Privatna arhivaPrivatna arhiva
‘IMA TRI ODLIČNE PONUDE‘

To je do jučer bilo nezamislivo: Čak tri velika hrvatska kluba s vizijom bore se za 15-godišnjaka!

Kako je ‘slučaj’ mladića iz Podstrane pokazao koliko dobro rade Dinamo, Hajduk...
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 19. svibanj 2020. 14:59

Već godinama najveći europski klubovi imaju skaute u svim nogometnim državama svijeta. Kažu da Šahtar samo na skaute u Brazilu troši po tri milijuna eura godišnje. Na prvi pogled puno, a onda izračunaš koliko je Šahtar zaradio na Brazilcima u posljednjih 10 godina i koliko su igrama pridonijeli tome da Šahtar izraste u pravog giganta. Riječ je o stotinama milijuna eura pa je ulog od tri godišnje prava sitnica...


Znamo da je i Dinamo davno posložio skautsku službu zaduženu za dovođenje najvećih talenata i državi i u regiji. Plaća ih Dinamo daleko skromnije od Šahtara, ali opet dovoljno dobro da mu oni svake godine u Maksimir dovedu u 20-ak dječaka kojima se predviđa fina nogometna budućnost. Dinamo je u konačnici na takav način prije tri godine Hajduku ‘oteo’ Dina Kegalja (15), iznimno talentiranog dječaka kojem ističe trogodišnji ugovor s Dinamom, a kojeg bi Bijeli rado vratili na Poljud.


Zanimljivo, Kegalja su zamijetili i Osijekovi skauti pa mladi veznjak na stolu ima i ponudu iz Gradskog vrta...Usput, agentu igrača javilo se i nekoliko inozemnih klubova, ali oni konkretnije mogu djelovati tek kad dječak napuni 16 godina, no to ih ne priječi u zauzimanju boljih startnih pozicija.

Novac je uvijek važan

Nije, međutim, ovo tekst o Dinu Kegalju, koliko god talentiran bio. Ovo je tekst o školama Dinama, Hajduka i Osijeka koje su prihvatile europske standarde u pristupu tim dječacima, a onda i u njihovu razvoju. Novac je uvijek važan, ali svaka pametna obitelj na prvo će mjesto staviti projekt i viziju koju im neki klub nudi.

A mladi Kegalj i njegova obitelj ostali su impresionirani kada su spoznali na koji način Dina vide svi ti klubovi i što su pripremili za njegov razvoj. Dečko je igrač Dinama, ima tek 15 godina, ali i Osijek i Hajduk skenirali su ga kirurški precizno pokazujući koliko pomno prate talente u Hrvatskoj, a što je još važnije pripremljen mu je program koji mu doista jamči stručan i kontinuirani rad, što je ključni preduvjet za Kegaljev napredak i igračko sazrijevanje.


Krešimir Gojun i njegova ekipa podigli su značajno razinu Hajdukove akademije, a Boro Primorac i njegov glavni operativac Andro Fistonić u proteklih su nekoliko mjeseci sve to zaokružili, tako da mladi talent u pregovorima bude obasut nizom argumenata koje nije lako odbiti. Slična priča vrijedi i za Osijek koji je u zadnje dvije godine u grad na Dravi već doveo nekoliko top talenata svoje generacije. Recimo, mladi Dion Drena Beljo bio je kao 16-godišnjak na meti Dinama, Sampdorije i Fiorentine, a izabrao je Osijek. I sjajno se razvija. Osijek k tome nudi i vrhunske uvjete koje će kompletna škola imati od sljedećeg ljeta kada se završi impresivni kompleks na Pampasu. O Dinamovoj školi, već smo, rekli, ne treba ništa posebno pisati, ona odavno ima svoje ime i ugled.


U nogometu ne postoji isplativije, logičnije i ljepše ulaganje nego u svoju školu. Zbrojite koliko Dinamo ili Hajduk godišnje troše na školu, a koliko svake godine zarade na igračima koji su kroz nju prošli. Uložio je i Osijek tek nekoliko tisuća kuna u mladog Boška Šutala da bi ga od Atalante naplatio pet milijuna eura. Svaka uložena kuna strostruko se vrati. Zato u ovoj priči nije bitan Dino Kegalj. Bitna je vizija koja je dovela do toga da se za njegov talent ravnopravno bore tri hrvatska kluba. Ne s novcima, nego s vizijom.


Do jučer nezamislivo...

MENADŽER MATEJ ŠKEGRO Kegalj bira između tri odlične ponude

Kegalj bira između tri odlične ponude!

Matej Škegro, menadžer je Dina Kegalja i spremno nam je otkrio neke pojedinosti iz pregovora koje trenutačno vodi.


- Istina je, igrač ima tri ponude, i to iz Dinama, Hajduka i Osijeka. One su financijski podjednake, tako da novac neće biti presudan u odluci. Sva tri kluba mu nude plan razvoja i lijepu perspektivu. U sva tri kluba rade vrhunski profesionalci, koji su reagirali na vrijeme, i koji su dali maksimum da dovedu igrača. Dinamo i Hajduk dokazano znaju kako od mladih reprezentativaca napraviti igrače za lige Petice, a sada je i Osijek na tom tragu. Inozemstvo u ovim godinama za Dina nije opcija, iako su postojali upiti. Odluka će biti donesena u dogovoru s igračem i njegovom obitelji najkasnije kroz mjesec dana. (rš)

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
14. travanj 2024 20:57