Foto: Ante Cizmic / CROPIX
MJERE ŠTEDNJE

TRI STRATEGIJE - TRI PUTA ZA PREŽIVLJAVANJE! Evo kako će Rijeka, Hajduk i Osijek uštedjeti dva milijuna kuna u najtežim vremenima za hrvatski nogomet

OSTATAK VELIKE ČETVORKE Na smanjivanju plaća svojih nogometaša Splićani, Riječani i Osječani uštedjet će manje od maksimirskoga kluba, ali opet dovoljno da lakše izdrže krizu
Piše: Damir DobrinićObjavljeno: 20. travanj 2020. 23:43

I preostala tri najveća hrvatska kluba krenula su s mjerama štednje. Na smanjivanju plaća svojih igrača, Hajduk, Rijeka i Osijek će uštedjeti manje od Dinama. Logično, jer ipak nogometaši u Maksimiru imaju uvjerljivo najskuplje ugovore. Zajedno će u Hajduku, Rijeci i Osijeku nakon dogovora s igračima na njihovim plaćama mjesečno uštedjeti oko 1,9 milijuna kuna.

U Osijeku je dogovor da za vrijeme trajanja pandemije igrači dobivaju 50 posto plaće, sljedećih 25 posto će im biti isplaćeno čim se stvari vrate u normalu, a odreći će se 25 posto primanja u mjesecima dok se nije igrao nogomet. U 2019. godini Osijek je, prema službeno objavljenim podacima, na plaće igrača potrošio 33.652.227 kuna.

Bar dva mjeseca ničega

Situacija se od tada nije puno promijenila i prema tom podatku igračima mjesečno ide 2,8 milijuna kuna. Sada im je plaća prepolovljena, klub svim igračima zajedno isplaćuje oko 1,4 milijuna kuna mjesečno. Svaki mjesec u kojem se HNL neće igrati klubu će donijeti uštedu od oko 700.000 kuna na plaćama igrača. Sigurno je, zasad, da HNL-a neće biti dva mjeseca, dakle igrači će ostati bez barem 1,4 milijuna kuna, koje će ostati u klupskoj blagajni. Barem toliko.

Zagreb, 080320.
Stadion Rujevica.
Hrvatski Telekom Prva liga, 1.HNL, 26.kolo, seniori, utakmica: Rijeka - Hajduk.
Na fotografiji:  Antonio Mirko Colakm, Stipe Radic.
Foto: Damir Krajac / CROPIX
Damir Krajac / CROPIX CROPIX

Proteklih dana dogovor je postignut i u Splitu, između čelnika i igrača Hajduka. Potpisana je ponuda koju su pred igrače stavili predsjednik kluba Marin Brbić i njegov savjetnik za struku Mario Stanić.

Hajduk će igračima sljedećih šest mjeseci isplaćivati plaće po modelu 40 + 40 + 20. To znači sljedeće: igrači će normalno nastaviti dobivati 40 posto plaće, 40 posto plaće dobit će kasnije, a 20 posto će se u tih šest mjeseci odreći zauvijek.

Troškovi plaća igrača Hajduka u 2019. iznosili su 36.634.497 kuna, što je u prosjeku nešto više od tri milijuna kuna mjesečno. U pola godine radi se o iznosu od 18,3 milijuna kuna, a budući da su se igrači odrekli petine, Hajduk će u šest mjeseci uštedjeti oko 3,7 milijuna kuna, odnosno nešto više od 600.000 kuna mjesečno. Igračima će mjesečno biti isplaćivano 40 posto plaće (oko 1,2 milijuna kuna), a ostatak od 40 posto dobit će kasnije.

Rijekin je model vrlo sličan Dinamovom i na Rujevici će ušteda biti velika. Igrači su prihvatili da sljedećih šest mjeseci dobivaju 33 posto plaće.

Zauvijek bi se u tih šest mjeseci odrekli 33 posto, a na preostalih 33 posto čekat će od šest do 16 mjeseci. Ta isplata ovisit će o financijskoj situaciji kluba. HNK Rijeka nije službeno objavila financijsko izvješće za 2019. godinu, ali računa se da klub godišnje na plaće igrača troši oko tri milijuna eura.

Svim igračima će u šest mjeseci, na koliko su potpisali sniženje plaća, biti isplaćena trećina od ukupnog iznosa njihovih polugodišnjih plaći, što je 500.000 eura, koliko će dobiti i na ime zaostataka jednom u budućnosti.

Klub je na plaćama igrača u pola godine također uštedio 500.000 eura, odnosno oko 3,8 milijuna kuna ukupno ili oko 630.000 kuna mjesečno.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
24. travanj 2024 19:40