VATRENI U POLJSKOJ

Turina: Stadion u Poznanju je prekrasan; Vučko: Navijači će se zabaviti u Gdanjsku

Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 05. prosinac 2011. 21:15

Ako netko poznaje Poznanj, onda je to Ivan Turina. Branio je u Lechu, gledao kako se grad priprema i kako se gradi stadion za Euro.

- Hrvatskoj bi bilo sjajno kad bi igrala u Poznanju, imat će ovdje puno navijača - priča Turina.

- Dakle, prvo i najvažnije je što je od svih gradova najbliži Hrvatskoj, do Zagreba je oko tisuću kilometara, to se može prevaliti i autom. Međutim, ne samo to, Poznanj je blizu Njemačkoj, do Berlina ima oko dva i pol, tri sata vožnje, sjećam se da su meni prijatelji i obitelji u Poznanj često dolazili avionom do Berlina i onda odande kombijima i minibusovima, direktno s aerodroma. To je najbolja veza sa Zagrebom, a nisu niti skupi ti kombiji, koliko se sjećam. Možda će, doduše, za Euro poskupjeti.

Pronašli smo cijene, zasad su one oko 200 kuna po osobi u jednom smjeru, a od Berlina se do Poznanja može i vlakom koji udaljenost prijeđe za otprilike tri i pol sata.

- Stadion je lijep, dobar, ali problem je travnjak. Loš je, stalno mijenjaju travu, ne znam što se događa. Ali, vjerujem da će ga do Eura dovesti u red.

Sa Španjolskom se igra u Gdanjsku...

- Uh, to je dalje, gore na sjeveru, a Poljska nema dobre ceste.

Hrvatska će na Europskom prvenstvu zaigrati u Poznanju i Gdanjsku. Luka Vučko danas, zajedno s Josipom Tadićem, 'živi i radi’ u Gdanjsku, gdje obojica brane boje tamošnjeg prvoligaša Lechije.

- Gdanjsk je prelijep grad. Naravno, ne može se uspoređivati s Londonom ili Parizom, ali mnogi ga vide kao jednog od najljepših malih gradova u Europi. Izlazi na Baltičko more, gdje postoji i jedna velika pješčana plaža. Gdanjsk je gotovo spojen s još jednim gradom (Sopot), a sličan je našoj Opatiji. Velik broj turista, pogotovo njemačkih, svake godine stiže u Gdanjsk, a čini mi se kako nitko još nije ostao razočaran ponudom tog grada - kaže Luka Vučko, te nastavlja:

- Grad je pun odličnih restorana, shopping centara i mjesta za zabavu. Našim navijačima u Gdanjsku neće biti dosadno. A Poljska zaista nije skupa zemlja.

Kakav stadion očekuje izabranike Slavena Bilića?

- Vrhunski! Danas jedan od najljepših u Europi. Stadion je nov, mi smo ga otvorili u kolovozu ove godine. Sličan je Poljudu samo što je zatvoren sa svih strana. Svlačionice su prostrane s bazenima, osvjetljenje je sjajno, a trava je mnogo bolja nego u Poznanju u kojemu još nisam igrao, ali mi suigrači tvrde kako je tamošnji travnjak najgori u Poljskoj. Stadion u Gdanjsku prima 45.000 gledatelja, a za vrijeme EP-a imat će i dosta usputnih sadržaja poput karting centra, restorana, barova...

OPŠIRNIJE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU SN-a!

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
06. svibanj 2024 17:00