Tom Dubravec / CROPIX
REPREZENTATIVNA RAZINA

TO ŠTO IMA DINAMO, NEMA NITKO U HRVATSKOJ Kako sada Periću objasniti da preseli na klupu? A kako Theophileu objasniti da će ligu prvaka igrati Perić?

Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 07. rujan 2019. 19:56

Dinamo je u svojoj svlačionici ostavio Dominika Livakovića i Danija Olma, iako je na početku prijelaznog roka izgledalo da će napustiti Maksimir. Time je maksimirski klub pokazao da mu je sportski rezultat ove sezone, kad se igra Liga prvaka, primaran, a isto je tako europskom tržištu pokazao da se za ponajbolje modre nogometaše mora duboko posegnuti u blagajnu.

Plavi je klub odradio izvrstan prijelazni rok, doveo u svoju svlačionicu dva iznimno perspektivna mlada nogometaša, mlade reprezentativce Luku Ivanušeca i Sandra Kulenovića, te dvojicu iskusnih, Pinta i Moubandjea, a otišli su samo Šunjić i Rrahmani. Šteta što nije ostao Šunjić, jer takav je igrač uvijek potreban, ali ukupno gledano, Modri su mercato odradili za čistu peticu.

Srdjan Vrancic / CROPIX
CROPIX

Tako to rade pravi i veliki klubovi, na svakoj poziciji žele imati dvojicu ili više kvalitativno podjednakih nogometaša, trener Nenad Bjelica može biti apsolutno zadovoljan. Ipak, uspješni plavi kormilar koji je maksimirski brod usidrio u Ligu prvaka morat će biti vrlo mudar da bi zadovoljio apetite svih igrača, jer sasvim je jasno da će svi željeti igrati što više. Svi Dinamovi igrači vrijede, nema tu nikoga za švercanje, svi misle da mogu igrati u udarnom sastavu. I onom europskom, koji će igrati spektakularne utakmice Lige prvaka.

Gužva na sve strane

Zar za to nije najbolji primjer Dino Perić? Prošle sezone europski su stoperski par činili Theophile i Dilaver, a kad je ove sezone umjesto francuskog stopera ušao Perić, pokazao je reprezentativnu razinu. Kako sad Periću objasniti da preseli na klupu? A kako Theophileu objasniti da će Ligu prvaka igrati Perić? I to je tek jedan primjer, ima ih, naravno, još.

Recimo, ostao je Dani Olmo, mladi španjolski reprezentativac, plava zvijezda. Na njegovoj poziciji igraju dva iznimno perspektivna mlada igrača, veliki potencijali Ivanušec i Majer. Hoće li biti moguće podijeliti minutažu među tim trojcem? Kako mladi Hrvati mogu ispred Olma? Svi skupa ne mogu igrati, teško da mogu i dvojica u isto vrijeme u sastav kad se radi o Europi. Dinamo ima još veznjaka s ofenzivnim ambicijama, tu je svakako Amer Gojak, bosanskohercegovački reprezentativac koji je svojim pogotkom lansirao Modre u Ligu prvaka. A gdje su još Ademi i Moro... Šest je iznimno kvalitetnih igrača u vezi, kako podijeliti minute a da ne bude nezadovoljnih?

Nadalje, pogledajte situaciju u napadu. Dovedena je velika nada Kulenović, a tu su Petković, Gavranović i Andrić. Pitanje je mogu li sva četvorica dobivati priliku i u HNL-u, a kamoli u Europi. Tu su i tri desna krila, Hajrović, Atiemwen i Kadzior, svi imaju ambicije igrati. Bekovi Stojanović i Leovac sad su u prednosti pred Pintom i Moubandjeom, ali nisu posljednja dvojica došla igrati samo HNL.

Naravno, možemo sad ustvrditi da su sve to slatke brige Nenada Bjelice, ima snažan roster pokriven na svim pozicijama. Ali ponekad i slatke brige mogu postati gorke ako se pojavi nezadovoljstvo nekih zbog neigranja ili manjka minutaže.

Igrače učinio boljima

Prošle je sezone Bjelica stvar izvanredno dobro rješavao rotacijama, razigrao je praktički sve igrače, svi su bili zadovoljni. Pokazao se trener i kao vrstan psiholog. On je igrače učinio boljima, i oni to znaju, pa će sigurno sad željeti što više na veliku scenu, svi ti koji su postali bolji žele i bolji status, takva je ljudska priroda. Hoće li Bjelica i ove sezone uspjeti u onome u čemu je uspio prošle, osim sjajnog rezultata, koji je već ostvaren plasmanom u Ligu prvaka, zadržati i zadovoljstvo i jedinstvo svlačionice? Vjerujemo da hoće, čovjek zna sve tajne trenerskog posla.

VRATARI

Dominik Livaković (24)

Danijel Zagorac (32)

Dinko Horkaš (20)

Renato Josipović (18)

BRANIČI

Ivo Pinto (29)

Jacques F. Moubandje (29)

Marin Leovac (31)

Kevin T. Catherine (29)

Petar Stojanović (23)

Marko Lešković (28)

Joško Gvardiol (17)

Dino Perić (25)

Emir Dilaver (28)

VEZNJACI

Arijan Ademi (28)

Lovro Majer (21)

Amer Gojak (22)

Luka Ivanušec (20)

Nikola Moro (21)

Marko Gjira (20)

Bartol Franjić (19)

NAPADAČI

Dani Olmo (21)

Izet Hajrović (28)

Komnen Andrić (24)

Mario Gavranović (29)

Mario Šitum (27)

Antonio Marin (18)

Iyayi Atiemwen (23)

Bruno Petković (24)

Roko Baturina (19)

Robert Mišković (19)

Sandro Kulenović (19)

Damian Kadzior (27)

Mislav Oršić (26)

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
15. travanj 2024 15:19