Vučkov, Marić i Vučemilović-Šimunović
 CROPIX, SN ilustracija
NASLJEDNIK KULUŠIĆA

Tri kandidata za novog šefa sudaca: Bruno Marić, favorit Šukera i Riječana te čovjek kojeg žele Slavonci!

Na skupu u Hiltonu zavrtio se i inovativan prijedlog, ali to bi možda bilo prerevolucionarno za nas
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 11. veljača 2021. 08:05

Tko će biti novi sudački šef? Komisija nogometnih sudaca HNS-a trebala bi biti sastavljena tijekom ožujka. Svako od pet središta dat će svoje kandidate: Zagreb, Split, Rijeka, Osijek i Varaždin. Glavnu riječ ima Izvršni odbor HNS-a. On će odlučiti prihvaća li predloženi sastav nove Komisije i imenovati njezinog predsjednika.

Iz HNS-ovih krugova dobili smo tri imena koja se najviše spominju, neka od njih predložena su i na sastanku održanom u utorak u Hiltonu na kojem je razriješena dosadašnja Komisija. To su Domagoj Vučkov, Bruno Marić i Ante Vučemilović-Šimunović mlađi. Zanimljivo je da su i Vučkov i Vučemilović-Šimunović bili članovi upravo ukinute Komisije pa se po tome sve vrti u uskom krugu ljudi.

Dobro poznati ljudi

Vučkova bi na tom mjestu rado vidio Davor Šuker, predsjednik HNS-a, vjerojatno ne samo on nego i Riječani, čuli smo da su Marića predložili Koprivnica i Zagreb, a Vučemilović-Šimunovića Slavonci. U kuloarima se spominje još jedan Osječanin Damir Batinić, koji je već figurirao kao kandidat za sudačkog šefa 2019. godine, ali tada nije uspjela smjena Kulušića. Batinić je aktivan sudac, u dobroj je formi, ali karijera mu je pri kraju, no ipak ne znamo bi li se odmah ostavio zviždaljke.

O tome će još biti govora je rješenje zasad nije nađeno, zato ne treba odbaciti opciju da se ukaže u konkurenciji još koje ime. Sve su to dobro poznati ljudi s plusevima i minusima, a HNS na prvom mjestu mora riješiti što želi od Komisije. Jako i neovisno tijelo koje će osigurati da svi akteri u ligama imaju jednak tretman ili nečije sredstvo za manipulaciju kao što je bila u većini svojeg dosadašnjeg postojanja.

Na skupu u Hiltonu zavrtio se i inovativan prijedlog, opcija kakva dosad nije egzistirala u HNS-u, da predsjednik Komisije bude čovjek koji uopće po struci nije nogometni sudac nego ugledna i autoritativna, a neovisna osoba iz nogometnog miljea. Nešto poput menadžera koji bi upravljao, a članovi Komisije bi bili bivši djelitelji pravde te bi oni analizirali rad arbitara na terenu i u VAR sobi. Možda je to malo prerevolucionarno za Hrvatsku i tko bi bio taj oko kojeg bi se svi složili? Vidjet će se...

Golemo je pitanje i tko će činiti novi sastav Komisije? Što ako središta ponovno predlože iste ljude koji su bili i dosad? U cijeloj priči najmanje se spominje glas s juga zemlje. Predstavnik Središta Split bio je Ante Kulušić. Ne bi nas previše začudilo nakon što je smijenjen kao predsjednik, da sad bude delegiran za člana buduće Komisije. Ako on to želi. Ili će Hajduk konačno imati utjecaj u Dalmaciji i ponuditi drugog čovjeka?

Damir Mišković je zagrmio i dobio što je tražio - raspuštanje Komisije koja je i službeno bivša. Međutim, po suđenju na utakmicama, i po sastavu nove Komisije znat ćemo koliko se doista promijenilo. Mnogo toga, nešto ili ništa.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
15. travanj 2024 04:13