Ranko Šuvar / CROPIX
PRIZNANJE STRUKE

Tomislav Židak novinar godine: Kolumnist JL-a najbolji sportski novinar u Hrvatskoj

Piše: Alen LesičkiObjavljeno: 23. veljača 2015. 18:01

Tomislav Židak, komentator Jutarnjeg lista , proglašen je novinarom godine u izboru Hrvatskog zbora sportskih novinara (HZSN)! Sam svoj asistent i strijelac s nanadmašnim rečenicama, jedinstvenim stilom i duhovitim metaforama u kojima ne štedi nikoga, nerijetko ni samoga sebe...

Na pragu četvrtog desetljeća, koliko je Tomislav Židak skupio na stranicama Sportskih novosti i Jutarnjeg lista, može se zaključiti kako je nagrada za novinara godine konačno stigla u prave ruke. Zapravo, ondje gdje joj je i mjesto! Vrstan stilist, koji nikada nije krio da je navijač Dinama, ali i koji je svojim subjektivnim autorskim stilom obojenim u plavo stekao veliku popularnost i kod čitatelja navijača suparnika, Tomislav Židak postao je jedan od onih novinara zbog kojih se kupuju novine, čije kolumne čitaju i oni kojima nogomet nije najvažnija stvar na svijetu.

- Mnogo je onih koji su zaslužni za ovu nagradu. Prije svega Miroslav Rede koji me primio u svijet novinarstva na preporuku doktora Josipa Feldbauera. Naravno, i moja obitelj koja mi je veliki oslonac u mome radu - kazao je Židak kojem je nagradu uručio predsjednik Hrvatskoga nogometnog saveza Davor Šuker.

Židak je nagradu dobio za praćenje međunarodnog sporta, nogometne reprezentacije u Brazilu te Fife kao organizacije i njena predsjednika Seppa Blattera kojeg nije štedio u svojim kritikama. Nadalje, Židak se istaknuo i komentarom uoči mogućeg gašenja NK Zagreb, ali i reakcijama nakon neodigranog derbija Dinamo - Hajduk.

Od ostalih laureata, nagrade za životno djelo dobili su doajen televizijskog novinarstva Slavko Cvitković, te Branko Tuđen, bivši glavni urednik Večernjeg lista i Sportskih novosti te sportski publicist. Za televizijsko novinarstvo nagrađena je novinarka HTV-a Mila Horvat, dok je priznanje u kategoriji intervjua godine otišlo na adresu Predraga Jurišića, novinara Večernjeg lista.

Jurišić je nagradu dobio za intervjue s Eduardom da Silvom i Ognjenom Vukojevićem s kojima je razgovarao nakon SP-a u Brazilu. ‘Jurišić kroz ta dva intervjua briljira svojim poznavanjem tematike, taktike ali i psihologije nogometaša’, stoji u opisu nagrade.

Za lokalno novinarstvo priznanje je ponio Željko Kapelari (HRT Radio Zadar), za fotografiju Damir Senčar (HINA) dok je priznanje za publicistiku otišlo u ruke Jurice Gizdića i Denisa Lugarića, autore reprezentativne monografije ‘Pola stoljeća hrvatskog paraolimpizma’. Priznanje za najbolju press službu dobio je Igor Rajković iz Hrvatskog teniskog saveza, koji je preuzeo i nagradu namijenjenu Marinu Čiliću kojeg su novinari izabrali za suradnju s medijima.

Priznanje je otišlo i Sportskim novostima, odnosno regionalnim izdanjima jedinog sportskog dnevnika u Hrvatskoj. Nagradu je u ime Ankice Jagodar, Hrvoja Pešutića, Mirsada Beganovića, Slavena Kižlina te u svoje osobno primio Zlatko Karlo.

Naposljetku, posebno priznanje za društveni angažman otišlo je sekciji HZSN-a Split čiji se članovi, predvođeni Tomislavom Gabelićem, redovito angažiraju u humanitarnim akcijama.

Prije svečanosti dodjele nagrada i priznanja održan je i Izborni sabor HZSN-a na kojem je Jura Ozmec dobio novi četverogodišnji mandat na mjestu predsjednika. Ozmec je dobio 32 glasa, a njegova protukandidatkinja Iva Perdec Augustić s portala goal.com devet glasova.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
22. rujan 2024 21:18