Alen Halilović
 DAMIR KRAJAC/CROPIX
UZBUDLJIVO NA MAKSIMIRU

U Dinamu već pripremali doček za Halilovića, lov na Jaira završio, na meti bio još jedan Brazilac!

Zadnji dani prijelaznog roka iznimno su dramatični. Dinamo je momčad za Europu prijavio u ponoć!
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 06. listopad 2020. 19:28

Amer Gojak u ponedjeljak navečer potpisao je za Torino, Dinamo će na ime tog transfera zaraditi šest milijuna eura. Otišao je tako Gojak, neočekivano, putem jednog drugog BiH igrača, Harisa Škore, koji je također iz Dinama otišao u Torino. A sve se u ponedjeljak odvilo ekspresno.

Torino je bio na pragu dovođenja Gastona Ramireza iz Sampdorije, a kako je taj izgledni transfer propao, okrenuli su se Gojaku. On se već spremao na put u domovinu, na okupljanje reprezentacije, no posao je dogovoren, ali u "cajtnotu" je trebalo obaviti još dosta formalnosti. Napraviti liječnički pregled, potpisati sve papire, uvesti ih u kompjutor. A "deadline" za transfere u Italiji bio je u ponedjeljak u 20 sati. Ne u ponoć, već u 20 sati. I počela je utrka s vremenom.

image
MATIJA DJANJESIC/CROPIX

Kolega iz Italije, koji se bavi transferima i koji je među prvima na Apeninima objavio dolazak Gojaka u Torino, nazvao je nešto iza 19 sati i kazao nam da Gojak još nije potpisao, da su u Torinu skeptični hoće li stići na vrijeme, sat već lagano otkucava, a papira iz Zagreba još nema. No, isti taj kolega javio se i nešto iza 20 sati, poslao u poruci "done", sve je potpisano i službeno, koju minutu prije roka Gojak je postao novi igrač Torina.

A onda je došao utorak, zadnji dan u kojemu Dinamo može prijaviti igrače za Europsku ligu. Prijelazni rok traje u HNL-u do 18. listopada, ali se to ne odnosi na UEFA-ine utakmice. Dinamo je naumio dovesti još jednog krilnog igrača i lijevog beka, to je bila želja.

Spominjao se Danac Höjer iz Aarhusa, lijevi bek, no od toga ništa, odjednom se u fokusu našao Hajdukov Brazilac Jairo. Prvo je u eter izašla informacija da je Dinamo Splićanima ponudio 2,7 milijuna eura plus Atiemwena, ali da je Hajduk tu ponudu odbio. Kasnije su se čule i druge verzije iste ponude, kako je riječ o tri milijuna eura, ali da u tu ponudu nije uključen Atiemwen, da Dinamo silno želi dovesti Jaira i da je spreman čekati Bijele sve do ponoći da se predomisle. U toj se pak, verziji moglo čuti da Jairo i njegovi zastupnici razmatraju dolazak u Dinamo kao ozbiljnu opciju, ali, jasno, bez Hajdukova pristanka neće biti ništa. No, onda je stigla službena izjava iz Dinama.

"Nastavno na vijest koja se tijekom dana pojavila u medijskom prostoru prema kojoj je GNK Dinamo poslao ponudu za igrača HNK Hajduk Jaira, a zbog vjerodostojnog informiranja javnosti, ovim putem demantiramo napise kako je GNK Dinamo poslao službenu ponudu za navedenog igrača. Sportski direktor Zoran Mamić imao je kontakt s kolegom Kepčijom iz Hajduka u kojem se informirao o statusu Jaira i eventualnom transferu. Međutim, dalje od tog razgovora nije se išlo", poslali su iz Maksimira.

Opet, dakle, preokret, iako je priča o ponudi za Jaira došla s više strana, iz Dinama su demantirali da su službeno Hajduku poslali išta. Na papiru očito nisu, tko će znati, ali gdje ima dima, odavno znamo da ima i vatre, nisu glasine pale s neba, nešto se očito tu ozbiljno događalo...

image
BRANIMIR BOBAN/CROPIX

A u sjeni "slučaja Jairo" događalo se još nešto. U utorak se menadžerskim krugovima proširila informacija da je Alen Halilović blizu povratku u Maksimir. U ponedjeljak navečer raskinuo je ugovor s Milanom, navodno je već tad postojao "mig" da bi mogao prema Zagrebu, dok je u utorak ta priča počela poprimati ozbiljne razmjere, u stilu, evo, gotovo je, Alen se vraća. Već su mu u Dinamu pripremali doček. No, na kraju se i to promijenilo, Halilović nije potpisao za Modre...

Ima li veze s pričom oko Jaira, jesu li Modri sve snage bacili na taj posao? Ili se pojavila neka treća opcija, klubu ili Haliloviću? Do ponoći smo saznali baš sve. Iako su lijevi bek i krilo bili želja za Europu, njihov se transfer u zadnjim satima utorka nije dogodio...

No zato se ranije u utorak pojavila još jedna opcija. Meta Dinama je (vjerojatno i dalje) brazilski krilni napadač Marquinhos iz Atletico Mineira. Radi se o 20-godišnjaku, na TM-u vrijednom 5,5 milijuna eura, koji je u 30 utakmica za Atletico upisao jedan gol i šest asistencija. Ako i dođe, jasno je da neće moći igrati europske utakmice barem do proljeća, ako Modri još jednom prezime u Europskoj ligi.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
30. travanj 2024 00:01