VLADO KOS/CROPIX
VELIKA SUBOTA HNL-a

Triler za kraj: Hrvatska večeras dobiva doprvaka, prvi puta Osijek, Rijeka ili Lokosi nakon 7 godina?

Tri kluba u lovu na drugo mjesto i kvalifkacije Lige prvaka, a razlika na ljestvici je jedan bod
Piše: Damir DobrinićObjavljeno: 25. srpanj 2020. 09:05

Važne utakmice igraju se večeras u Gradskom vrtu i na Rujevici, nešto prije 23 sata u subotu i službeno ćemo saznati tko će uz Dinamo predstavljati Hrvatsku u kvalifikacijama za Ligu prvaka, a koji će dvojac uz Hajduk pokušati uloviti skupinu Europske lige.
Osijek igra povijesnu utakmicu, to nije floskula. Prošle su sezone nakon čak 11 godina čekanja osvojili treće mjesto u Prvoj HNL, a sada imaju priliku prvi put osvojiti drugo. Da, nikad od službenog osnutka 1947. klub iz Gradskog vrta ni u jednom prvoligaškom natjecanju, u Jugoslaviji i u Hrvatskoj, nije bio državni doprvak. Hoće li im 45. prvoligaška sezona, 29. u samostalnoj Lijepoj Našoj, biti sretna?

Osijek je u posljednjim kolima Prve HNL domaćin bio 13 puta i upisao je devet pobjeda uz tek jedan poraz, 2009. godine od Slavena Belupa. No za razliku od današnjice, Osječanima tada bodovi uopće nisu trebali, a sada će po njih morati ići bez pomoći svojih navijača. U recentnoj prošlosti oni su im bili velika pomoć, samo se ljubimci Kohorte tada nisu borili za Ligu prvaka, već za ostanak u elitnom hrvatskom rangu.

Na rubu ponora

Osijek je bio na rubu ponora i 2014. i 2015. godine, ali je imao sreću što posljednju prvenstvenu utakmicu igra kod kuće. Bio je 17. svibnja 2014. kad je Osijek pred čak 6500 gledatelja u 36. kolu ugostio Hrvatski dragovoljac. Poraz je za momčad koju je vodio Tomislav Rukavina značio ispadanje u 2. ligu, a goste iz Sigeta spašavala je jedino pobjeda. Ivan Božić je zabio za vodstvo Crnih, koje je trajalo sve do 83. minute. S klupe domaćina tada je ušao Josip Barišić i odmah izjednačio na konačnih 1:1. Osijek se spasio, HD je ispao.

Sličan rasplet zbio se i godinu dana kasnije. U posljednje kolo Osijek je ušao s pretposljednje pozicije, s dva boda više od Zadra. U Slavoniju je došao neopterećeni Slaven Belupo, čak i poveo, no u ludoj utakmici Aljoša Vojnović je golom iz kaznenog udarca u 87. minuti donio 3:2 pobjedu i ponovno izbjegavanje čak i dodatnih kvalifikacija. Osječane je tada bodrilo čak 7000 njihovih navijača, kojih večeras neće biti...

Za Lokomotivu je to sigurno plus, a Gradski vrt joj tradicionalno odgovara. Tamo je u prvenstvu Hrvatske ostvarila više pobjeda (7) nego poraza (6). Lokosi su samo jednom u posljednjem kolu Prve HNL došli do pobjede na gostovanjima, 2012. godine Andrej Kramarić je pogotkom u rezultatski nevažnom dvoboju nokautirao Hajduk na Poljudu. Kad im je trebalo za Europu, bili su polovični. U posljednjem kolu 2014. morali su za četvrto, europsko mjesto, u izravnom dvoboju pobijediti Split u Parku mladeži, a završilo je 1:1. Godinu dana kasnije trebao im je bod kod davljenika Zadra i do njega su u trećoj minuti nadoknade došli golom Jerka Leke za 2:2 iz kaznenog udarca.

Pritisak imaju i Riječani, ali njima u goste stiže Istra 1961, kojoj bodovi sada više ništa ne znače. Rijeka je od 2013. svaki put prvenstvo završavala minimalno na trećem mjestu (od 2014. svaki put barem drugi), a ponovit će takav uspjeh ako pobijedi Puljane na Rujevici. Dobili su ih u deset od posljednjih 11 domaćih ligaških utakmica, na njihov kiks danas definitivno ne treba računati.

KOLIKO SU PUTA BILI DRUGI U PRVOJ HNL

Rijeka - 7
Lokomotiva - 1
Osijek - 0

KOLIKO SU PUTA BILI DRUGI U PRVOJ HNL

Rijeka - 7
Lokomotiva - 1
Osijek - 0

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
18. svibanj 2024 23:44