PASCAL PAVANI/AFP
Komentar trenera vratara

‘U Hajduku bi Lovre mogao imati posla na pretek! Uvijek govorim da može dati još puno i za Vatrene‘

‘Povratak u Hajduk za Kalinića je odlična vijest, ne samo za Kalinića i Bijele, već za cijelu ligu‘
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 23. prosinac 2020. 18:24

Marjana Mrmića, trenera vratara u reprezentaciji Hrvatske, upitali smo za komentar povratka Lovre Kalinića na posudbu iz Aston Ville u Hajduk. Ne dvoji Mrmić da će Kalinić puno dobiti tim potezom.

- Za Lovru će povratak u Hajduk puno značiti jer dosta dugo nije branio. Otkad je došao iz Belgije u Englesku imao je jako malo prilika na golu Aston Ville. Počeo je braniti, pa se ozlijedio, pa nije branio... i onda je otišao na posudbu u Toulouse gdje je imao tek nekoliko utakmica. Više od godine i pol praktički nije bio u ozbiljnoj konkurenciji, tek nešto na kapaljku u Francuskoj. Na zadnjem okupljanju reprezentacije prošlog mjeseca rekao sam mu da bi za njega bilo idealno da negdje ode braniti. Znam da je financijski motiv uvijek u prvom planu, međutim, treba sagledati i igrački motiv jer Kalinić još može raditi na svojoj afirmaciji - kazao je Mrmić.

image
TOM DUBRAVEC/CROPIX

U travnju Kalinić puni 31 godinu što su za vratara zrele godine. Primjerice, Pletikosa je u 31. prešao iz Spartaka na posudbu u Tottenham, a četiri godine poslije još je branio na Svjetskom prvenstvu u Brazilu.

- Rane tridesete za vratara su najbolje godine. Ja sam prvi put otišao vani u 32. godini i to u turski Bešiktaš. Ako je vratar zdrav, ako nema problema s ozljedama, može puno pružiti u tim godinama. Za Lovru uvijek govorim da još može puno dati za reprezentaciju, a uskoro i za Hajduk. U Belgiji je pokazao da može biti kvalitetan vratar, samo mora biti u kontinuitetu utakmica.
S obzirom u kakvom je stanju trenutno obrana Hajduka, jasno je da će Kalinić imati prilika za dokazivanje na posudbi u bijelom dresu već na proljeće.

- Istina, očito je da bi mogao imati posla i napretek. Dosta je toplo-hladno s formom Hajduka, ali nije mi jasno da takva momčad može dobiti osam golova u dvije utakmice. Nije sve ni vratar kriv, trebaju Splićanima kvalitetniji stoperi, bočni, ali i vezni. Loše se posložila cijela situacija, ali nedvojbeno - Hajduk zaslužuje više.

Govori Mrmić da se splitski klub definitivno treba vratiti na pozicije gdje mu je inače mjesto.

- Imaju na Poljudu zimsku stanku, a s Kalinićem i još ponekim kvalitetnim pojačanjem, ako ga dakako dovedu, mogao bi se Hajduk bitno podići. Dobro je da krenu s vratarom u slaganju nove momčadi, ali trebaju sasvim sigurno posložiti momčad po svim linijama.

Prije 15 godina u Hajduk se na posudbu iz ukrajinskog Šahtara vratio Stipe Pletikosa, slično kako sada radi i Kalinić...

- To su logični potezi jer za vratara je najvažnije braniti, da kroz utakmice dobije sigurnost. Povratak u Hajduk za Kalinića je odlična vijest, ali ne samo za Kalinića i Bijele, nego i za cijelu Hrvatsku ligu. Kalinić je kvalitetan vratar, ali prilike su bile rijetke i to je rezultiralo nepozivanju u reprezentaciju, U zadnjoj akciji je bio, ali dalje je sve na njemu...

Povratkom na Poljud, dakako, Lovre Kalinić jasno pokazuje svoju ambiciju odlaska s Vatrenima na Europsko nogometno prvensto, svoje treće veliko natjecanje u nizu.

- Bit će zanimljivo, tu su Livaković, Kalinić i ostali konkurenti. Puno je utakmica u 2021. godini, dvije prijateljske, pa tri kvalifikacijske za Katar, zatim Europsko prvenstvo, pa opet kvalifikacijske za Svjetsko prvenstvo. Bit će prilika za svakoga, ali za sve vrijedi isti kriterij - vratar mora braniti u svom klubu da bi ušao u konkurenciju za reprezentaciju!

2014. debitirao je Lovre Kalinić za Hrvatsku i to protiv Argentine
2019. zadnji je put Lovre Kalinić branio za Hrvatsku i to s Gruzijom

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
24. travanj 2024 01:44