ZELJKO HAJDINJAK/CROPIX
Legenda ‘Bijelih‘ iznenađena

‘Tolike smo vratare proizveli, a naposljetku nemamo iz svog kadra profiliranu ‘jedinicu‘. Za mene čudno‘

U 2020. ne može se izdvojiti utakmica u kojoj je Posavec Hajduku ključnim obranama donio bodove
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 15. prosinac 2020. 08:09

Josip Posavec propustio je priliku osigurati sebi elegantni odmor, ali nije prekršajem zaustavio Obregona. S izglednim crvenim kartonom vjerojatno bi spasio momčad od četvrtog pogotka i tom “žrtvom” direktno bi preselio na tribine izbjegavši silne kritike i izglednu promjenu na vratima. Ovako će oboje morati istrpjeti, jer logika je povući Posavca s “jedinice” za susret s Goricom.

- To je očekivan potez za sljedeću utakmicu, jer nakon Varaždina nema smisla ostaviti Posavca na vratima. Previše pogrešaka za jednu utakmicu, ali i neuvjerljivost u dužem nizu - kaže nam u startu svoje analize Ivan Pudar, nekadašnji vratar Bijelih iz generacije Bore Primorca.

Činjenica je da za promjenu nije presudna samo utakmica u Varaždinu , već je zaista u pitanju serija izdanja koje pruža 24-godišnji vratar. U 2020. ne može se izdvojiti utakmica u kojoj je Posavec Hajduku ključnim obranama donio bodove, a prošlo je puno dvoboja u kojima su se nizala pitanja “je li mogao bolje reagirati?”. Od Intera na Poljudu (Mamut), preko Varaždina, Belupa, Gorice, Osijeka, Rijeke, pa utakmica u novoj sezoni, od Galatasaraya do Varaždina.

image
JOSKO PONOS/CROPIX

Posavec je 17 puta vadio loptu iz mreže u HNL-u, previše za Hajduk. Nije zbog toga doveden među Bijele u ljeto 2018. kada su Splićani ostali bez Letice, Stipice i Grbića.

- Na kraju balade koštat će Posavec koliko su Hajduk mogla koštati sva tri vratara koje je imao Hajduk. Tolike smo vratare proizveli, a naposljetku nemamo iz svog kadra profiliranu “jedinicu”. Za mene čudno, ali mogu se samo nadati da će jednom krenuti na bolje.

Posavec je u Hajduku godinu dana branio na posudbi, bio jedan od ključnih igrača za uzlet momčadi u proljeće 2019. i otkup ugovora doimao se logičnim.

- Osobito mi je zadovoljstvo što smo uspješno završili ovaj veliki transfer otkupivši našeg reprezentativnog vratara koji je već u prošloj sezoni u dresu Hajduka kao posuđeni igrač iskazao svoju vrijednost. Josip je imao veliku želju ostati u Hajduku, a s druge strane znamo da se radi o reprezentativcu koji već ima i golemo iskustvo u hrvatskoj i talijanskoj ligi - kazao je sportski direktor HNK Hajduk Saša Bjelanović, stoji na web-stranici splitskog kluba, početkom lipnja 2019.

Hajduk je pritom Palermu platio 200.000 eura, navodi Transfermarkt, a Talijanima ide i određeni postotak buduće prodaje. U međuvremenu se dogodila stagnacija s laganim padom. Potvrđuje to i spomenuti Transfermarkt, jer Posavec je tog ljeta vrijedio 1,5 milijuna eura, a danas je cijena pala na 850.000 eura. Gotovo se prepolovila, uz naznaku da Posavec ima ugovor s Hajdukom do ljeta 2023.

U Hajduk je stigao kao prvi vratar reprezentacije U-21 s projekcijom daljnjeg napretka u Dalićevoj selekciji. Ali, dugo već nitko ne govori o Posavcu koji je pred dvije godine bio u uskoj konkurenciji za mjesto trećeg vratara nakon Kalinića i Livakovića. Koji je problem kod Posavca, upitali smo Pudara.

- Ne mogu precizno reći kada nisam s njim radio, ali evidentno je da često prima pogotke s distance i glavom, a s druge strane ima odličan refleks u situacijama “jedan na jedan”.

Spremno rješenje

Što će Hajduk uraditi s Posavcem? Chelsea je nezadovoljan formom Kepe uzeo Mendyja iz Rennesa. Pritom je Abramoviču važna bila isključivo kvaliteta na terenu, a ne 82 milijuna eura koliko je platio Kepu dovodeći ga iz Athletic Bilbaa. Hajduk nema tu “širinu novčanika”.

- Za posljednju utakmicu jeseni očekujem promjenu na vratima. Je li to Ljubić koji strpljivo čeka priliku u ulozi drugog vratara, a nije branio od prošle jeseni? Ne znam, u klubu moraju imati spremno rješenje, jer uz Ljubića imaju mlade iz B momčadi, Baždarića i Sentića. Imaju tri vratara koji mogu zamijeniti prvoga, ali samo je Ljubić branio na prvoligaškoj razini. I to prije godinu dana. Zato, koliko god odluka o promjeni bila očekivana, nema spremne zamjene koja može odmah uskočiti, što je veliki teret za trenera, ali i onog tko bi mogao mijenjati Posavca - poručio je Pudar.


Branio kod svih sedam trenera u Splitu

Posavec je branio kod svih sedam trenera s kojima je radio na Poljudu, s tim da su izdanja bila oscilirajuća. Najbolje kod Oreščanina u proljeće 2019., bitno slabije kod Burića prošle jeseni kada su ostali “repovi” u oba susreta s Goricom (Kup i prvenstvo), a iz Kopićevog mandata pamti se pogreška kod gola za 1:2 i eliminaciju u uzvratnom dvoboju sa Steauom u Bukureštu. (jr)
Posavčev učinak
po trenerima

2018./19.
Kopić - 7 utakmica, 8 primljenih golova, 2 čiste mreže;
Vulić - 6 utakmica, 6 primljenih golova, 2 čiste mreže;
Oreščanin - 20 utakmica, 16 primljenih golova, 9 čistih mreža.
2019./20.
Burić - 10 utakmica, 7 primljenih golova, 5 čistih mreža;
Tudor - 17 utakmica, 24 primljena gola, 5 čistih mreža.
2020./21.
Tudor - 1 utakmica, 1 čista mreža;
Vukas - 9 utakmica, 11 primljenih golova, 2 čiste mreže;
Primorac - 5 utakmica, 9 primljenih golova, 1 čista mreža.

Posavec u Prvoj HNL 20./21.

13 utakmica
17 primljenih golova
1,31 golova po utakmici
3 čiste mreže

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
23. travanj 2024 06:13