je Hajduk

Tko je najveće osvježenje HNL-a u nastavku prvenstva? Za njega je kriv - Asprilla!

‘Vodimo ga za ruku, crtamo mu na papiru, a kad sve zapne tu je Google prevoditelj!‘
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 18. lipanj 2020. 10:03

Jorge Obregon (23), brzonogi kolumbijski nogometaš, poigravao se s obranom Hajduka kao neki profesionalni hakler koji je stigao na termin s lokalnim španerima. Kod prvog pogotka pobjegao je svima, a onda majstorski asitirao Drožđeku, kod trećeg je započeo akciju, nakon koje su Majstori s mora imali vrtoglavicu. Kolumbijca smo već zamijetili kad je majstorski ‘metnuo’ Dinamu, dečko je stvarno dobar materijal.

Danilo Moreno Asprilla. To je također kolumbijski nogometaš koji trenutačno igra za Al Shabab iz Rijada. Nije ništa u rodu onom poznatom Faustinu Asprilli, svojevremenom Dinamovom krvniku koji je danas biznismen i ima tvornicu kondoma. Ali upravo je on na neki način zaslužan što je Obregon ove zime, u veljači, za vrijeme pandemija koronavirusa došao u Varaždin iz perunaskog Municipala.

Dakle, svi to znamo i nije nikakva tajna, hrvatski izbornik Zlatko Dalić itekako pomaže Varaždin, svoj klub. Bilo bi krasno kad bi i drugi u ostalim krajevima Hrvatske, oni kojima je nogomet dao sve, u konačnici blagostanje, pomagali na bilo koji način. Dakle, hrvatski izbornik se sjetio da je jedan kolumbijski menadžer s kojim je u dobrim odnosima, svojedobno u Al Ain, gdje je on bio trener, doveo tog Asprillu. Pa ga je nazvao, te mu rekao da Varaždin traži napadača. Kolumbijac mu je poslao - Obregona! Zapravo, prvo je trebao stići jedan drugi kolumbijski nogometaš, koji je bio ponuđen. No, znanac Zlatka Dalića, taj kolumbijski menadžer, kazao mu je sljedeće: “Ne, imamo mi boljeg”. Taj bolji je bio Obregon, kojem, uzgred budi rečeno, na stranici Transfermarkt nisu uspjeli pronaći niti fotografiju. Kolumbijski menadžer je poslao video u Varaždin, naravno da ga je pogledao i Zlatko Dalić. Iako naš izbornik dobro zna da video-zapis često nije mjerodavan, odmah je vidio da baš takav igrač treba Varaždinu.


Obregonu nije bilo lako po dolasku u Varaždin, naime, govori samo španjolski.
- Franjo Prce govori malo talijanski, pa tu nekako pokušavamo pričati s Obregonom, ali komunikacija je jako, jako teška. No, bistar je dečko, pa ipak dođemo do nekakvog rješenja - priča nam trener Varaždina Samir Toplak.

Stigao nespreman

Osim Zlatku Daliću, Varaždin može za sadašnju formu Obregona zahvaliti i - koronavirusu! Eto, da je pandemija i nekome pomogla...
- Da, za nas i Obregona je koronavirus dobro došao. Jer, Obregon je stigao potpuno nespreman. Tek sad je počeo pokazivati svoju kvalitetu.
Zanimljiva je ta priča o Kolumbijcu. Toplak nam je priča u dahu...
- Kad se ne možeš sporazumjeti s igračem, sve mu pokažeš na treningu. Ako treba, primim ga za ruku, odvedem do mjesta za vježbu i onda mu mi pokažemo. Tako mu predočimo sliku što želimo od njega.
Ima i druga opcija...
- Ta je da mu naše želje nacrtamo na papir! Fino uzmemo olovku, crtamo, pa mu isporučimo u lice. Jer ne razumije niti riječi engleskog. Dakle, vođenje za ruku i crtanje je zasad formula uspjeha Obregona, ha, ha, ha... Makar, već sad on neke stvari kuži, danas je puno lakše s njim. Na koncu, kad baš sve zapne, postoji i Google prevoditelj, zar ne?
No, stvari će se pokrenuti što se jezika tiče. Naime, Obregon je upisao tečaj engleskog.
- Treba mu pomoći, jer je skrenuo pozornost na sebe, vjerojatno ga danas-sutra čeka neki transfer, pa će trebati znati engleski. Inače, druži se najviše s našim strancima, Guerom, Mehdikhanijem... A kako se oni sporazumijevaju, pojma nemam, ha, ha, ha... No, vedra je osoba, bez obzira što skoro ništa ne razumije, uglavnom se smije. Baš je super tip. Da, kad je hrvatski jezik u pitanju, zna stihove nekih naših pjesama.
Veli nam Toplak da je Obregon strašan igrač.
- Svaki potez mu ima smisla.

