Tom Dubravec / CROPIX CROPIX
UZLET BIJELIH

TUDOR JE NA DOBROM PUTU, ALI U SLJEDEĆIH POLA GODINE MORAT ĆE MIJENJATI ONO NAJBITNIJE Sada je je jasno što je najveći Hajdukov hendikep u derbijima

Piše: Jurica RadićObjavljeno: 08. ožujak 2020. 13:28

Hajduk je poražen u derbiju. Prvi put ove sezone izgubio je od Dinama, ali trener je nakon utakmice bio pun optimizma. Onaj tko nije znao rezultat, rekao bi da je Tudor došao pred medije nakon uvjerljive pobjede.

- Na pravom smo putu, optimistički gledam naprijed - poručio je strateg Bijelih nakon 0:2 u derbiju.

Nakon svake utakmice Hajduk i Dinama uglavnom se priča o suđenju. I ovog puta će biti analiza usmjerenih prvenstveno prema kartonima Ismajlija. Za neke je Bebek bio potpuno u pravu, za druge nije, ali u konačnici kartoni ostaju u domeni slobodnog sudačkog uvjerenja. Kada suđenje stavimo po strani i temu ostavimo ekspertima koji su plaćeni ili iz hobija obavljaju te volonterske dužnosti, ostaje nam igra. Što je derbi Hajduku pokazao za vrijeme koje dolazi? Što je derbi Bijelima pokazao za Europu?

Brže i atraktivnije

Prije svega nedostatak igračke klase. Jairo zna, ali nedostaje mu koncentracije u ključnim trenucima gdje bi ga jedan udarac prometnuo u junaka derbija. Caktaš je dvaput bljesnuo, po jednu loptu je imao u prvom i drugom dijelu. Premalo za igrača njegova renomea. Hamza igra svoj precizni nogomet u kojem nema previše rizika, ali ni okomitih lopti koje bi razigrale momčad u napadačkom segmentu. Posavec je bio na razini očekivanja i tu završava popis za Europu. Četiri igrača na koje će se Tudor i dalje morati osloniti, premda ni taj kvartet nije pokazao da može prelomiti jaču utakmicu. Kao što nije uspio slomiti skromni Osijek u Gradskom vrtu, tako nije ni Dinamo položio na pleća. U redu, bilo bi dobro da je i ravnopravnom podjelom okončano, ali opet ćemo se vratiti neriješenom ako krenemo putem koji analizira rezultat. U igračkom segmentu Hajduk još mora puno napraviti da bi bio konkurentan za europske utakmice.

Navijači su prošle jeseni bili izrazito nezadovoljni igrom, premda je rezultat bio na nivou današnjeg, pa u nekim tjednima i bolji. Danas Hajduk igra brže, igra atraktivnije, traži dubinu nakon oduzete lopte za stvaranje prigoda. Novi je trener, novi je sustav, a kadar je ostao gotovo isti u odnosu na prvi dio sezonu. Već smo to jednom naglasili, iluzorno je očekivati da će se bitni pomaci ostvariti s istim kadrom, unatoč promjenama modela funkcioniranja i stratega koji vodi projekt. Tudor je promijenio sustav na koji se igrači tek trebaju naviknuti, a koliko su promjene modela funkcioniranja bolne i teške svjedoče i kartoni koji stoperi dobivaju.

Zvuči naivno da Jurić i Ismajli budu isključeni zbog prekršaja na centru igrališta, ali gdje će dobiti kartone kada obrana stoji tako visoko? Ne mogu kartone dobiti na svojih 20 metara ako je obrana postavljena gotovo do središnje linije igrališta. Riskantna je igra Hajduka, protivniku nudi šanse za kontre, ali i Hajduku pruža priliku iz dva poteza doći do suparničkih vrata čim se oduzme lopta na svojoj polovici. Vrhunski je to demonstrirao Caktaš u prvom poluvremenu derbija kada je dobio loptu na 40 metara od svojih vrata i poslao je Jairu u kontru. To je ogledni primjerak igre koju Hajduk traži. Gotovo identičnu akciju Bijeli su kreirali u Osijeku prošle subote, ali tada je Jairo pucao preko vrata Ivušića.

Nakon šest utakmica Tudor vidi gdje je njegova momčad i koliko je novih znanja uspjela usvojiti. Razvidno je da će momčad i dalje imati velikih problema igrajući visoko s tri stopera koji trebaju pokriti golemi prostor. Pritom bočni igrači moraju puno više pomagati defenzivi, ali i sudjelovati u napadu.

Izgubili s idejom

Sustav s trojicom u zadnjoj liniji strašno je lijep i ugodan kada se pobjeđuje i zabija po pet-šest ili čak sedam golova kao što to ove sezone zna raditi Atalanta. Gasperinijeva momčad odudara od talijanske klasike, zato često svoje navijače iznenadi i nekim porazom od ekipa s dna ljestvice poput SPAL-a. Igra nogomet za pogodak više, ali što je najvažnije, ima realizaciju preko klasnih igrača kao što su Iličić, Muriel, Zapata, Gomez i Pašalić. Hajduk je protiv Gorice imao osam lopti prema vratima i šest ih je ušlo u mrežu Kahline. Događa se i takav dan, ali puno češći su ovi s malo prigoda i još manje pogodaka. Nakon golijade protiv Gorice, u zadnjih 180 minuta s Osijekom i Dinamom nisu Bijeli poentirali. Prigoda su imali, ali realizaciju nisu. Međutim, u konačnici je rezultat ipak najvažniji.

- Tamo gdje sam bio osam-devet godina naučio sam da je rezultat najvažniji - kazao je Tudor uz dodatno objašnjenje.

- Nije isto izgubiti bez ideje ili s idejom.

Hajduk je izgubio s idejom, ali uz tu ideju ide i spoznaja da će trebati strpljenja za viziju koju forsira trener Bijelih. Trebat će vremena da se uštima zadnja linija, da bokovi počnu “špartati” gore-dolje i da napadači postignu bolju realizaciju. Tudor je na dobrom putu, ali morat će u sljedećih šest mjeseci bitno mijenjati kadar i u bliskoj budućnosti “pojačati” rezultat.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
01. svibanj 2024 06:34