RONALD GORSIC/CROPIX
GOLIJADA U MAGLI!

Tolić za ‘petardu‘ na Maksimiru! Dinamo totalno ‘razvalio‘ nemoćnu Istru, pogledajte sjajne golove!

Nogometaši Dinama slavili su čak 5:0 protiv Istre na Maksimiru, lak posao za momčad Zorana Mamića
Piše: Sportske novosti, HinaObjavljeno: 08. studeni 2020. 14:38

Nogometaši Dinama uvjerljivo su sa 5-0 porazili Istru 1961 u susretu 11. kola Prve HNL povećavši prednost na ljestvici. Premda su nastupili oslabljeni neigranjem nekoliko standardnih prvotimaca, Modri nisu dozvolili iznenađenje i rutinski su stigli do novih bodova. Golove za Dinamo zabili su Gavranović (6, 75), Jakić (45), Oršić (76) i Tolić (87).

Dinamo je poveo već u 6. minuti, kada je Mario Gavranović iskoristio pogrešku gostujuće obrane Istre u predaji lopte i precizno zabio za 1-0. U posljednjim trenucima prvog dijela Kristijan Jakić je zabio prekrasan pogodak pogodivši s ruba kaznenog prostora same rašlje. U nastavku susreta Gavranović je zabio svoj deveti gol ove sezone, a među strijelce upisali su se i Oršić (76) i Tolić (87). Pobjeda Dinama je mogla biti i uvjerljivija, no Tolić je u 61. minuti uzdrmao okvir gola.

Na ljestvici vodi Dinamo sa 26 bodova, šest više od Osijeka, dok je Gorica treća sa 16 bodova. Na začelju su Lokomotiva i Varaždin sa po sedam bodova.

---------------------------------------------------

PRIJENOS UŽIVO:

DINAMO - ISTRA 1961 5:0 (Gavranović 6', Jakić 45', Gavranović '75, Oršić '76, Tolić '88)

DINAMO: Zagorac; Leovac, Gvardiol (od 79. Theophile-Catherine), Lauritsen, Moharrami; Jakić, Franjić (od 50. Burton), Majer (od 46. Tolić); Oršić (od 84. Hajrović), Kastrati, Gavranović (od 79. Atiemwen)

ISTRA 1961: Juric; Gržan (od 88. Lisica), Bosančić, Paez (od 78. Kim), Azaceta; Blagojević (od 78. Parera); Vuk (od 71. Špoljarić), Halilović, Guzina (od 71. Fuentes), Navarro, Sane

Kraj! - Dinamo je još jednom pokazao da ima dovoljnu širinu klupe, nova pobjeda za Mamićevu momčad. Novo sjajno izdanje "desetkovanog" Dinama, ali dovoljno je igrača u kadru za velike stvari i u ovakvim susretima.

88' - Goooool! Tolićeva "bomba" za kraj! Sjajan gol za 5:0 Dinama u maglovitu Maksimiru! Uvjerljiva pobjeda protiv nemoćnih Istrijana...

76' - Goooool! Evo i Oršića minutu kasnije! Raspad kod Istre, Dinamo je u samo minutu uduplao rezultat!

75' - Goooool! Gavranović je pobjegao obrani Istre i prebacio loptu preko vratara gostiju, već je 3:0!

61' - Tolić je uzdrmao okvir gola, pogodio je gredu! Sjajno se izborio za šansu, pucao je s nekih 12 metara sa sredine i vratar je već bio savladan, ali greda odbija loptu dalje u igru. U nastavku pokušava i Oršić glavom, ali ništa...

56' - Zagorac ima ozbiljan ispit u nastavku, ali odlično ga rješava. Gržan je opet bio u prilici, ali njegova volejčina odlazi daleko na sjevernu tribinu s nekih 10-ak metara, no upisana je nova šansa Istrijana koji su krenuli odlučnije u nastavak.

53' - Guzina je centrirao, a Gržan je trznuo glavom u gostujućem šesnaestercu. Prva prilika u drugom poluvremenu i to za Istru 1961, no bez promjene rezultata na semaforu.

46' - Počelo je drugo poluvrijeme na maglovitom i prohladnom Maksimiru.

45+2' - Završeno je prvo poluvrijeme, Dinamo na odmor odlazi s prednošću 2:0.

45' - GOOOL! Dinamo vodi 2:0, strijelac je Kristijan Jakić, bio je to krasan gol. Jakić je primio loptu na vrhu kaznenog prostora i iz voleja pogodio u same rašlje.

37' - Dinamo ne prestaje s napadima prema suparničkom golu. Gavranović je sada okrenuo jednog igrača Istre i pucao prema lijevom donjem kutu vrata, ali lopta je prošla pokraj stative.

29' - Novi pokušaj Oršića prema suparničkom golu, sada je opalio s nekih 25 metara, ali Juric je siguran.

21' - Majer je sada poslao loptu Oršiću u kazneni prostor ali njegov udarac je preslab da bi ugrozio vrata Istre.

15' - Dinamo od početka susreta pokazuje dominaciju i opravdava status velikog favorita, ipak, jedini dosadašnji gol zabili su nakon pogreške Istrine obrane.