Ugovor na dvije godine

Pitali smo Toplaka je li Obregon shvatio da je Varaždin napravio senzaciju i pobijedio na gostovanju jedan od najvećih hrvatskih klubova?
- Nisam siguran da on shvaća kakvu smo mi pobjedu ostvarili! Pretpostavljam da će ovih dana shvatiti.
Obregon je s Varaždinom potpisao ugovor na dvije godine. Zna sačuvati loptu, a to je bitno u kontekstu brzih Posavca i Droždeka, koji se mogu tako mnogo lakše priključivati, to se tako dobro vidjelo na Poljudu.
Možda vas zanima koliko košta Obregon? To je ipak poslovna tajna, ali dakako da se ne radi o nekakvoj nebuloznoj plaći, već svoti u okviru onoga što Varaždin može ponuditi. Kompletni godišnji budžet kluba iz baroknog grada iznosi 8,5 milijuna kuna, za usporedbu, toliko ukupno Hajduka stoji Eduok.

image
Cropix

Sreća da Varaždin ima Dalića, koji je odlučio nešto vratiti klubu. Jer, da ga nema, prvoligaška priča tog kluba bila bi nemoguća misija. Klub se zove Varaždin, u kompletnom budžetu grad sudjeluje s - pet posto! To iznosi 490 tisuća kuna. A Županija je uplatila 500 tisuća kuna, više nego grad!? Veći dio sponzora su oni izvan grada Varaždina. U posljednjih godinU dana je Varaždin sam u stadion uložio oko 5 milijuna kuna, uz pomoć HNS-a. Zgotovljena je umjetna trava, rasvjeta na pomoćnom terenu i umjetnoj travi, napravljen je teren za djecu, ‘kentauri’, kućice za prodaji ulaznica. Dok je vladala pandemija, društvo iz Varaždina je svaki dan bilo na stadionu, kosili su, sijali, stavljali busene trave, prali tribine...
Eto, taj skromni Varaždin je rasturio Hajduk usred Splita i usput promovirao jednog odličnog nogometaša, Jorgea Obregona. Kad ljudi znaju posao, onda i siromasi mogu pobijediti elitu...

Bivši mladi reprezentativac Kolumbije

Nije Jorge Obregon nepoznat nogometaš u drugoj najmnogoljudnijoj državi Južne Amerike. Obregon je bivši mladi reprezentativac Kolumbije s kojom je sudjelovao na Južnoameričkom prvenstvu do 20 godina 2017. u Ekvadoru. Ne radi se, doduše, o posebno talentiranoj generaciji momaka rođenih 1997., 1998. i 1999. godine. Do A-reprezentacije su se nakon tog natjecanja probila tek dvojica; Cucho Hernandez napadač je Watforda na posudbi u Mallorci, a Luis Diaz krilo kojeg je Porto od Juniora prošlog ljeta kupio za 7,22 milijuna eura. (dd)

Bez gola u 22 utakmice u elitnom kolumbijskom rangu Primeri A

Obregonov rodni grad je Puerto Tejada, koji je ime dobio po generalu Manuelu Tejadi Sanchezu. U seniorskoj karijeri nastupao je za Independiente Santa Fe, Jaguares de Cordoba (1. kolumbijska liga), Llaneros, Real Cartagena (2. kolumbijska liga) i Deportivo Municipal (1. peruanska liga) iz kojeg je i došao u Varaždin u veljači. Ukupno je u redovima tih klubova odigrao 110 utakmica i zabio 21 pogodak. U Primeri A, elitnom nogometnom rangu u njegovoj domovini, nije zabio nijedan gol u 22 utakmice. (dd)

Seniorska karijera Jorgea Obregona

2015. Independiente 1 utakmica 0 golova
2016. Llaneros 28 utakmica 9 golova
2017. Independiente 13 utakmica 0 golova
2018. Real Cartagena 38 utakmica 10 golova
2019. Jaguares 16 utakmica 0 golova
2019. Deportivo 14 utakmica 2 gola

Tek drugi Kolumbijac u HNL-u

Zanimljivo je da je Obregon Kolumbijac s najviše nastupa u povijesti Prve HNL. Konkurencija mu nije velika, budući da je prije njega u Hrvatskoj bio samo jedan njegov sunarodnjak. Rodrigo Rivas odigrao je za Rudeš dvije ligaške utakmice u kolovozu i rujnu 2017. godine i ubrzo napustio Zagreb. Rivas je rođen 1997. kao i Obregon, 13 dana kasnije u od Puerta Tejade 255 kilometara udaljenom gradu Bajo Baudo, a član je Alavesa B za koji nastupa u 3. španjolskoj ligi. (dd)

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
17. travanj 2024 23:45