TOM DUBRAVEC/CROPIX
NOVI TRAVNJAK - ODMAH

‘To pitajte HNS, a ne Hajduk!‘ Na Poljud iz Saveza stiže rješenje problema koji traje već godinama

‘Travnjak je moguće mijenjati i u zimskom periodu s obzirom na klimatske uvjete u našem podneblju‘
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 10. prosinac 2020. 13:30

Ipak se kreće. Hajduk je, naime, objavio da će se u utorak, 15. prosinca, s početkom u 12 sati, u poljudskim prostorijama održati operativni sastanak između predstavnika HNK Hajduk i HNS-a. Tema sastanka je promjena travnjaka na glavnom terenu poljudskog stadiona koja je dogovorena u razgovoru između predsjednika Uprave Hajduka i predsjednika HNS-a.

Punih 35 godina nije se ništa radilo na travnjaku Poljuda, a onda je u jesen 2014. godine obavljena prva velika rekonstrukcija terena na glavnom stadionu koja je potrajala 38 dana uz cijenu radova od 4 milijuna kuna, što je u tom trenutku bila najniža cijena kompletne obnove travnjaka u Hrvatskoj.

Proces vegetacije

U tom razdoblju, u tih nešto više od mjesec dana, promijenjen je zemljani sloj, postavljena nova drenaža, sustav navodnjavanja i, naravno, Poljud je dobio novi travnjak. Identični travnjaci, s travom koju je postavila austrijska firma Zehetbauer Fertigrasen, postavljeni su i na Bilinom polju u Zenici i na stadionu Austrije u Beču.

image
JAKOV PRKIć/CROPIX

Hajduk je na novom travnjaku debitirao remijem kontra Lokomotive krajem listopada te 2014. godine, a šest godina poslije slijedi novo postavljanje travnjaka. Neko vrijeme održavanje travnjaka bilo je povjereno firmi izabranoj preko natječaja, ali u vrijeme posljednjeg mandata predsjednika Brbića uređenje i održavanje travnjaka povjereno je djelatnicima Hajduka. Pred dvije i pol godine, u travnju 2018. HNS je ponudio obnovu travnjaka prvoligašima diljem Hrvatske, ali Hajduk tada nije bio zainteresiran da zajedno s Vinkovcima, Koprivnicom, Zaprešićem i ostalima dobije novi travnjak. Dvije i pol godine kasnije samo je pitanje pravne procedure i vremena za obnovu, jer želja je da reprezentacija Hrvatske u ožujku igra na obnovljenom igralištu.

Kakva je situacija s poljudskim travnjakom, u kakvom je stanju, kada se može mijenjati...? Pregršt je pitanja bilo za v.d. voditelja logistike u Hajduku, Antu Zebića.

- Travnjak je moguće mijenjati i u zimskom periodu s obzirom na klimatske uvjete u našem podneblju. Jedino je proces vegetacije duži zbog vremenskih uvjeta.

Koji je problem trenutno s travom na Poljudu, zbog čega je travnjak često u lošem stanju?

- Općenito, problem travnjaka na ovom području je korov poa annua, koji se lako prenosi s travnate na travnatu površinu. Uz to imamo i izbijanje crnog sumpornog blata s obzirom na područje na kojem je napravljen stadion, a ne dozvoljava korijenu trave da probija dublje u površinu zemlje.

Koliko je vremena potrebno za izvođenje radova, s obzirom da jesenska polusezona završava 20. prosinca, a proljetna na Poljudu kreće zadnjeg vikenda u siječnju?

- Sve ovisi o procesu izvođenja radova, odnosno, pitanje je hoće li se mijenjati samo travnjak ili kompletna podloga (drenaža, navodnjavanje, podloga). Ovisi i o proizvođaču, a konkretnije ćemo moći reći kada nam HNS dostavi ime proizvođača travnjaka.

Naposlijetku, hoćemo li sigurno u ožujku gledati reprezentaciju na novom poljudskom travnjaku ?

- Ovo je pitanje više treba uputiti HNS-u, nego Hajduku - zaključio je Zebić.

Kako god bilo, iduće godine Poljud će dobiti novi travnjak...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
21. travanj 2024 00:58