Vojko Basic / CROPIX
OBEĆAVAJUĆE OTVARANJE SEZONE

TRANSFER NA POLJUDU PRED KONAČNIM RASPLETOM On bi bio pravo pojačanje za Hajduk, ali već tri dana u Splitu čeka razriješenje neizvjesne situacije

Nigerijski napadač već je treći dan u Splitu, čekaju se papiri iz Turske da bi se sve finiširalo te da Eduok osvane u bijelom dresu i dobije mjesto u svlačionici.
Piše: Dražen KuzmanićObjavljeno: 15. srpanj 2019. 17:20

Najbolji igrač Hajduka Mijo Caktaš te kapetan Josip Juranović sasvim su ozdravili, normalno treniraju, ali vrlo vjerojatno neće igrati protiv Gzire United u četvrtak, na prvoj domaćoj utakmici sezone na Poljudu, nego je izglednije da će u sastavu biti u nedjelju, kada se u domu Hajduka igra s Istrom 1961 na startu Prve HNL.

Njih su dvojica propustila dio priprema zbog problema s ozljedama, sada je sve u redu, ali nema potrebe za njihovim doprinosom protiv suparnika kakva je Gzira United, protiv koje Hajduk samo mora odraditi posao i proći lako dalje nakon što je s Malte donio 2:0.

Zagreb, 140519.
Stadion NK Zagreba.
Utakmica 34. kola Hrvatski telekom nogometne lige,
NK Rudes - HNK Hajduk.
Na fotografiji: Mijo Caktas.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX

Normalno uključivanje

Normalno uključivanje Caktaša i Juranovića itekako je potrebno Hajduku za utakmice koje slijede, protiv Ventspilsa, koji bi trebao biti jači suparnik od Maltežana budući da je da u prvom susretu s 3:0 dobio albansku Teutu. U normalnom je trenažnom procesu i vratar Josip Posavec, koji se poput Domagoja Bradarića kasnije priključio nakon Europskog prvenstva do 21 godine u San Marinu te je imao nešto duži odmor.

Osijek, 030219. 
Utakmica 19. kola HT Prve lige izmedju Osijeka i Hajduka. Na fotografiji: Posavec Josip. 
Foto: Vlado Kos / CROPIX
CROPIX

Budući da je riječ o, rekosmo, protivniku nedoraslom Hajduku, nema razloga ni da Posavec ne dobije malo odmora nakon što, praktički, nije imao poštenu stanku između dvije sezone. Na vrata će ponovno Tomislav Duka, koji je lani odradio samo jednu utakmicu jer je slomio ruku, no još se odavno oporavio te je branio na Malti, a u jedinoj prilici koju je Gzira imala izašao je kao pobjednik u situaciji jedan na jedan.

Foto: Tom Dubravec / CROPIX

Broj jedan definitivno je Posavec, kojeg je Hajduk ovoga ljeta povoljno otkupio od Palerma, njegova je pričuva Duka, dok je mladi Marin Ljubić, koji je imao odličnu sezonu u Hajduku II, bio rezerva na Malti.

Nedavno je produžen ugovor za još jednu sezonu s iskusnim Goranom Blaževićem te je Hajduk, za razliku od prošle sezone, u ovu ušao s riješenim vratarskim pitanjima. No ostaje upitnik što će biti s Ljubićem kada se vrati Posavec jer je on prerastao Drugu ligu, ima za njega upita i iz inozemstva, a ugovor mu istječe idućega ljeta. Hajduk bi za njega rado dobio nekakvu odštetu, a on bi u međuvremenu mogao nekamo na prvoligašku scenu. Jedina bi šteta bila da, kao Ivo Grbić lani, ode besplatno, no valja vjerovati da će se pronaći rješenje koje zadovoljava obje strane.

Soccer Football - Turkish Super League - Fenerbahce v Kasimpasa - Sukru Saracoglu Stadium, Istanbul, Turkey - December 3, 2018   Kasimpasa's Samuel Eduok in action with Fenerbahce's Yassine Benzia   REUTERS/Murad Sezer - RC11836B3BB0
REUTERS/Murad Sezer

Hajduk je još u potrazi za desnim bekom koji bi bio pričuva kapetanu Juranoviću, ne bi ništa imali ni protiv ofenzivnog veznog, a napadača su pronašli u Samuelu Eduoku, no što se tiče realizacije njegova konačnoga potpisa, još nema ništa novo. Nigerijski napadač već je treći dan u Splitu, čekaju se papiri iz Turske da bi se sve finiširalo te da Eduok osvane u bijelom dresu na Hajdukovoj stranici i dobije mjesto u svlačionici.

Split, 200419.
Stadion Poljud.
Nogometna utakmica 30. kola 1. HNL izmedju Hajduka i Rijeke.
Na fotografiji: Sinisa Orescanin.
Foto: Jakov Prkic / CROPIX
Jakov Prkic / CROPIX

Više mogućnosti

U turskim se medijima spominje da je Bešiktaš zainteresiran za njega, pisalo se o tome i kod nas, no u Hajduku se nadaju da im to neće pokvariti već ugovoren angažman igrača koji se uklapa u viziju igre Bijelih jer nije nužno klasična špica, a prošle je sezone u Erzurumsporu dao deset golova te bi zaoštrio konkurenciju u napadu i trener Siniša Oreščanin imao bi više mogućnosti za rotacije dok traje borba na dva fronta.

Na Gziri bi moglo biti više od 15.000 ljudi

Hajduk u četvrtak s početkom u 20 sati igra protiv Gzire United, što će Bijelima biti prva utakmica na domaćem terenu u novoj sezoni. Ultra više ne stanuje u Poljudu, stoga su svi preduvjeti za normalnu utakmicu na pristojnom travnjaku tu, Hajduk je uspio postići dogovor da se festival više ne održava u njihovu domu.

Gzira United - Hajduk -  Malta 09.07.2019.
Foto: Robert Matić / HNK Hajduk
Robert Matić / HNK Hajduk

Bez obzira na to što je protivnik neatraktivan i što Hajduk ima rezultat koji mu, praktički, jamči prolazak dalje, prve utakmice u sezoni pred domaćim navijačima uvijek su posebne i dobro posjećene. Pretplate se prodaju zacrtanim planom, pa bi ih tako do utakmice moglo otići oko pet tisuća, zasad je ta brojka na negdje četiri tisuće.

Osim toga, u prodaji su i obične ulaznice u rasponu od 60 do 100 kuna. Budući da je to prva utakmica, navijači će sigurno pohrliti na Poljud kako bi vidjeli svoje ljubimce u novoj sezoni, pretpostavlja se da bi moglo biti više od 15 tisuća ljudi, a Bijeli bi im zauzvrat mogli ponuditi golijadu. Primjerice, prošle je sezone dvoboj sa sofijskom Slavijom došlo vidjeti nešto više od 26 tisuća ljudi.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
07. svibanj 2024 12:40