6' - GOOOL! Dinamo vodi 1:0, zabio je najbolji Dinamov igrač ove sezone Mario Gavranović. Dinamov napadač spremno je iskoristio pogrešku obrane Istre u predaji lopte (krivo dodavanje Paeza) ukrao ju i precizno gađao desni kut vratiju.

1' - Počela je utakmica. U zadnjim trenucima iz Dinamovog je sastava otpao Ademi, a umjesto njega u sastavu je mjesto našao Franjić. Kako saznajemo, kapetan je osjetio bol u kvadricepsu i u klubu nisu željeli riskirati.


UOČI UTAKMICE:

U Maksimiru danas gostuje Istra 1961. Kad su Modri u pitanju, priča je ista kao i protiv Wolfsbergera u Europskoj ligi, Maksimir nije ‘corona free’. Dakle, momčad će biti nekompletna, a neće biti niti trenera Zorana Mamića. Utakmicu će voditi Mister 100 posto, Alen Peternac. Hoće li ostati stopostotan i nakon današnje utakmice, vidjet ćemo, no protiv Austrijanaca Modri su trijumfirali unatoč hendikepu zbog izostanka svojih vedeta, s društvo iz Pule nije jače od Vukova...

To je svakako i jedan od razloga što Dinamo nije tražio odgodu ove utakmice zbog napada koronavirusa, uostalom, odgoda ne bi bila pametna jer ih nakon reprezentativne stanke čeka jako gust raspored.

Stalne rotacije

Ima jedna zanimljivost vezana uz današnji maksimirski sraz. Alen Peternac bit će četvrti Dinamov trener koji će u posljednjih pet utakmica (uključujući današnju) voditi momčad protiv Istre 1961! Modre su u tim ogledima vodili Nenad Bjelica, pa onda u onoj posljednjoj utakmici prije lockdowna Rene Poms, u dvije slijedeće Zoran Mamić, a sad je, eto, na sceni Alen Peternac. A dodatna zanimljivost je i trenerska priča s Istrine strane. Fausto Budicin će biti treći trener Puljana koji će ih voditi u posljednjih pet ogleda protiv Modrih. Prije njega to su bili Ivan Prelec i Danijel Jumić.

Perić izvan pogona

Dakle, zaista raritetan, čak i bizaran podatak da će se u pet utakmica Dinama i Istre 1961 promijeniti čak sedam trenera! Miriše na neki rekord.

- Stanje u momčadi je bolje nego prije dva dana, vraćaju nam se neki igrači, tako da ćemo imati veću širinu nego protiv Austrijanaca - kaže nam Alen Peternac.

Veća širina znači da će za utakmicu konkurirati Theophile i Ćuže, ali s druge strane neće biti Dine Perića koji je zbog ozljede morao izaći iz igre nakon petnaest minuta utakmice s Wolfsbergerom.

- Svi dečki maksimalno su motivirani, s velikom voljom i jakom željom očekujemo utakmicu s Puljanima.
Trijumf nad Wolfsbergerom i preuzimanje prvog mjesta u skupini Europske lige dao je novi zamah maksimirskom društvu, novu dozu energije bez obzira na tu neugodu s koronavirusom. Dinamov europski cilj je proći skupinu, igrati europsko proljeće, a pogled na ljestvicu sugerira da bi se to moglo dogoditi. Zato je raspoloženje u Maksimiru jako dobro. No, vratimo se današnjoj utakmici..

- Ne gledamo bodovno stanje i položaj na ljestvici. Istra 1961 je uvijek neugodan suparnik. Međutim, dolazi na Maksimir, u našem domu mi se pitamo za sve. Znamo njihove dobre strane. Imaju dobar kontranapad preko Gržana, neugodna je špica Guzina, tu su opasni. Na to ćemo trebati pripaziti. No, kažem, mi igramo doma i očekujem pobjedu.

Završetak ciklusa

Bilo bi zaista čudo da se dogodi neki drugi rezultat, klub iz Pule je samo dva puta uspio ostati neporažen u Maksimiru, jednom u Ligi za ostanak u sezoni 2004./05. u Ligi za ostanak, završilo je 0:0, klub se tada zvao Pula 1856, a drugi put su bez pognutih glava napustili plavi dom u sezoni 2016./17., momčad koju je tada vodio Goran Tomić uzela je bod (1:1) Modrima koje je vodio Ivajlo Petev. A u cijeloj povijesti HNL-a Istra je samo tri puta pobijedila Dinamo. Tako da bi zapravo današnja utakmica trebala biti svojevrsni zicer za Modre.

- Sad završavamo jedan ciklus, odmor će nam dobro doći. Mnogi naši igrači odlaze u svoje reprezentativne selekcije, oni se neće odmoriti. Međutim, s onima koji ostaju napravit ćemo sve da se adekvatno odmore. Jer za dva tjedna nas opet čeka ubitačni ciklus, još više utakmica, derbiji, odlučne utakmice u Europskoj ligi. Za to se moramo maksimalno ozbiljno pripremiti - zaključio je Peternac.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
20. travanj 2024 13:32