Dinamo
 Srdjan Vrancic / CROPIX / CROPIX
OKRŠAJ NA MAKSIMIRU

U DERBIJU NA MAKSIMIRU VEĆI JE PRITISAK NA RIJECI Modri bi se pobjedom odvojili, pobjegli na pet bodova, šahovskim riječnikom - imali bi kraljicu fore

Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 02. rujan 2018. 13:31

Do travnja ove godine, do onog pogotka Acostija za pobjedu od 1:0, Rijeka je u Maksimir dolazila kao da ide na bolne medicinske pretrage. Prije toga je uspjela pobijediti još 2010. godine kad je na riječkoj klupi sjedio Nenad Gračan, a Milan Badelj je greškom pogodio svoju umjesto suparničke mreže. Maksimir je uvijek bio najnegostoljubiviji stadion za ‘Neveru s Kvarnera’.

Hoće li tako biti i danas? Gledajući dosad pokazano ove sezone, Dinamo je za Rijeku ipak dimenzija više. To više nije Rijeka s Kramarićem, Gavranovićem, Andrijaševićem, Tomečakom, Leovcem, Mitrovićem, Vešovićem, Ristovskim, Bradarićem... Novi momci su u rujevičkom kvartu, čini nam se da ovi nisu dorasli današnjem Dinamu Nenada Bjelice. Doduše, niti Dinamo nema Soudanija, koji je upravo zbog pogodaka Rijeci dobio nadimak Mr. Derby. Ali Bjelica je složio ozbiljnu momčad, koja izgleda jako dobro, iako se nije uspjela probiti do Lige prvaka.

Zagreb, 040418. 
Stadion u Maksimiru.
Polufinale Hrvatskog kupa izmedju GNK Dinamo i  HNK Rijeka.
Na fotografiji: Daniel Olmo.
Foto: Goran Mehkek / CROPIX
Goran Mehkek / CROPIX / CROPIX
Dinamo

Modri bi se današnjom eventualnom pobjedom odvojili od Rijeke, pobjegli bi pet bodova, šahovskim riječnikom rečeno, imali bi kraljicu fore, vjerojatno bi najavili šetnju hrvatskim prvenstvom, jer Hajduk je već u debelom minusu, a Osijek ipak ne izgleda kao momčad koja će se boriti za titulu.

Teški dani

Tako da je danas u Maksimiru veći pritisak na - Rijeci. Ispala je momčad Matjaža Keka iz Europe od nepoznatih Norvežana, u posljednjem kolu nije uspjela kod kuće pobijediti Istru, mogućim današnjim posrtajem mogle bi ambicije Rijeke i u domaćem prvenstvu prsnuti kao mjehur od sapunice. Naravno da neće biti sve gotovo, dugo je prvenstvo, ali realno, čini nam se da bi san Rijeke o mogućem naslovu mogao biti samo iluzija.

A možda bi najavio i teške dane za slovenskog trenera, koji zna kako je trenirati Rijeku sa šampionskim gardom i ovu koja tako ne izgleda. Zanima nas i kako će Kek danas postaviti momčad, hoće li u tako bitnoj utakmici opet posegnuti za svojom nogometnom filozofijom u kojoj je defenziva ‘majka svih bitaka’, hoće li posegnuti za igrom bez rizika?

Dinamo, pak, eventualnom pobjedom može najaviti novu dominaciju u kojoj će s lakoćom osvajati prvenstva, kao što je to činio dok ga u tome nije prekinula upravo Rijeka. Bez obzira što se na prvi pogled čini da je Dinamo favorit, ipak je to - derbi. Vjerujemo da će to prepoznati i navijači te da će opet u velikom broju pohoditi Maksimir.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
02. svibanj 2024 08:35