Damir Krajac / CROPIX / CROPIX
MIŠLJENJE STRUČNJAKA

TKO JE U PRAVU? Ugledni ekspert za sportsko pravo kritičan prema Komisiji za žalbe HNS-a: 'Nemam dobra iskustva s radom članova...'

Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 22. travanj 2017. 10:19

Soudani igra derbi! Komisija za žalbe HNS-a okarakterizirala je disciplinskog suca Sašu Pavličić-Bekića hajdukom koji neovlašteno zadire u posao nogometnih djelitelja pravde i drznuo se sankcionirati nesportski potez igrača Dinama, iako Tihomir Pejin to nije tako vidio.

Davor Blašković, tehnički tajnik Zagrebačkog nogometnog saveza, potpisao je odluku za koju su glasovali i Alan Klakočer iz Zagreba te Ante Tomaš iz Rijeke. Tako je zapravo Riječanin Tomaš oslobodio Soudanija i poslao ga “u vatru” protiv Hajduka jer bez njegove ruke u zraku odluka Pavličić-Bekića ne bi pala. Branio ju je jedino Stipe Cvitanović iz Metkovića, a Osječanka Valentina Koprivnjak nije se ni pojavila.

Pavličić u pravu

Tko je ispravno protumačio Disciplinski pravilnik HNS-a, Saša Pavličić-Bekić ili Komisija za žalbe? Pitali smo Davora Radića, uglednog eksperta za sportsko pravo.

- Moram odmah reći da nemam dobra iskustva s radom članova Komisije za žalbe HNS-a na čelu s Blaškovićem, iako je isti na tu dužnost došao upravo zbog mene jer sam u žalbenom predmetu zbog neodigranog derbija Dinama i Hajduka kao tadašnji punomoćnik Hajduka rasformirao tu komisiju i njezina tri člana, tako da je Odbor za hitnost HNS-a prvi put zasjedao i odmah imenovao Blaškovića, kako bi imali kvorum i donijeli odluku isti dan protiv Hajduka. Što se tiče predmeta oko kažnjavanja igrača Soudanija, želim reći da mi je teško isti komentirati jer sve što znam oko toga jest ono što sam pročitao u medijima. Pa upravo zbog toga ako je točan navod koji glasi da je disciplinski sudac Saša Pavličić-Bekić kaznio Soudanija po članku 51. Disciplinskog pravilnika, a da je Komisija za žalbe HNS-a donijela odluku pozivajući se na članak 110. Disciplinskog pravilnika, onda mogu reći da je to potpuno pogrešno te da je disciplinski sudac u ovom predmetu u cijelosti u pravu.

Dva članka

Radić, odvjetnik iz Splita, koji zastupa mnoge klubove i pojedince u hrvatskom nogometu, konstatira:

- Ako je disciplinski sudac ponašanje Soudanija ocijenio nesportskim ponašanjem te ako je njegova odluka o kažnjavanju izrečena u skladu s Disciplinskim pravilnikom HNS, a jest jer je upravo po tom članku pravilnika moguća kazna igraču i do šest utakmica, onda smatram da ne može Komisija za žalbe HNS-a sebi uzimati za pravo mijenjati njegovu odluku pozivajući se na tzv. “autonomiju suca“. Zbog svega toga smatram da je ova odluka Komisije za žalbe HNS-a pogrešna jer se istom šalje poruka da su suci nedodirljivi u slučaju “nesportskog ponašanja igrača“ te da se njihova odluka ne može promijeniti, a što naravno nije točno. Još sam više tužan i žalostan kad vidim da šef sudaca Ante Kulušić preko medija dijeli “packe“ disciplinskom sucu i komentira njegove odluke jer obojica su imenovani od strane Izvršnog odbora HNS-a i predstavljaju HNS, tako da zaista smatram da nije primjereno komentirati rad nekog od njih preko medija.

Čitajući propise i njihove interpretacije, i laika bode u oči da je na stranici Prve HNL u srijedu objavljeno kako je Pavličić-Bekić kaznio Soudanija po članku 51, ne ulazeći tako u procjene suca, a u priopćenju Komisije za žalbe stoji da je ona stajališta kako se nadležnosti iz stavka 3. članka 110. Disciplinskog pravilnika trebaju primjenjivati onako kako su predviđena - samo iznimno i kod teških prekršaja koje sudac nije sankcionirao jer ih nije vidio. Bilo kakva drugačija primjena tih odredbi bila bi kršenje Pravila nogometne igre i grubo narušavanje autonomije suca utakmice kod donošenja odluka.

Mučni košmar

Pavličić-Bekić u ploču, Komisija u klin. Ujedno, u Disciplinskom pravilniku HNS-a eksplicitno je navedeno koje su to iznimne situacije u kojima disciplinski sudac ima pravo djelovati, pa tako stoji - kod ozbiljnih prekršaja koje suci nisu sankcionirali ili vidjeli, te čak i kod ispravljanja očitih pogrešaka u disciplinskim odlukama suca. To što UEFA-in pravilnik daje nešto manje ovlasti stegovnom tijelu nije bitno, jer jasno je navedeno da disciplinski sudac radi po Pravilniku HNS-a. Kojeg se i držao.

Kontaktirali smo i Krešimira Vlajčevića koji je čak 17 godina dijelio kazne u Prvoj HNL, sve do prošlog ljeta.

- Meni Komisija za žalbe nikad nije potpuno promijenila odluku. Sjećam se samo jedne prilike kad je na prigovor Hajduka Komisija pod predsjedanjem Tina Doličkog ukinula odluku, ali je potom donijeta ista - kazao je Vlajčević da bi aktualni slučaj pitijevski prokomentirao:

- Ne mogu reći kako bih ja odlučio o Soudaniju. Svi su u pravu. I Pavličić-Bekić i Komisija. Jedno je jasno i dobro - ubuduće će i javnost i disciplinski sudac, nakon ovog pravorijeka, znati na koji način takve situacije tumačiti.

Iz mučnog košmara, koji je dodatno nagrdio percepciju HNL-a i iz kojeg igrač Dinama izašao nekažnjen za namjerno udaranje protivnika, bilježimo dvije koristi: HNS će vrlo vjerojatno promijeniti Pravilnik i tako ograničiti tko smije koga prijaviti, a valjda onda i na papiru ukinuti ovlasti disciplinskom sucu koje mu u praksi, eto, ne daje, i svi ćemo znati na čemu smo, a Rijeka i Zagreb pokazali su se fair play rivalima jer upravo čovjek koji u HNS-u predstavlja Primorsko-goransku županiju dao je glas da Soudani danas - igra! Pa možda s kakvim potezom za pamćenje i začini hrvatski klasik.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
27. travanj 2024 06:12