GORAN MEHKEK/CROPIX
OPET IZNAD SVIH

To je to, on više nije samo talent, o njemu razmišlja i Dalić! Odigrao je sjajno, i to na drugoj poziciji

Malo je igrača u Hrvatskoj kao što je on. Njegovi su slobodnjaci već toliko puta opjevani...
Piše: Darko RužićObjavljeno: 05. veljača 2021. 14:32

Puno je među Bijelo-plavima u igri sa Slavenom Belupom bilo onih koji su bili iznadprosječno dobri. A najbolji među njima Petar Bočkaj i Mihael Žaper. No, igrač utakmice može biti samo jedan. Ovaj puta to je bio - Bočkaj.

Kada je raspoložen, kada je zaigran i razigran, onda je igrač bez ikakve dvojbe o kojem izbornik hrvatske reprezentacije Zlatko Dalić itekako mora voditi računa. On više nije samo talentiran, nije samo materijal koji zahtijeva brižnu obradu. Sazrio je, tehničke osobine, snaga, čvrstina i koješta drugo snažni su mu aduti.

A protiv Slavena Belupa je nakon dugo vremena ordinirao s lijeve strane. Nije tajna, sam si utvara kako mu je bolje na desnoj strani, kada koristi kontra nogu. Za neke utakmice možda, ali prirodno je da ljevak bude na lijevoj strani, krilu ili boku, svejedno.
U svakom slučaju, radi se o igraču kakvih je u Hrvatskoj malo. Uz to, on je sasvim poseban. Njegovi centaršutevi odašilju loptu s očima, onu koja precizno pogađa suigrače u protivničkom kaznenom prostoru. Slobodni udarci koje izvodi puno puta su opisani i opjevani na razne načine.

I protiv Slavena Belupa je izveo jedan koji je njegovoj momčadi donio drugi gol, onaj kada je loptu u mrežu nakon što se odbila od okvira vrata smjestio Žaper. A taj događaj zaslužuje još poneku riječ. Kada je Bočkaj namještao loptu za izvođenje slobodnog udarca, neki su komentirali kako je udaljenost ipak malo predaleka. Drugi su sugerirali kako se svi navijači mogu unaprijed radovati. A Osijekov je bombarder odapeo, već svladao gostujućeg vratara, ali vratnica se ispriječila.

Ipak, zasluge za postignuti pogodak ravnopravno treba razdijeliti, kako na nezaustavljiv udarac Bočkaja, tako i na snalažljivost strijelca Žapera.

S njim počinje i neka druga priča. Opet ona lijepa. Mihael Žaper je tek u 23. godini, a njegova igra je sve bolja, sve zrelija i momčadi korisnija. Prepoznao je to Bjelica. U Žapera ima golemo povjerenje i ulaže znanje i trud da ga razvije u igrača još višeg dometa. Činjenica da mu u odsutnosti stvarnog kapetana Bijelo-plavih Mile Škorića daje i njegovu kapetansku vrpcu, govori sama po sebi. Ne samo zbog igračkih kvaliteta, nego baš zbog svih potrebnih osobina, koje jedan vrsni igrač treba imati, već i kao novi klupski projekt. Što Žaper zasigurno jeste. Već je sada nova Bijelo-plava zvijezda, koja sja i ponosno pokazuje da Škola nogometa u prvoligašu s Drave i dalje u svom inkubatoru odavno priznatom i poznatom kao rasadnik vrsnih nogometaša još ima što pokazati i čime se, s pravom, hvaliti.

Bjelica je, inače, protiv Slavena Belupa izveo momčad bez čak petorice onih koji su igrali tri dana ranije protiv Slavena Belupa. Zbog žutih kartona u njemu nisu bili Mierez i Jurčević, a Bjelica je na klupi za pričuve ostavio Jugovića, Pilja i Cara. A u utakmici sa Slavenom Belupom, koju su njegovi učenici suvereno riješili u svoju rezultatsku korist, vrijedan je spomena i detalj da je posljednih četiri-pet minuta dao prigodu da izađu na javnu scenu i trojici najmlađih koje ima u kadru, pa su tako svoju minutažu dobili i Beljo, Mišković i Mekić.

image
MATIJA DJANJESIC/CROPIX

Potvrda je to da Osijekov strateg vodi računa i o njima i želi ih povremeno nagraditi za predani rad, dokazujući da klub ima budućnost i u svojim mladim igračima.

A kome je Osijekov trener posvetio pobjedu nad Belupom?

- Našim navijačima koji još ne mogu dolaziti na tribine. No, u prvom redu ljudima u klubu koji su se potrudili očistiti snijeg koji je prekrio igralište. Osim toga, i našem klupskom glasnogovorniku (Mariju Mihiću o.p.), koji je baš danas imao rođendan - izjavio je Nenad Bjelica.

Linker
24. rujan 2021 11:53