Paun Paunovic / CROPIX / CROPIX
SUDAČKI SKANDAL

TREBAJU LI NAM ZAISTA STRANI SUCI NAKON OVAKVIH STVARI? Kako je ovo moguće: Matoc za sjajno suđenje u porazu Dinama od Lokosa dobio negativnu ocjenu!?

Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 11. travanj 2018. 17:19

Dogodilo se 10. ožujka ove godine. Lokomotiva je u povijesnoj utakmici u Maksimiru nadigrala Dinamo (4:1). Novinari koji su pratili utakmicu redom su izvještavali o odličnom i neuobičajeno hrabrom suđenju zaprešićkog suca Marka Matoca, koji je dosudio čak dva jedanaesterca za “autsajdere” s Kajzerice.

Gostujući u emisiji na HNTV-u sudački ekspert - ujedno i član Komisije nogometnih sudaca HNS-a - Draženko Kovačić suđenje Marka Matoca komentirao je kao izvanredno od prve do posljednje minute, naglašavajući kako je u svim kritičnim trenucima bio maksimalno koncentriran i precizan. I Mateo Beusan je kao popularno Oko Sokolovo na HTV-u pohvalio suca iz Zaprešića za utakmicu u kojoj su sve njegove odluke bile ispravne.

Pogreške sudaca u utakmicama Hajduka ovog proljeća

DINAMO - HAJDUK 0:1 - prekršaj na Caktašu i u nastavku iste akcije nedosuđen slobodni udarac za Dinamo i crveni karton vrataru Letici kod 0:0

- poništen regularni pogodak Saida pri rezultatu 0:1

LOKOMOTIVA - HAJDUK 1:1 (2:4 na 11 m) Kup - nedosuđen kazneni udarac na Saidu pri rezultatu 0:0

OSIJEK - HAJDUK 3:3 -zaleđe Grezde pa u istoj akciji nedosuđen kazneni udarac na Grezdi pri rezultatu 0:1

- zaleđe Saida za akciju u pogotku za 3:3

HAJDUK - RIJEKA 1:1

- drugi žuti karton Ismajliju kod 0:0

HAJDUK - LOKOMOTIVA 1:0

- zaleđem zaustavljen Radonjić kada je krenuo sam prema Letici kod 1:0

S obzirom na sve izrečeno - a složili su se s njima valjda svi koji su gledali utakmicu - ostala je samo formalnost da Matoc za prikazano suđenje dobije ocjenu 8,5 ili čak 8,6, kakva priliči sucima koji su izvanredno odsudili utakmicu u kojoj su imali dosta zahtjevnih situacija za procijeniti. Međutim, zaprešićki sudac se nakon verbalnih pohvala izrečenih sa svih strana na koncu suočio s negativnom ocjenom.

Kontrolor Šime Vukić iz Rijeke njegovo je suđenje interpretirao kao loše, ustvrdivši da je sa svojim odlukama izravno utjecao na konačni rezultat, a s njim se na koncu složila i Komisija nogometnih sudaca. Ista ona čiji je član Draženko Kovačić na HNTV-u Matocevo suđenje komentirao kao izvanredno. Dakako da je takva ocjena izazvala pravu kosternaciju među sucima koji su i sami bili oduševljeni sa suđenjem kolege Matoca.

Mamić sve objasnio

Kako je, međutim, takvo što uopće moguće? Kako može sudac koji je izvanredno odsudio utakmicu dobiti negativnu ocjenu? Dakako da oni koji malo pozornije prate prilike u hrvatskom nogometu neće dugo tragati za pravim odgovorima. Posebno ako još doznaju da je dan nakon utakmice Dinamo - Lokomotiva Zdravko Mamić u svom elementu “objasnio” pojedincima iz sudačke organizacije kako se od sada moraju ponašati žele li zadržati funkcije koju već godinama uživaju u Savezu.

Split, 310318.
Nogometna utakmica 27. kola HT Prve HNL izmedju Hajduka i Rijeke odigrana je na stadionu Poljud.
Na fotografiji: Sudac Igor Pajac pokazuje zuti karton Raspopovicu
Foto: Jakov Prkic / CROPIX
Jakov Prkic / CROPIX / CROPIX
Pajač

Naglo odustajanje

Stvari su se potom samo odvijale logičnim slijedom. Damir Vrbanović i Ante Vučemilović su kao visokopozicionirani čelnici saveza objasnili da “uopće nemamo ni loše suđenje ni previše sudaca na listama”. Potom smo iz izvora bliskih Maksimiru doznali da će “bahati” Marko Matoc - zajedno s međunarodnim sucem Pejinom koji se također malo “opustio” zaboravljajući gdje je oltar - prvi sletjeti s liste sudaca Prve HNL. A onda je sve to zabetonirao sudački čelnik Ante Kulušić naglo odustajući od koncepta - također javno iznesenog na HNTV-u - smanjenja sudačkih lista, objašnjavajući kako nam suci doista sude premalo, ali ne zato što ih je previše nego zato što su bili u lošoj formi. Logično, Kulušić ima previše nogometnog iskustva, a i političkih dana iza sebe da ne bi znao kako završavaju oni koji na vrijeme ne prepoznaju odnose moći u sredini u kojoj rade.

I onda bi se netko trebao čuditi zašto su nam se suci pogubili i zašto Mateo Beusan zaziva strane suce na finalu Kupa između Dinama i Hajduka? Zamislite s čime će se morati suočiti sudac kojeg Pristovnik delegira za tu utakmicu. Odsudi li vrhunski, lako mu se može dogoditi da krene Matocovim koracima prema Drugoj ligi, a onda i kraju karijere. S druge strane, odsudi li nešto kontra Hajduka, do kraja će života sa strahom gledati prema Dalmaciji, jer Torcida odavno više nema milosti prema svima koji na bilo koji način “potkradaju” Hajduk. Pa ti izaberi...

Strašan presedan

Proljetos sam bio jedan od predvodnika onih koji su sretno isticali kako je Ante Kulušić doslovno preko noći doveo sudačku organizaciju u red omogućivši sucima uvjete u kojima su više od 70 utakmica odsudili na visokoj europskoj razini. Izgledalo je kao da ćemo napokon suce smjestiti tamo gdje im je i mjesto, na servisnu razinu. Međutim, samo godinu dana kasnije sudačka organizacija vratila je svoje tako poznato i godinama nošeno ruho.

Premda ne pamtimo da je i u najgorim vremenima sudac za izvanredno suđenje dobivao neprolaznu ocjenu...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
09. svibanj 2024 15:38