RONALD GORSIC /CROPIX Cropix
BITNA KARIKA

Tolić je odigrao svoja dva najvažnija poteza u Dinamu, od njega je jači samo jedan džoker s modre klupe

Sigurno postoje razlozi zašto dosad nije toliko igrao, zašto nije više puta bio u prvih 11, ali...
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 03. svibanj 2021. 21:24

Marko Tolić nije u svojoj prvoj sezoni u Dinamu, u klubu koji mu je bio san od djetinjstva, postao igrač iz prvog plana, nije se svojim “španerskim” osobinama uspio nametnuti niti Zoranu Mamiću, niti sad Damiru Krznaru.

Marko Tolić još nijednom nije odigrao svih 90 minuta, samo je triput u dosadašnjih 17 HNL-nastupa bio starter, dvaput je to bio i u Kupu. Marko Tolić zabio je u Dinamovom dresu četiri pogotka, sva četiri nakon ulaska s klupe, međutim, ovaj u Koprivnici za 0:1 svakako je najvažniji.

Direktni kreator

Lomila se utakmica, Dinamo je morao zabiti da bi uzeo tri boda koja su mu mnogi već unaprijed upisali, Damir Krznar uveo ga je u igru u 59. minuti umjesto Josipa Mišića. Samo pet minuta kasnije Tolić je zabio za vodstvo, a onda i pred kraj susreta bio izuzetno zaslužan za Oršićev zgoditak koji je potvrdio tu važnu, prevažnu pobjedu. Tolić je uzeo loptu, lucidno proigrao Jakića, koji je onda Oršiću servirao zicer za 0:2. Definitivno, Tolić je u Koprivnici prvi put otkad je u Maksimiru bio igrač odluke, Dinamov junak. Dosad je, u prethodna tri navrata zabijao golove koji nisu direktno odlučivali pobjednika, recimo, u pobjedi nad Osijekom jesenas u Maksimiru zabio je za 4:1 s bijele točke, protiv Istre za konačnih 5:0, u pobjedi 3:0 nad Slavenom Belupom, bio je strijelac za 2:0. Evo, sad je dočekao gol i utakmicu u kojoj je direktni kreator Dinamova trijumfa, ta su dva njegova poteza primaknula Modre naslovu prvaka.

Inače, kad već govorimo o Dinamovim pogocima koje su zabili igrači s klupe, recimo, da su zamjene tresle mrežu 22 puta ove sezone u svim natjecanjima. A Dinamo je, spomenimo i to, s ova dva gola u Koprivnici stigao do ukupno 110 ove sezone (U HNL-u su Modri protivnicima zabijali 72 puta). Marko Tolić je, dakle, postigao četiri gola nakon ulaska s klupe, jednako kao i Iyayi Atiemwen. No, kad bismo dijelili nagradu za najjačeg džokera s klupe ove sezone, Atiemwen bi zasad ipak bio u prednosti nad Tolićem. Jer, njegova su dva gola bila izuzetno značajna, onaj protiv WAC-a u Maksimiru za prvu pobjedu u Europskoj ligi (1:0) te onaj u Krasnodaru za trijumf 2:3, ostala dva zabio je Lokomotivi. Triput je nakon ulaska u igru poentirao Bruno Petković, dvaput Izet Hajrović, Luka Ivanušec i Komnen Andrić, te po jednom Lovro Majer, Arijan Ademi, Kristijan Jakić, Joško Gvardiol i Lirim Kastrati. Rekordna je, svakako, bila ova nedavna utakmica s Goricom u Kupu, kad su Modrima pobjedu donijela čak trojica pričuva, zabili su u produžecima Lovro Majer, Kristijan Jakić i Arijan Ademi.

image

DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix

Razlozi postoje

Vratimo se malo Marku Toliću. Svi od njega tek očekuju najbolje partije iduće sezone, ova prva ipak je “otpala” na prilagodbu na Dinamove zahtjeve, navikavanje na borbu s konkurencijom i na činjenicu da nema zajamčeno mjesto u momčadi te da ga može izboriti samo maksimalnim zalaganjem na svakom treningu. Sigurno postoje razlozi zašto dosad nije toliko igrao, zašto nije više puta bio u prvih 11. Međutim, u Koprivnici je Krznar odlično osjetio da bi to mogao biti “taj” trenutak, utakmica u kojoj bi Tolić mogao donijeti nešto veliko. Pogodio je Krznar, pogodio je i Tolić, tko zna, možda mu to bude prekretnica pa nakon Slavena nastavi igrati i zabijati češće nego dosad.

Standings provided by SofaScore LiveScore

Linker
19. travanj 2024 15:38