VLADO KOS/CROPIX
KONAČAN TEST ZA BJELICU

Trenutak istine za Osječane: Hajduk, Dinamo i Rijeka reći će jesu li pukovnici ili pokojnici!

Tri nadolazeća derbija odlučuju uspješnost sezone bijelo-plavog kluba iz Gradskoga vrta
Piše: Darko RužićObjavljeno: 15. travanj 2021. 18:57

Danima se već raspreda o predstojećem derbiju Osijeka i Dinama koji, kako sada stvari na tablici stoje, i neće odlučiti o naslovu ovogodišnjeg prvaka, ali će umnogome pokazati kolika je stvarna snaga Bijelo-plavih i Modrih. Prvi, Osječani, napadaju ili pokušavaju napasti i ugroziti titulu koju imaju u svom posjedu drugi, Zagrepčani, a ti drugi, dakle, društvo iz Maksimira, ima u ovom trenutku i bodovnu prednost i okolnost jedne manje odigrane utakmice zbog koje su i u lagodnijem položaju, bez pritiska koji za razliku od njihovih konkurenata iz grada na Dravi donosi taj imperativ koji je, barem za sada, suzio, pa i izbrisao prostor za bilo kakav kiks.

Put po trnju

Iako, s obzirom na raspored natjecanja koji je pred Osječanima, teško je reći gdje bi i kakav rezultat za njih bio kiks. Naime, u iduća će tri kola biti sudionici tri derbija. I to ne samo ona nominativna zbog trenutačnog plasmana momčadi koje će im biti protivnici na travnjacima, već zbog činjenice, one istinite, neprijeporne, da će se ogledati s momčadima klubova iz društva vrha našeg nogometa.

Bijelo-plavi već ovog petka svoj put po trnju do toliko željenih ruža počinju gostovanjem kod Hajduka na Poljudu. Iduće već srijede bit će domaćini Dinamu, domaćini tom u ovom trenutku najvećem ili barem za plasman u prvenstvu Prve HNL najvažnijem ovosezonskom derbiju. A kada i to završi i prođe, čeka ih novo gostovanje, na Rujevici protiv domaće Rijeke. Ogledi su to koji će odlučiti o uspješnosti ovogodišnje sezone prvoligaša s Drave.

Nikada više

Osijek je na putu na kraju kojeg bi mogao ostvariti svoj dosad najbolji plasman u HNL. Drugi na kraju prvenstva na tablici još nikad nije bio. Sada je tome sasvim blizu. Iako, sniva se u Gradskom vrtu još uvijek san o osvajanju naslova prvaka. Od Europe se još u ljeto prošle godine oprostio, onda i od Hrvatskog kupa, a u proljetni je dio sezone ušao s tim preostalim, a zasigurno i najvažnijim motivom pokušaja da po prvi puta ponese naslov prvaka Hrvatske.

U bodovnom je zaostatku za vodećim Dinamom, u najtežem dijelu prvenstvenog rasporeda, a i u spoznaji da iako se uz njega ne veže niti jedan ozbiljan, još manje neoprostiv i nenadoknadiv rezultatski kiks, do kraja natjecanja mora biti maksimalno učinkovit. Pa, dakako i uključno i u derbijima koji su pred njim.

Već će ovog petka, kada se završi utakmica na Poljudu, dakle, nakon nadmetanja domaćeg Hajduka i Bijelo-plavih, biti puno jasnije maršira li momčad trenera Nenada Bjelice pravim putem ili je skrenula na stranputicu, kada će za novi cilj morati izabrati obranu sadašnje druge pozicije. Onog plasmana koji zauzima prvi u redu među gubitnicima.

Osijek tako u petak na Poljudu ima sasvim određenu zadaću, mora pobijediti, jer bez nova tri boda uslijedit će njegov oproštaj od pokušaja osvajanja trofeja. Iako, neće nakon te utakmice biti i kraj prvenstva, još će se igrati, vjerojatno i nada u Bijelo-plavima živjeti, ali narast će samo koeficijenti u kladionicama kojima će se predviđati dobitak na Osijekovo osvajanje naslova prvaka. Već bi prvi od tri derbija koji su u nizu pred Bjeličinom momčadi tako mogao donijeti njihov nastup pod motom ili pukovnik ili pokojnik.

Standings provided by SofaScore LiveScore

Linker
26. travanj 2024 08:30