Emica Elvedji / CROPIX / CROPIX
TEŽAK ZADATAK

TRADICIJA NIJE NA KRANJČAROVOJ STRANI Kao trener još nikad nije slavio na Poljudu

Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 08. kolovoz 2016. 16:50

Preiskusan je Zlatko Kranjčar da ne bi znao i osjetio da baš nakon što je ispunio prvi klupski cilj ove sezone - europsku jesen - ulazi u opasno razdoblje.

- Ne bih rekao da imamo previše mira i vremena, pred nama su novi izazovi. Tri prvenstvena susreta, od kojih je jedan derbi na Poljudu, sve nas to čeka prije play-offa. Mi u svim tim utakmicama moramo biti bolji nego dosad, ne smijemo zapostaviti HNL. A istovremeno moramo dočekati spremni taj veliki europski dvoboj. Tako da nema puno mjesta za eksperimente i kombiniranja, mi u svim tim utakmicama imamo imperativ, pobjedu - govorio nam je Dinamov trener nakon pobjede u Tbilisiju, svjestan da, iako je dosad uspješno koračao, još nije napravio ništa veliko.

Koliko god rezultati nekih drugih, zvučnijih klubova u pretkolima Lige prvaka govorili da je rutinski prolaz Modrih kroz Tbilisi sjajan doseg, ipak je plasman u play-off Lige prvaka nešto što se u Maksimiru smatra normalnim, u stilu, bilo bi nenormalno da je ispao, ovo je očekivano. I vjerujte, da Dinamo nije slavio u Vinkovcima, da nije izgledao dobro, polako bi se uvukla nervoza, a to je uoči dvoboja s Red Bullom zadnje što bi Modrima trebalo. Zato je Kranjčar i odlučio povesti na Bosut najbolju momčad, napraviti rezultat i dojam i mirniji dočekati nove izazove. A sljedeći je već u srijedu.

Poljud, bez obzira na sve, najveći je Cicin izazov u ovih mjesec i pol dana koliko je u Maksimiru. U Skoplju i Tbilisiju Dinamo je slavio, dva su gostovanja dosad uspješno preskočena. Ali, Hajduk je ipak - Hajduk, kako vole reći u Maksimiru. Utakmica koja ne nosi samo bodove.


Tradicija jak protivnik

Pobjeda i dobra igra pojačali bi samopouzdanje šest dana prije tog važnog okršaja s Red Bullom, poboljšali atmosferu u momčadi, dali novi uzlet. Ovo je razdoblje sezone kad je Hajduk poslovično u najboljem raspoloženju, euforija europskih pobjeda trese Poljud, uspjeh u takvom ambijentu uistinu je veliki dobitak. I zato je pred Kranjčarom utakmica koja može dati najveći impuls, može biti najveći plus dosad. Svaka čast pobjedama u Skopju i Tbilisiju, rezultatski su bile iznimno bitne, nezamjenjive, međutim gostovanje u Splitu bit će najveće Kranjčarovo iskušenje dosad. Na Hajdukovu travnjaku vidjet ćemo na kakvom je putu doista Dinamo. Svaka čast Interu idućeg vikenda, ali Poljud je pravi test za Red Bull.

Ima jedan podatak koji Cici ne ide u prilog, tradicija mu je debeli protivnik. Deset puta vodio je momčadi na Poljudu, čak je osam puta izgubio! Slavio je tek jednom i to na klupi Zagreba, one šampionske 2002. kad je Poljud zapljeskao njegovim Pjesnicima, jer Zagreb je tada održao Hajduku nogometnu lekciju i sasvim zasluženo odnio bodove. Poldrugač i Stavrevski bili su strijelci, kasniji rasplet pokazao je da je ta utakmica presudila prvaka, Slaven Bilić na kraju je morao čestitati Zlatku Kranjčaru. Osim toga, tek je jednom s Dinamom, u sezoni 1997/98, izvukao remi (1:1), ostalo je - za zaborav. Četiri poraza na klupi Modrih, tri u prvenstvu i jedan u Kupu, po jedan kao trener Rijeke, Zagreba, Samobora i Segeste. Dok je kao igrač na Poljudu često bio uspješan, s naglaskom na onu 1982. i veliku pobjedu 2:1 koja je pojačala sprint prema naslovu prvaka, u trenerskoj ulozi s Modrima još čeka taj prvi trijumf.

Zagreb, 290716. 
Stadion Maksimir.
Utakmica 3. kola MAXtv Prva liga, prvenstvena utakmica izmedju GNK Dinama i NK Slaven Belupa.
Na fotografiji: Zlatko Kranjcar.
Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX
Srdjan Vrancic / CROPIX / CROPIX

- Ovako prije utakmice možda bi bod bio dobar, međutim mi idemo po pobjedu - naglasio je Cico nakon trijumfa u Vinkovcima.

Poljud u srijedu, definitivno, velika utakmica. Iako je dosad uspješno koračao, iako je većinom vukao pobjedničke poteze, od zamjena tijekom susreta do odluke da u Vinkovce ide s najjačom momčadi, što je bio pun pogodak, Kranjčarova momčad bit će protiv Hajduka na velikom ispitu. Poraz bi mogao donijeti nemir, izgubiti derbi uoči Red Bulla, stvarno nije nešto što bi sad Dinamu trebalo. A pobjeda? Ona nosi mir, sreću, osmijehe i pobjedničku rutinu. Pobjeda bi dala krila za Red Bull! Koji mora pasti...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
07. svibanj 2024 22:04