Ronald Gorsic / CROPIX CROPIX
SVLAČIONICA PUNA IZAZOVA

TRI VELIKE MAKSIMIRSKE PRIČE PRED RASPLETOM Dinamov trojac koji je zadnji pristao na smanjenje plaća dobio jasan mig uoči prvog treninga s novim šefom

Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 22. travanj 2020. 17:11

Jučer je, dakle, definitivno sve završeno kad se radi o potpisima Dinamovih nogometaša. Svi su stavili svoj paraf na smanjenje plaća. Zapravo, nije stavio samo Amer Gojak, koji je stigao iz Sarajeva, pa mora biti u samoizolaciji, ali s njim je ionako sve dogovoreno. Posljednji su potpisali Izet Hajrović i Francios Moubandje.

Posljednjih dana dosta smo pisali o trojcu Gavranović - Hajrović - Moubandje. Ne samo zbog toga što su ugovore o smanjenju plaća potpisali među posljednjima, već zbog činjenice da se u maksimirskim kuloarima dosta špekuliralo o tome da bi se s tom trojicom priča mogla rasplesti sporazumnim raskidom ugovora. Najnovija vijest glasi: sva trojica moraju se javiti na prvi trening koji će voditi Igor Jovićević. Dakle, još nije bilo govora o raskidu ugovora.

Evo njihovih priča...

MARIO GAVRANOVIĆ Teško podnosi kad nije u prvom planu

Ugovor s Dinamom ima rok trajanja do 18. siječnja 2021. godine. Ove sezone je za Modre u HNL-u igrao na 18 utakmica, postigao je četiri pogotka, jednom je asistirao.

Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
Ronald Gorsic / CROPIX CROPIX

U kvalifikacijama za Ligu prvaka nastupio je pet pet puta, na utakmicama protiv Saburtala igrao je 68 i 63 minute, protiv Ferencvarosa 14 minuta, a u sudarima s Rosenborgom, minutaža je bila mizerna, na dva ogleda ukupno četiri minute. U Ligi prvaka igrao je na tri utakmice, protiv Atalante 7 minuta, Manchester Cityja 14 minuta i Šahtara u Harkivu 62 minute, kad je ubilježio asistenciju. U Kupu je igrao tri utakmice, zabio je dva pogotka Opatiji, jedan Karlovcu...

Skromne su to brojke igrača koji je Dinamu svojim pogocima donosio mnogo radosti. Svakako treba spomenuti da je bio i ozlijeđen, još se sjećamo kako ga je u Harkivu “pokupio” Pjatov kad je istegnuo tetive. Ipak, ovo definitivno nije bila sezona Marija Gavranovića.

Za to, po našem mišljenju postoje dva razloga. Prvi je - Bruno Petković. hrvatski reprezentativac je odigrao sjajnu sezonu, nametnuo se kao prvi napadač Modrih, Gavro je pao u drugi plan. Drugi razlog je sam Gavranović. On jednostavno teško podnosi kad nije u prvom planu, kad je drugi napadač.

Kad je starter, kad igra stalno, Mario je najbolji, u suprotnom se jednostavno izgubi i to više nije to. U međuvremenu je stigao i Sandro Kulenović, mladi napadač na kojem Modri grade budućnost te, realno, Gavranović u ovom trenutku u plavom domu nema neku budućnost. Zato je objektivno očekivati, iako o tome još nije razgovarao s klupskim čelnicima, da na koncu dođe do sporazumnog raskida ugovora.

IZET HAJROVIĆ Kao da se zadovoljio dosad postignutim

Prve europske sezone kod Nenada Bjelice bio je najbolji strijelac Modrih, postao je ljubimac navijača, bilo ga je užitak gledati. Hajro je lomio svoje suparnike, definitivno je bio jedan od krucijalnih igrača momčadi koja je izborila europsko proljeće.

Rijeka, 050220.
Rujevica.
Utakmica cetvrtfinala Hrvatskog nogometnog kupa izmedju Rijeke i Dinama, Hajrovic i Stefulj.
Na fotografiji: detalj utakmice. 
Foto: Srdjan Vrancic/CROPIX
Foto: Srdjan Vrancic/CROPIX

Ove sezone je jednostavno nestao, kao gumicom prebrisan. Nevjerojatno zvuči podatak da u cijeloj sezoni nije postigao niti jedan pogodak!? Ubilježio je tek jednu jedinu asistenciju protiv Saburtala još na početku sezone... U kvalifikacijama za Ligu prvaka igrao je na šest utakmica, ubilježivši ukupno 450 minuta, a u Ligi prvaka dobio je samo devet minuta protiv Manchester Cityja.

U HNL-u je igrao na 11 utakmica, skupio 393 minute, u Kupu je igrao na dvije utakmice, protiv Opatije 90 minuta i Rijeke 19 minuta... Što se dogodilo s Hajrovićem, zašto se izgubio, zašto je izgubio povjerenje trenera Nenada Bjelice?

Čini nam se da je kod njega došlo do - gubitka ambicije. Nakon one sjajne sezone u kojoj je briljirao, kao da se zadovoljio postignutim, kao da više nije bio gladan i željan velikih dostignuća, a kako je polako padao u drugi plan, sigurno je postao nezadovoljan, nesiguran, jednostavno za njega više nije bilo povratka.

Ugovor s Dinamom mu ima rok trajanja do 31. prosinca 2021. godine, ali zaista je teško vjerovati da se može izdići iz ove situacije i nametnuti treneru Jovićeviću. Kao i kod Gavranovića, realno je zaključiti da će u nadolazećem vremenu doći do sporazumnog raskida ugovora s Hajrovićem.

FRANCOIS MOUBANDJE Premalo igrao za ozbiljniji zaključak

Stigao je iz Toulousea kao švicarski reprezentativac. S obzirom na njegov dotadašnji nogometni pedigre, najavljen je kao veliko pojačanje za poziciju lijevog bočnog. Međutim, od toga nije bilo ništa.

Čovjek koji je najavljen kao čudo, ostao je izvan svih Bjeličinih planova. Ubilježio je tek osam nastupa u HNL-u, odigravši ukupno 670 minuta, jednom je zaigrao u Ligi prvaka 90 minuta u Maksimiru protiv Manchester Cityja.

Zagreb, 111219.
Nogometna utakmica 6. kola Lige prvaka GNK Dinamo protiv Manchester Cityja. 
Na fotografiji: jacques Francois Moubandje.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
Ronald Gorsic / CROPIX CROPIX

Iskreno, on je zapravo ipak potpuna nepoznanica. Premalo je igrao da bi se o njemu mogao dati nekakav adekvatan zaključak. Ugovor s Modrima veže ga do ljeta 2022. godine. Hoće li ostati u plavom domu, također je nepoznanica. Sigurno jest da ne može biti sretan, s ovakvom minutažom kakvu je imao u Dinamu, definitivno jest da nikad više neće zaigrati na švicarsku reprezentaciju, te da će mu se karijera urušiti. No, možda će Igor Jovćević, za razliku od Bjelice s njim imati neke druge planove?

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
19. travanj 2024 22:36