Goran Tomić, trener Lokomotive i Igor Tudor nakon okršaja u Kranjčevićevoj
 DAMIR KRAJAC/CROPIX
‘ZRAK JE OPET TEŽAK‘

Tudor na još većem iskušenju nego što je to bio Burić prošle jeseni! Ponavlja se povijest na Poljudu...

Ovog puta je taj imperativ čak i veći, jer do kraja sezone nema više puno prilika za popravni
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 04. srpanj 2020. 11:35

Gorica, pa Osijek na Poljudu, raspored je koji je Hajduk već prošao jesenas. Koja je razlika od situacije viđene u studenome prošle godine? Hajduk je tada pred dolazak Osijeka držao drugu poziciju s četiri boda više od trećeplasiranog Osijeka (27-23), dok su Lokomotiva i Rijeka imali pet bodova manje od Bijelih.

Imperativ još veći

Osam mjeseci kasnije Hajduk je dva boda iza Osijeka, ima tri manje od Lokomotive, a ono što je gotovo isto, jest imperativ uspjeha. Ovog puta je taj imperativ čak i veći, jer do kraja sezone nema više puno prilika za popravni. Nismo na sredini drugog, nego četvrtog kruga i Hajduk lovi zaostatak, a ne brani prednost.

Burić je tada opasno živio, njegova pozicija pred Osijeka bila je vrlo upitna, jer je u taj dvoboj donio nezadovoljstvo koje je kulminiralo ispadanjem iz Kupa i porazom od Gorice u prvenstvu. Međutim, Burić je odgovorio imperativu pobjede, Hajduk je svladao Osijek, otišao na “plus sedam” ispred bijelo-plavih i činilo se da su Splićani prebrodili najteže dane. Ali, na žalost navijača Bijelih i njihovih optimističkih prognoza, pokazalo se da ima i težih dana...

Prije osam mjeseci Osijek se na Poljudu dočekao u atmosferi novih previranja i kadrovskih promjena. U tjedan dana, od poraza u Velikoj Gorici do susreta s Osijekom klub su napustila dva bitna čovjeka klupske upravljačko-stručne hijerarhije. Prvi je otišao dopredsjednik Lukša Jakobušić, desna ruka Brbića, koji je u klubu proveo šest mjeseci. Jakobušić je svoju ostavku objašnjavao i kroz neuspjeh Bijelih protiv Gorice.

- Naš poraz je što su se igrači išli postrojiti pred tribinu s navijačima. Nisu ih oni zvali, a ovi su išli tamo jer ih se boje, a nema većeg poraza nego kad se igrači boje vlastitih navijača. To je pravi poraz kluba, a naša pobjeda je što nitko ne priča o financijama i drugim ključnim stvarima. Brzo smo zaboravili vremena kada je tema bio opstanak kluba, u čemu su velike predsjednikove zasluge. Danas je Hajduk stabilan, govori se isključivo o igri, igračima, šansama. Eto, to je pobjeda ove uprave - poručio je tada Jakobušić uz bitan dodatak:

- Nisam otišao zato što je gospodin Damir Burić ostao trener. Moglo je doći i do smjene Burića, ja bih svejedno otišao - naglasio je Jakobušić.

Brbić je pružio punu podršku Buriću kada mu se “zatresla stolica” nakon dva poraza u Gorici, Jakobušić je nakon toga otišao, a trener je u susret s Osijekom ušao s velikim upitnikom iznad svog statusa za budućnost. Pritom je samo dan uoči dvoboja s Osječanima klub napustio i kreator aktualne momčadi, sportski direktor Saša Bjelanović. Pred Osijek se tako stvorila toliko puta već viđena atmosfera s prefiksom “biti ili ne biti”. Ali Burić je uspio pobijediti. Da ne zaboravimo, zgoditke su postigla sva trojica najjačih ofenzivnih aduta Bijelih. Caktaš, Eduok i Jairo su poentirali za važnu pobjedu koja je Buriću produžila mandat na klupi, a Hajduk učvrstila na drugoj poziciji.

Težak teret

Povijest se na Poljudu ponavlja, ali ne u cijelosti. Nema kadrovskih promjena pred Osijek, međutim “zrak je opet težak”. Hajduk ne pruža očekivane igre, ne ostvaruje zacrtani rezultat i čelni ljudi kluba i struke ponovno su pod velikim teretom imperativa uspjeha. Pritisak je velik, a Osijek se doima puno jačim nego je bio početkom studenoga prošle godine. Izbalansirana momčad, najbolji u ligi nakon korona-stanke...

Imaju Osječani sve što se mislilo da će imati Hajduk. Burić je pred susret s Osijekom prije osam mjeseci imao silnih problema s percepijom javnosti gdje se rezultat Hajduka doživljavao kao veliki neuspjeh. Ali, bez obzira kako bi završio njegov ogled sa Osijekom, Hajduk bi u svakom slučaju ostao drugi, a tek se 15. kola odigralo. Danas su četiri utakmice ostale do kraja, ako Hajduk želi biti drugi, što je javno proklamirani cilj od početka sezone, u nedjelju jedino pobjeda drži ambiciju na životu. Zato je. Ali, na muci se poznaju junaci, treba izvući sezonu...

Caktaš će zaigrati u veznom redu

Sprema se Hajduk za važnu utakmicu s Osijekom, između ostalih u momčad se vraća kapetan Mijo Caktaš koji će, po svemu sudeći, zaigrati u veznoj liniji. U tandemu sa Jradijem na poziciji klasičnih veznjaka u sredini terena. Igrao je Caktaš već na tom mjestu u finišu dvoboja s Belupom kada je ulaskom Čuića povučen natrag, a 19-godišnjak iz Tomislavgrada zauzeo je njegovu poziciju polušpica. S obzirom da nema Hamze, a Tudor traži iskustvo u veznoj liniji, Caktaš je taj koji će uzeti mjesto u sredini, a ponovno bi Čuić trebao na poziciju iza dva napadača. U samoj špici dva su internacionalca, Eduok i Jairo. Oporavlja se Brazilac brže od predviđenog, iako je vjerojatno i važnost utakmice ubrzala njegov povratak poslije ozljede ramena koju je pred dva tjedna zaradio u dvoboju s Lokomotivom. Prve su prognoze govorile o tri tjedna stanke, ali stisnut će zube Brazilac i zaigrati u nedjelju. Što će biti s obranom, hoće li u zadnjoj liniji ponovno istrčati tercet ili kvartet, to je pitanje koje ćemo ostaviti za samu najavu, iako već postoje naznake da bi se nakon Gorice Tudor ponovno mogao vratiti na formaciju 3-4-1-2, tim više što je i Dimitrov taj koji se vraća u momčad nakon odrađene suspenzije zbog tri žuta kartona.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
24. travanj 2024 13:08