Igor Tudor
 VLADIMIR DUGANDZIC/CROPIX
‘IMALI SMO VELIKI HENDIKEP‘

Tudor nakon teške izborene pobjede objasnio: ‘Nije to nogomet kakav bi mogao biti, postoji više razloga‘

Teškom mukom, ali tako nešto se moglo pretpostaviti, Hajduk je svladao Istru 1961 na Poljudu...
Piše: Davor BurazinObjavljeno: 16. kolovoz 2020. 20:31

Neizvjesnost je potrajala do posljednjih dvadesetak minuta, neuvjerljivi Bijeli jalovo su tražili put do pogotka i posrećilo im se u 72. minuti, a dugo je ostala enigma tko je strijelac i je li pogodak regularan.


Bez četiri udarna napadača – Dimitriosa Diamantakosa, Jaira da Silve, Samuela Eduoka i Leona Krekovića – s nestrpljenjem se čekalo što će Igor Tudor smisliti i s kim će napasti Istru 1961 na otvaranju sezone. U vrh napada je gurnuo Ivana Dolčeka i Adama Gyurcsa, dok je Marin Jakoliš završio na desnom boku, a prinova iz Salzburga Darko Todorović ipak je ostao na klupi. Bilo je jasno da će s Caktašem i Čuićem u blizini ta dva eksperimentalna napadača, Hajduk kroz kombinatoriku pokušati doći u prilike. Naravno, visoko postavljeni bočni igrači Čolina i Jakoliš morali su stvarati pritisak, tražiti koridor za prodor i ubačaj.


Upravo je Čolina u 11. i 13. minuti uputio takve lopte u kazneni prostor, ali Dolček u prvom slučaju nije mogao do lopte pored gostujućeg stopera, a u drugom je lopta prošišala kroz šesnaesterac. Nitko na nju nije stigao. Ubrzo je zaprijetila Istra, preko Gržana i Guzine, spašavao je Mujakić ispred potonjeg, koji je pritom napravio prekršaj.


Gyurcso je u 18. minuti testirao spremnost Majkića, pucao je Mađar iz slobodnog udarca skroz iskosa, na rogu 16 metara, ali vratar gostiju se izvio pod gredu i izvadio loptu. Iz sljedeća dva prekida prijetila je Istra, Blagojevićeva lopta iz kornera pronašla je usamljenog Paeza Cardonu na desetak metara, no Španjolac je slabo zahvatio loptu glavom. U 32. minuti Blagojević je oštro centrirao, lopta se odbijala, natrčao je Gržan i raspalio, ali u blok Čuića. Još je sudac Zebec čekao provjeru je li netko od igrača Hajduka u toj akciji igrao rukom, sve je bilo čisto.


Kad je već igra splasnula i kad se Hajduk zapetljao u previše dodira s loptom, bez okomitosti, stigla je najveća prilika. U 43. minuti Gyurcso je pronašao Caktaša na petercu, najbolji strijelac Bijelih u posljednje dvije sezone preusmjerio je loptu, ali Majkić je čudesno reagirao, zaustavio udarac kad su svi loptu vidjeli u mreži, a na odbijanac je natrčao Jradi. Htio je Jradi pucati svom snagom, nije dobro zahvatio loptu.


Tako je „unaprijed prežaljena Istra“ s lakoćom preživjela prvo poluvrijeme, gosti su bez problema odolijevali mlakim nasrtajima domaćina. Tudor je krvotok momčadi krenuo mijenjati već na početku drugog dijela, debitirao je Todorović, koji se očekivao od prve minute, a ušao je i Brnić. U svlačionici su ostali Jakoliš i Dolček. Nikakav se pomak nije osjetio, i dalje bez pritiska, lopta uokolo šesnaesterca, a onda je sijevnula kontra Istre u 57. minuti. Gržan je utekao na širokom prostoru, odlučio se zaobići Posaveca, ali je to učinio nespretno i lopta mu je pobjegla u gol-aut. S pravom se Gržan hvatao za glavu, bila je to mat situacija.

Nikako Hajduk nije pronalazio način ozbiljnije zaprijetiti gostima, vrijeme je protjecalo, nervoza je rasla, a onda se u 72. minuti zatresla mreža iza Majkića. Ostalo je nejasno tko je dao gol, Caktaš koji je uputio udarac, igrač Istre ili Dimitrov, koji se nakon kratkog slavlja srušio na travnjak raskrvavljenog nosa. Dok se Bugarinu ukazivala pomoć, trajala je i provjera u VAR sobi, je li Dimitrov bio u zaleđu. Tek nakon tri minute Zebec je pokazao na centar, Hajduk je i službeno poveo 1:0.


Ubrzo su Puljani mogli izjednačiti, opet konfuzija u obrani Bijelih, bijeg Gržana, ali nekako ga je stigao Dimitrov, pa je Bugarin uspio blokirati šut Guzine. Sve u istoj akciji nakon čega je ipak morao izaći s terena zbog nosa. Smušena obrana domaćina potom si je sama zakuhala neugodnu situaciju nespretnim, kratkim dodavanjima, malo je nedostajalo da poklone pogodak. Da se ne bi drhtalo do kraja za tri boda pobrinuo se Gyurcso na asistenciju Todorovića. Bio mu je to već sedmi pogodak Puljanima, nevjerojatno, prava crna mačka za taj klub.

Igor Tudor objasnio je zašto Hajduk na početku sezone nije izgledao idealno.


"Spor ritam, nije to nogomet kakav bi mogao biti, postoji više razloga za to. Od korone na dalje. Zaslužena tri boda, idemo se dizati. Napadači rade razliku, nama su nedostajala prva četiri, to je dosta veliki hendikep. Todorović je odigrao dobrih 45 minuta, on je dosta dugo bio bez trenažnog procesa s momčadi", rekao je Tudor.


Adam Gyurcso vratio se na Poljud i odmah zabio.


"Očekivali smo da će prvi gol pasti ranije i da će utakmica od toga trenutka biti lakša. Možemo biti sretni što je ovako završilo, imamo tri boda. Napravili smo dosta pogrešaka u obrani, mogli su nas kazniti".


Vršilac dužnosti trenera Istre Danijel Jumić prihvatio se vrućeg krumpira, ali nije uspio na Poljudu iuvći više od časnog poraza.


"S obzirom na našu situaciju, došli smo ovdje s tri treninga i mogu biti zadovoljan što smo prikazali. Bili smo u niskom bloku, tražili kontre i imali smo ih, ali zakazala je realizacija".

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
24. travanj 2024 17:27