PAUN PAUNOVIC/CROPIX Cropix
KORONA U SPLITU

To što se dogodilo u Hajduku nije normalno! Postoji vjerojatnost da je netko na Poljudu - superširitelj

Zarazu čak 12 igrača i osam članova stručnog stožera epidemiolozi smatraju velikim brojem
Piše: Goranka Jureško/JLObjavljeno: 16. veljača 2021. 08:02

Uzorke odnosno briseve igrača i stručnog stožera Hajduka poslali smo u ponedjeljak u Zagreb ne bi li se utvrdilo radi li se kod njih o mutiranom britanskom soju virusa. Mi nismo pri uzimanju epidemiološke anamneze utvrdili da je itko od igrača ili članova stručnog stožera nedavno boravio u inozemstvu, ali ne možemo isključiti da je netko od njih ipak došao u kontakt s takvom osobom - kaže ravnateljica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije dr. Željka Karin.

Naime, u kratkom vremenu u splitskom je nogometnom klubu oboljelo čak 20 osoba od njih 33 koje su posljednjih dana često bile u kontaktu. To je vrlo velik broj pa su splitski epidemiolozi zaključili da unatoč tome što anamneza ne govori tome u korist, ipak treba provjeriti radi li se moguće o britanskom soju korone koji se širi dvostruko brže ili je netko od zaraženih tzv. superširitelj, što znači da, primjerice, može u samo petnaestak minuta zaraziti gotovo sve koji se s njim nađu u istoj prostoriji. Odgovor na to pitanje dat će analiza briseva hajdukovaca koja će se provesti u nekoj od ustanova u Zagrebu jer se običnim PCR testom to ne može utvrditi. On samo pokazuje da je riječ o koroni, ali ne i je li moguće riječ o mutantu.

Neočekivana zaraza

"Prije sekvenciranja moguće je napraviti i tzv. ciljani PCR test upravo na britanski soj virusa, a utvrdi li se da se radi baš o njemu, onda je potrebno sekvenciranje samo tog jednog uzorka dok se ostali smatraju također pozitivnima na taj soj", objašnjava prof. dr. Andreja Ambriović Ristov, predstojnica Zavoda za molekularnu biologiju Instituta "Ruđer Bošković". Najvjerojatnije će se analiza raditi u Infektivnoj klinici "Dr. Fran Mihaljević".

Zarazu čak 12 igrača i osam članova stručnog stožera epidemiolozi smatraju velikim brojem jer su u skupini koja je bila na gostovanju u Rijeci proteklog tjedna bile samo 33 osobe. S obzirom na epidemiološke mjere koje je propisala Uefa, ako ih se pridržavaju, u bilo kojem nogometnom klubu ovako "masovna" zaraza nije očekivana.

U Rijeci jedan slučaj

Upravo zato su splitski epidemiolozi odlučili potvrditi svoju sumnju na britanski mutant ili je, pak, otkloniti. Naime, netko od igrača ili članova stručnog stožera mogao je pokupiti mutant i prenijeti ga ostatku ekipe. U svakom slučaju, bolje je provjeriti radi li se ipak o britanskom soju koji se širi dvostruko brže od starog koronavirusa jer se u tom slučaju provode dodatne epidemiološke mjere oko utvrđivanja kontakata kako bi svi završili u izolaciji.

NK Rijeka je prijavila jednog novozaraženog igrača, ali ga, zasad, ne povezuju s utakmicom protiv Hajduka.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
18. travanj 2024 16:49