ZAJEDNO U JUVENTUSU

Tudor o Talijanima: 'Azzurri nisu top momčad, ali Conte je trener koji pomiče granice'

Piše: Jurica RadićObjavljeno: 14. studeni 2014. 23:17

Šest godina su Igor Tudor i Antonio Conte dijelili svlačionicu u Torinu. Karizmatični veznjak već je bio iskusni igrač na pragu 30. kada je Tudor zakoračio u svlačionicu Juventusa. Ugodno je i danas Tudoru prisjetiti se tih uspomena iz igračkih dana, tim više što je Antonio Conte čovjek koji Vatrenima u nedjelju sprema zamku na San Siru. Ako netko od hrvatskih trenera pozna Contea i njegov način razmišljanja, to je svakako Tudor. Iako će strateg Bijelih kazati “ne čujemo se mi na dnevnoj bazi”, jasno je da Contea dobro razumije.

Zato se i postavlja temeljno pitanje: što je Italija novog dobila s Conteom umjesto Prandellija koji je Azzurre vodio na SP u Brazilu ovog ljeta?

- Donio je Conte novu energiju, novo ozračje. Može se reći i novi zanos, svježu atmosferu. Nije me iznenadilo njegovo postavljanje s obzirom da je razlaz s Juventusom došao zbog Conteove ambicije. Njegova kvaliteta potvrdila se u protekle tri godine u Juventusa i kada se birao nasljednik Prandellija nije bilo puno kandidata. Jedan od njih je bio i Conte, na kraju i logično rješenje za izbornika. Conte je uz novu energiju donio i novi sustav igre, drukčiju vrstu treniranja i ponašanja. Dobro su krenuli i to nije iznenađenje. Nema straha za Italiju s Conteom, jer kada je netko pravi, kada je kvalitetan, momčad ne može pogriješiti na dulje razdoblje.

Kakva je reprezentacija Italije pod pojedinačnim rendgenom? Pretpostavka je da će u nedjelju na San Siru izaći ova jedanaestorica u sustavu 3-5-2 (Buffon - Ranocchia, Ogbonna, Chiellini - Darmian, Candreva, De Rossi, Marchisio, De Sciglio - Zaza, Immobile).

- U zadnjoj liniji Gigi Buffon i Giorgio Chiellini dvije su klase na svjetskom nivou. Moji nekadašnji suigrači, o njima sve znam. Šteta za Italiju što nema Barzaglija, jer on je jedan od najboljih svjetskih stopera. Međutim, ne bih pojedinačno ocjenjivao Talijane, mogu jedino po linijama izdvojiti one koji strše kvalitetom.

Kako gledate na činjenicu da je Conte pozvao Balotellija, igrača koji se ne sjeća kada je zabio u Liverpoolu, a u reprezentaciji su ga stariji igrači ovog ljeta izopćili iz selekcije? Pozvao je Balotellija koji ima više problema nego ikada prije.

- Znate kako gledam, ovo je novi ciklus, nova priča. Došao je novi izbornik i on uvodi nova pravila i hijerarhiju. Prvenstveno što se tiče ponašanja i discipline. Kada kažem discipline, onda ne mislim discipline starog kova. Nije on nikakva željezna ruka, već strateg koji ima disciplinu koja se treba poštivati. Što se tiče konkretno Balotellija, Conte je jasno poručio “on je jedan od 23 pozvana”. I tu je sve rečeno. Na Balotelliju je zadaća da se pridržava pravila. Ako se Balotelli ne prilagodi, Conte će ga eliminirati. Jasno, Conte drži da je momčad iznad svega i uvjeren sam da će tako i biti.

Gdje biste Contea svrstali na trenerskoj ljestvici?

- Pri samom vrhu, među vodeće trenere, njih četiri-pet u svijetu.

Tko je s Conteom u vrhu?

- Vidim ga zajedno s Guardiolom, Kloppom, Simeoneom i Bielsom. Conte je trener koji pomiče granice, koji otvara nove smjernice nogometa. Jedan od onih trenera čija se ruka vidi odmah na prvi pogled.

OPŠIRNIJE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU SN-a!

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
19. svibanj 2024 23:22