DAMIR KRAJAC/CROPIX
NOVA BRIGA NA MAKSIMIRU

To bi bio težak udarac za Dinamo! Danas pada odluka o kapetanu, pogledajte Mamićevu varijantu za derbi

Sigurno neće biti kažnjenog Lovre Majera, još dva igrača iz prve postave su pod velikim upitnikom...
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 12. prosinac 2020. 08:03

Nema odmora i guštanju u velikom europskom rezultatu, na redu je HNL. Zahtjevni, neizvjesni HNL, u kojem Dinamo još nije na onom mjestu gdje je navikao biti uoči zimske stanke. Pitanje je i hoće li uspjeti dohvatiti vrh ljestvice s obzirom na dvije utakmice manjka, ali da bi to učinio u Rijeci nema pravo na kiks. Na poraz. U europskom derbiju HNL-a Dinamo ima imperativ.


Zanimljivo, Zoran Mamić dosad još nije slavio na Rujevici. Dvaput je bio na klupi Dinama, u onoj prvoj sezoni kad je riječki “kamp” zamijenio Kantridu, prvi put Riječani su slavili 2:1, drugi put bilo je 0:0. Općenito, dosad je Dinamo u HNL-u i Kupu 11 puta gostovao na Rujevici i samo dvaput odnio puni ulov; jednom je to učinio Mario Cvitanović (2:0), jednom Nenad Bjelica (5:0). Uz još tri remija (Mamić, Petev, Bjelica). Znači, čak šest poraza. Stoga ne treba čuditi da su u Maksimiru ostavili šampanjac u “kibli”, otvorit će ga kasnije, već su svi glavama u derbiju s Rijekom.


S Rijekom koja u Europskoj ligi nije prošla skupinu, ali koja je u zadnjih dvadesetak dana pokazala silnu volju, snagu, upornost, žilavost. Kad je Rožmanova momčad nakon utakmica s Napolijem, Osijekom, Real Sociedadom i onim “vaterpolom” protiv Hajduka smogla snage da u 93. minuti iščupa pobjedu protiv AZ-a, onda takva momčad zaslužuje najveću ozbiljnost i respekt i ovog dominantnog Dinama. Svjesni su u Maksimiru da ih čeka paklenih 90 minuta.

Postoji šansa

Znamo da neće biti Lovre Majera zbog kartona, u utakmici protiv Moskovljana stradali su Arijan Ademi i Marin Leovac. Prema onome što se pričalo i što se moglo vidjeti u četvrtak navečer, obojica bi trebali biti out za veliki obračun na Kvarneru. Međutim, petak je donio optimizam. Leovac je zaradio nekoliko šavova na arkadi, ali je bolje i moguće je da bude i konkurenciji za derbi.
A ni Ademi nije sasvim izgubljen, odnosno, možda se ipak stigne oporaviti. U petak je trebao ići na dodatne preglede, na magnetsku rezonanciju da se vidi radi li se o rupturi lože ili “samo” nekom istegnuću, grču. Subota bi trebala dati konačan odgovor, a iz iskustva znamo, ako postoji i mala šansa da Ademi zaigra, on će stisnuti zube. Bez njega i Majera, bio bi to dosta veliki startni hendikep u tako važnoj utakmici.


Dobra je vijest i što će u kadru gotovo sigurno biti Rasmus Lauritsen. U redu, nije nezamjenjiv, pokazalo se i protiv CSKA-a, ali Danac je dosad bio siguran i važan kotač Dinamove obrambene utvrde. Tako da će sigurno Zoran Mamić s radošću dočekati vijest da je viroza iza njega i da će biti spreman za ovaj boj. Dakako, u odnosu na utakmicu s Rusima, vraća se i Bruno Petković, u zadnje vrijeme očito raste u formi, a kad je takav, onda je neupitno jaki adut Modrih.

Potpisao Moharrami

Da zaključimo, najviše se u Dinamu iščekuje situacija s Ademijem. Bude li on mogao, neće Zoran Mamić morati raditi nikakve velike promjene, imat će respektabilnu i jaku momčad koja, bude li igrala europski, još tri boda može donijeti u Maksimir. Bit će zanimljivo vidjeti kako će momčad koja se ‘muški’ držala sa Sociedadom, Napolijem i AZ-om odgovoriti europskom Dinamu.
Dodajmo da je desni bek Dinama Sadegh Moharrami potpisao jučer potpisao novi ugovor s Dinamom! Višegodišnji ugovor potpisan je s poboljšanim uvjetima, a iranski reprezentativac ga je zaradio odličnim igrama. Moharrami je u Dinamo stigao 2018. godine, a u posljednje vrijeme pokazuje veliku kvalitetu, dobre prezentacije te igru na visokoj razini.


- Neopisivo sam sretan zbog ovog trenutka. Jako sam sretan u Dinamu i u Zagrebu, trudim se i dajem sve od sebe i drago mi je što je klub prepoznao moj rad - rekao je Moharrami nakon potpisao.

Mogući sastav Dinama za derbi

Livaković - Stojanović, Theophile-Catherine, Lauritsen, Gvardiol - Jakić - Ivanušec, Ademi, Oršić - Petković, Gavranović

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
10. svibanj 2024 01:26