Foto: Vojko Basic / CROPIX
NADARENI ARBITAR IZ VARAŽDINA

TKO JE SUDAC KOJI ĆE DIJELITI PRAVDU U VELIKOM DERBIJU Odbio biti poput Šukera i Bobana, otac mu skupo platio podršku Štimcu, a Beusan apelira na...

Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 16. prosinac 2016. 11:56

Mario Zebec i drugi put u istoj sezoni sudit će poljudski derbi Hajduk - Dinamo, u postojećoj konstelaciji snaga on je i bio prvi favorit, njegovo ime na kraju je u srijedu ujutro objavio povjerenik Dušan Kukić.

Zebec nije samo poznato nogometno prezime iz daleke povijesti kad je njegov daljnji rođak Branko bio jedan od najvećih svjetskih španera i trener koji je ugradio golem doprinos u Dinamovom osvajanju Kupa velesajamskih gradova 1967. godine, Marijov otac Dražen godinama je figurirao među čelnicima nogometa u Varaždinskoj županiji pa je doživotno suspendiran od Disciplinske komisije HNS-a kao čovjek Igora Štimca u pokušaju rušenja Vlatka Markovića. Nakon što se oglušio na prvu kaznu od dvije godine zabrane rada.

No, Mario Zebec nije niti veliki nogometaš, igrao je samo do 21. godine, iako je nanizao klubove: Polet iz Cestice, varaždinska Sloboda i Varteks te slovenski Ormož, nije niti funkcionar, premda tko kaže da jednom neće biti, on se sa 16 godina opredijelio da bude sudac. Dok su tinejdžeri maštali kako postati Šuker, Boban, Prosnečki, Ronaldo, Zidane ili Rivaldo, Zebec se na nagovor prijatelja, sve redom arbitara, primio zviždaljke i tek još koju godinu paralelno gurao loptu travnjakom. Deset sezona trebalo mu je da se nađe na prvoligaškoj listi, debitirao je u listopadu 2009. godine utakmicom Istra 1961 - Šibenik 1:2.

Nema repova

Skupio je 64 utakmice, a ove 2016. postao međunarodni arbitar te 10. kolovoza premijerno bio delegiran za derbi Hajduk - Dinamo, koji je na Poljudu završio 0:4.

- Poznato je da sam Zebeca kuvertirao pod broj 1, Pejina kao dva, a Batinića kao tri. Njegov odabir je logičan, zapavo jedini mogući - kazao nam je jučer Mateo Beusan, Oko sokolovo, koji ističe:

- Svi mu moramo pomoći. Igrači, klubovi i sportska javnost. Neće mu biti lako nakon suđenja kakvo je bilo u protekla četiri kola. Na derbiju u kolovozu bilo je tehničkih primjedbi, ali nisu se povlačili nikakvi repovi. Ja sam mu prije dvije godine dodijelio “Sokola” kao najperspektivnijem sucu. Posvetio se suđenju dosta dobro, a sad sve ovisi o psihi. Cijela sportska javnost Hrvatske je usmjerena na to, imat će vrlo težak zadatak. Lako se može dogoditi nervoza među igračima, međutim, on nema repova pogotovo kad su u pitanju ta dva kluba i to je pozitivno. Drugo, zadnja dva kola nije sudio, na posljednjoj utakmici Inter - Split 2:0 nije bilo prigovora, pretpostavljam da će biti u redu.

Uspješan direktor

Statistika kaže da je Hajduku delegiran 13 puta (7-1-5), a Dinamu 12 (9-2-1).

- To nema veze, ova utakmica je posebna. Zato što je zadnje kolo i igra se derbi, nakon katastrofalnog suđenja u proteklim kolima. Dobro je što on nije ni sa čime opterećen - konstatirao je Beusan.

Zagreb, 141208.
Importanne galerija, nogometni sudac Mateo Beusan poznat i pod nadimkom Oko sokolovo.
Foto: Neja Markicevic / CROPIX
Neja Markicevic / CROPIX / CROPIX

Jednom nam je Zebec pričao kako jedva čeka velike utakmice, da ga one ne sputaju nego su izazov, dok ne krenu zna imati tremu, ali čim prvi put puhne u zviždaljku ekspresno sve zaboravlja. Aspiracije su mu goleme, vidi se jednom na europskom ili svjetskom prvenstvu, možda kao prvi Hrvat nakon Damira Matovinovića 1982. Iako uz suđenje radi i kao direktor o obiteljskoj tvrtki Elektromehanika koja proizvodi metalne komponente za namještaje i zapošljava stotinjak radnika. I to u Velikom Lovrečanu, u općini Cestica, na sjeveru Hrvatske, nedaleko Varaždina.

Ako ga lopta nije ponijela da “igra” Šukera ili Bobana, u suđenje ga je najviše inspirirao jedan podrijetlom Hrvat, a zapravo Talijan Roberto Rosetti, kojeg pamtimo s Eura 2008. i četvrtfinala s Turskom. U međunarodnoj konkurenciji Zebec dosad ima osam utakmica, uglavnom mlađih uzrasta ili kvalifikacija za Europsku ligu.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
02. svibanj 2024 16:22