Igor Tudor na presici
 SCREENSHOT
ZOOM PRESICA

Tudor najavio derbi na Maksimiru! Evo kakav Dinamo očekuje i što je rekao o Mamićevom preuzimanju klupe

Uoči velikog okršaja Dinama i Hajduka na Maksimiru (nedjelja 21.05), iz Splita se javio Igor Tudor
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 10. srpanj 2020. 16:00

Igor Tudor uoči Maksimira smireno je odgovarao na novinarska pitanja. Nije bilo prepucavanja, ironije ni sarkazma, fokus je na pripremi momčadi za derbi. Kako se spremate za Dinamo, što očekujete u nedjelju ?

- Radilo se dobro, nakon dugo vremena, jedan normalan tjedan rada na kakvi smo navikli. Od početka ovog dijela uloga trenera je bila smanjena radi kratkog vremena između utakmica, pa nije bilo prostora za uigravanje. Derbi ? Uvijek posebna utakmica, nevezana za stanje na tablici i trenutačnu formu. Idemo u Zagreb odigrati jednu dobru utakmicu - poručio je Tudor u startu press konefercnije.

Kako komentirate povratak Zorana Mamića na klupu ?

- Nemam komentara - uzvratio je starteg Bijelih.

Kakva je atmosfera u svlačionici, osjećate li da momčad slijedi Vaše ideje ?

- Kažem, zadovoljan sam kako se radilo, pomoglo nam je da se momčad stabilizira. Da probamo neke druge stvari, da potvrdimo nešto što je bilo zanimljivo. Zato vjerujem da ćemo odigrati jednu dobru utakmicu.

Na čemu se temelji optimizam, jer činjenica je da Hajduk ne uspjeva u seriji utakmica pokazati igru sa skupo plaćenom momčadi ?

- Igra je širok pojam, prilično zanimljiv. Dalo bi se razgovarati o tome tko igra dobro, a tko ne igra. Dalo bi se pritom napraviti jedna lijepa analiza što su to uopće parametri dobre igre. Ako ćemo pričati primjerice o trci, momčad je konstantno između 110 i 115 kilometara po utakmici. Neke druge stvari je teže napraviti, a vezane su za mentalnu narav. Onaj tko je u nogometu zna da je to važna stavka o kojoj se malo priča kod onih koji su izvan nogometa. Kako god zvučalo, u ovoj ekipi je tako. Na niovu Milana, Juventusa, manje se odrazi, ali ovdje jedan rezultat brzo ostavi posljedice na momčad. Ako tome pridodamo kompletno medijsko praćenje Hajduka, gdje igrači imaju dnevno po četiri-pet informacija i to su informacije uglavnom negativne, onda to ima prilično jak utjecaj na momke koji igraju.

Je li to kritika novinarima ili klupskoj PR službi koja ne servira bolje vijesti ?

- Nije kritika. Samo sam ispričao. Kada je negativni trenutak i vijesti su negativne, to mi je jasno. Objasnio sam kako funkcionira pritisak, utjecaj svega što dobiju iz medija na njihovu formu.

Puno se vremena potrošilo na pitanje medija i psihološki utjecaj istih na igrače. I Tudor je bio igrač Hajduka, stoga je logično pitanje može li prenijeti igračima svoje iskustvo glede pritiska i stresa ?

Slažem se, bio sam igrač Hajduka, ali bila su druga vremena. Današnje doba je drukčije. Doba sa mobitelima. Ali i drukčije po odgoju novih generacija koje se teže nose sa stresom. To svi roditelji primjećuju, međutim to je više sociološka tema.

Kakvo je psihološko stanje momčadi ? Može li se očekivati rasterećenija predstava s obzirom da je drugo mjesto samo teoretski dostižno ? Mogu li igrači u inat medijima pokazati nešto više ?

- Nadam se da mogu. Na početku tjedna, to su bile moje prve riječi. Prvo sam rekao igračima "nemamo pritiska, idemo za svoj gušt, za inat, za ponos, izvaditi ono što se može izvaditi". Ono što prikazuju nije realno, ali jasno je da treba znanje primijeniti u praksi. Moj utjecaj je veliki, od prvog dana radim na psihologiji pobjedničkog mentaliteta, ali u praksi nije jednostavno. Derbi je prilika za pokazivanje znanja. Ne bih rekao rastrećeni, rekao bih da prije svega odigramo u drukčijem mentalitetu.

Dinamo blago rečeno također ne briljira, ali Hajduk im je jedini pravi motiv. I smjena trenera to potvrđuje. Kakav Dinamo očekujete sa novim trenerom ?

- Bit će pozitivnog šoka, a što će njihov trener igrati mogu sam pretpostavljati. Sumnjam da će biti puno mladih kao dosada, ali ne trebamo se time zamarati, mi moramo misliti na sebe i biti ozbiljna ekipa u derbiju.

Kakvu atmosfera očekujete ?

- Uvijek je lijepo igrati derbi, to je sport, dokazivanj..., budi bolji, nadigraj, nadtrči nekoga. Nadam se da će biti u tom duhu.

Bi li vam bilo lakše da je ostao Jovićević, s obzirom kako je igrao Dinamo pod njegovim vodstvom ali i s obzirom na činjenicu da što je Vaš omjer sa Zoranom Mamićem jedan remi i pet poraza ?

- To su njihove interne stvari, neka mi budemo dobri.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
20. travanj 2024 03:22