CROPIX
HITAN SASTANAK NA POLJUDU

TORCIDA U ROKU DVA DANA SRUŠILA IVANA KOSA? Hajduk u nedjelju izlazi s velikom objavom, predsjednika više ne može spasiti ni pobjeda nad Dinamom!?

Nadzorni odbor Hajduka sastat će se nakon velikog derbija s Dinamom, koji se igra u nedjelju u 17 sati, i onda, ovisno o rezultatu, donijeti odluku.
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 20. travanj 2018. 22:21

Hoće li Kos ostati na čelu predsjednika Uprave Hajduka, najčešće je pitanje u Splitu u protekla dva dana. Ali čest je pritom i odgovor - sve je moguće. Međutim, veliko je pitanje kakvim će manevrom eskivirati još jedan težak napada Torcide. Jer, prošle jeseni pomogle su pobjede, ali danas nije problem bodovne prirode. Danas je etika u pitanju, jer ono što Torcida zamjera Kosu jest pitanje morala iz klupskog kodeksa.

Čašćenje sudaca neoprostiv je čin za navijačku skupinu Bijelih, i bez obzira koliko se Kos trudio opravdati po pravilima UEFA-e, FIFA-e i ostalih organizacija, sam spomen na ugošćavanje sudaca vuče neugodne paralele. Jer godinama se Torcida borila protiv nepravde iz sudačkih redova, na sve načine, legalne i nelegalne, pokušavalo se sucima dati do znanja da se nepravda i pogreške na račun Hajduka neće trpjeti. Često su znali i brutalno pretjerati u svojim zamislima, ali stav je bio kristalno jasan. Sa sucima nema dogovora.

Split, 251117
Stadion Poljud
Nogometna utakmica 17. kola HT Prve lige, Hajduk - Osijek. 
Na fotografiji: predsjednik Hajduka Ivan Kos
Foto: Tom Dubravec / Hanza Media
Tom Dubravec / Hanza Media / CROPIX
Ivan Kos

I onda su, mjesec dan prije kraja sezone, u javnost izašli s otkrićem da predsjednik njihova voljenog kluba radi ono protiv čega su se svih godina borili. Jer poštenje i borbu za bodove isključivo na terenu, postavili su navijači Bijelih kao jedno od temeljnih načela. Kao da su u klupski statut postavili takav zahtjev.

Neće mu oprostiti

Zato je pozicija Kosa danas puno teža nego prije šest mjeseci kada se izvukao s pobjedama. Danas pobjede nisu njegov štit i bit će zanimljivo vidjeti kako će Kosov stožer bliskih suradnika pronaći izlaz iz nezavidne situacije. Prošle jeseni Kopić je bio taj koji je izveo Kosa “iz miniranog područja”, a tko će ovog proljeća biti “novi Kopić”?

Najveći kandidat za novog spasitelja Kosa je Nadzorni odbor, ali time će sedam članova najodgovornijeg klupskog tijela na sebe privući golemi animozitet navijača. Vagat će i nadzornici do nedjelje, pa će se sastati nakon utakmice kada će, ovisno o rezultatu, lakše promišljati. Ali, Kosu više ne presuđuje rezultat, samo nadzornici koji trebaju odlučiti hoće li popustiti pred etičkim traženjem navijača. Jer, jasno je da navijači Kosu neće oprostiti čašćenje sudaca s obzirom na to da je to primarno pitanje čistog obraza Hajduka.

Jedina je dvojba iz kojeg će kuta situaciju sagledati nadzornici, kakav je njihov stav prema svim navodima iznesenim u priopćenju navijača. Ali, navijači su ih izabrali na mjesta u Nadzornom odboru, stoga izgleda čudno da nadzornici ne vjeruju onima koji su ih izabrali, da se suprotstave onima koji su ih doveli u poziciju da u njihovo ime odlučuju. Ali, sve je moguće, jer nekoć je i Kos zajedno s navijačima na tribini pjevao.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
28. travanj 2024 18:56