Na fotografiji: Mario Čuić i Marko Gjira
 TOM DUBRAVEC/CROPIX
HAJDUČKA OBITELJ

Tko je novi Hajdukov tinejdžer? Od petoro djece, dvoje su na Poljudu: ‘Ne može nitko igrati osim tebe!‘

‘Njegov tip igrača je Leo Messi, a od hrvatskih mu je Luka Modrić apsolutni broj jedan‘.
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 14. lipanj 2020. 13:32

Mario Čuić u Puli je debitirao za Hajduk. I to pobjedom, što je uvijek važno na premijeri. Iznenađujuće je Tudor posegnuo za Čuićem u prvoj postavi pulskog dvoboja, jer 19-godišnji veznjak nije do sada ubilježio ni minute u seniorskom Hajduku. Igrao je ove sezone za B momčad i juniore gdje je s 12 zgoditaka bio prvi strijelac prekinutog prvenstva.

Ofenzivni veznjak iz sela Brišnik pokraj Tomislavgrada pet je godina već na Poljudu, dolazi iz sportske obitelji s tri brata i sestrom, sve odreda sportašima.

Nema straha

- Mario i dvije godine mlađi Filip su u Hajduku, dva najmlađa brata također treniraju nogomet u HNK Tomislav, a i sestra je talentirana za sport - otkrio nam je Tomislav Čuić, otac petero djece koji je donedavno bio također aktivan u nogometu.


- Sudio sam Premier ligu BiH dugih 14 godina. Nije bilo jednostavno iz malog mjesta održati se na najvišoj razini tolike sezone.
Tomislav Čuić u BiH je bio poznat kao sudac kojeg su gosti obožavali Sudac s karakterom, takvim su ga opisivali mediji u susjednoj državi.

- Nisam se nikada plašio, nisam imao strah - priča Tomislav.

Takav je karakter prenio i na svoju djecu, u konkretnom slučaju na svoje najstarije dijete, 19-godišnjeg Marija, debitanta Bijelih u Puli.

image
ANTE CIZMIC/CROPIX


- Srce mi je bilo puno kada sam vidio svog sina na terenu u Puli. Ispunio se moj, njegov i san cijele obitelji. Ali, to je tek prvi korak, treba igrati i stalno se dokazivati.


Prije devet godina Hajduk je s Balakovom gostovao u Tomislavgradu odigravši prijateljsku utakmicu s domaćim Tomislavom. Pobijedio je 6:0, ali nije rezultat važan iz današnjeg aspekta.

Igrao i napadača

- Sudio sam taj dvoboj, pomogao i u organizacijskom segmentu, a Mario je izašao na teren zajedno s ostalim suigračima iz podmlatka Tomislava. Djeca su imala privilegij da ih igrači Hajduka uzmu za ruku i povedu na travnjak. Kako je samo bio sretan! Kasnije je skupljao i lopte na toj utakmici, a devet godina potom igra za Hajduk. Jasno vam je kako se polako ostvaruje njegov san.


U Hajduk je Mario stigao nakon dječjeg turnira u Međugorju. Malo je nedostajalo da susjedni Split ugrabi talentiranog veznjaka.


- Uvijek je bio vezni okrenut prema napadu. Kreator i strijelac. U podmlatku Tomislava znao je igrati i napadača, ali njegovo pravo mjesto je u sredini terena. S Hajdukom smo u kontakt došli tri mjeseca prije turnira u Međugorju. Šef škole splitskog kluba Nenad Pralija dao nam je naznaku kako će Hajduk pogledati Marija. Međutim, kako je vrijeme prolazilo nitko se s Poljuda nije javljao i nakon turnira u Međugorju skaut RNK Split, Vlado Babić, pitao me može li Mario doći na probu. Odmah sam se javio i Praliji, podsjetio na dogovor i rekao; “Split nas zove.” Odmah je Pralija odgovorio: “Nema šanse, dolazite u Hajduk.”


Nedugo potom Mario Čuić našao se na treningu u omladinskom pogonu na Poljudu.


- Prvi trening je obavio s Vikom Lalićem i njegova procjena je bila jasna: “Ti si naš, ostaješ ovdje.” Tako je Mario preselio u Hajduk.

Modrić mu je broj jedan

U tih pet sezona igrao je i za reprezentaciju Hrvatske, a danas je član Šimunićeve U-19. S Hajdukom ima stipendijski ugovor do 2024. godine.


- Nismo nikada gledali novce niti visinu ugovora. Stipendijski ili profesionalni, to nam je zaista nebitno u ovom trenutku. Važno je da Mario igra, da pokaže koliko zna i može. Doći će novci ako dobro igraš - kaže otac Tomislav i naglašava:


- Ne može nitko igrati osim tebe, uvijek to kažem Mariju. Jedino je teren mjerilo i budeš li pravi ništa ti u životu neće pobjeći niti će drugi uzeti.

Zanimljivo je da Čuić nema menadžera, obitelj na čelu s ocem Tomislavom vodi brigu o njegovoj karijeri.

- Sam sebi je menadžer, to vam je najbolje objašnjenje. Kada dođe trenutak da mu treba zastupnik, onda će se i to promijeniti. Obitelj stoji iza njega, a nama je svima bitno da Mario u Hajduku ima uvjete za razvoj, da klub vodi računa o njemu.
Posebno igračkog uzora nije imao, dodat će otac. Ali, ako upitate “Messi ili Ronaldo”, odgovor je jasan:


- Messi je njegov tip igrača. Od hrvatskih mu je Luka Modrić broj jedan. Preferira profinjene tehničare, teži takvoj igri.
Puno smo toga doznali o Mariju Čuiću nakon njegova debija za Bijele. Još je samo ostalo pitanje navijačkog opredjeljenja u kraju koji uglavnom diše za Bijele i Modre. Kakva je situacija u Brišniku, mjestu od 200 kuća na magistralnom putu od Tomislavgrada prema Posušju?

- Ako netko do sada i nije navijao za Hajduk, sigurno je već postao navijač Bijelih - uz osmijeh će kazati Tomislav Čuić.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
06. travanj 2024 01:49