Domagoj Vida i Šime Vrsaljko, osim za Vatrene, zajedno su igrali i za Dinamo

 DAMIR KRAJAC/CROPIX
VAL VELIKIH IMENA

U HNL bi se mogao vratiti još jedan slavni Vatreni! Ali, i talent zarobljen u zlatnom kavezu Benfice....

Vida i Kalinić nisu jedini. Nekima je i borba za Katar velika motivacija za povratak u domovinu...
Piše: Tomislav Juranović/Jutarnji listObjavljeno: 09. prosinac 2021. 18:23

Vida, vrati se!, širi se povratnički zanos Slavonijom, dok se Dalmacijom podgrijava slasna priča o mogućem povratku Nikole Kalinića, koji bi začinio tu odiseju vrijednu toliko očekivanog naslova prvaka. U predvečerje novog zimskog mercata i preslagivanja prvoligaških ormara, sve je nekako u tom blagdanskom ozračju spajanja s obitelji. Transferi na platformi Coca-Colinih reklama...

Koliko je cijela priča realna, teško je u ovome času reći.

Istina jest da Vidi i Kaliniću na ljeto istječu ugovori s Bešiktašem i Veronom, istina je da ih zov obiteljskog ognjišta privlači, jasno je kao dan da bi i Osijek i Hajduk s njima dobili dodatnu dimenziju u ganjanju svojih snova, no mnogo će toga ovisiti o tržištu (čitaj ponudama) odnosno tko je još u redu interesenata, kao i - pogotovo! - pregovaračkoj moći Nenada Bjelice, odnosno Lukše Jakobušića. Dosad su, doduše, obojica bili prilično uvjerljivi tipovi, no ovoga puta preko puta sebe imat će tipove koji u inozemstvu zarađuju višestruko više nego su im Osijek i Hajduk to u mogućnosti platiti. Igrat će se na emociju, to je kristalno jasno.

image

Nikola Kalinić

FRANCO ROMANO Nurphoto Via Afp

U kontekstu Vide, pak, važna je i činjenica katarskog Mundijala sljedeće jeseni. S obzirom da je s turskim klubom zapao u svojevrsnu apatiju svoje forme, povratak u ambicijama nabujali Osijek definitivno bi mu donio potrebnu minutažu, vjeru i okruženje u kojima bi mogao izvlačiti ono najbolje. Za sebe, Osijek, ali i hrvatsku reprezentaciju...

Koketiranje s njihovim eventulanim dolascima nagnalo nas je pritom da pročešljamo kojim zvučn(iji)m Hrvatima također istječe ugovor sljedećega ljeta, te koji bi također možda mogli zatvoriti svoj put, i vratiti se na početak, na labuđi pjev ili trampolin koji će ih ponovno vratiti na nogometnu kartu potencijalnih euro-transfera.

Ako, naravno, izuzmemo Ivana Perišića i Marcela Brozovića, koji su definitivno "out of reach", i koji će ili ostati u Interu ili napraviti lukrativne promjene svojih karijera, na listi se nalazi još potencijalno vrlo intrigantnih imena. Među kojima strši ono - Šime Vrsaljka!

Priču znamo: jedan od najsrčanijih "vatrenih", koji je realno svoju karijeru i zdravlje pretpostavio uspjehu reprezentacije u Rusiji, otada se nalazi na toboganu te u Atleticu minute dobiva na kapaljku. A kada i dobije priliku, ta redovna "pegula" nikako da zasja u kontinuitetu; evo, u slomio je jagodičnu kost tijekom utakmice Atletico Madrida u Portu pa će biti podvrgnut operacijskom zahvatu... No s pretpostavkom da će biti zdrav - što definitivno zaslužuje - sljedeće ljeto nudi mu priliku za veliki "revival".

Šime Vrsaljko provjerena je marka u europskom nogometu, no s obzirom na sve muke, vrijeme je da mu nogomet vrati barem mrvu sreće. A premda o njemu nitko, barem ne javno, ne govori, možda bi i povratak u HNL osnažio njegove dionice kod Zlatka Dalića, odnosno oštrenje konkurencije Josipu Juranoviću i Josipu Stanišiću za "listu 23" za Katar. U nekom od hrvatskih velikana, Vrsaljko bi dobio kontinuitet, a time i priliku da opet zabljesne i vrati se tamo gdje i pripada. Je li to realna opcija? Ha, tko zna...

image

Alen Halilović

BORIS KOVACEV/CROPIX

Osim njega, od šireg kadra "vatrenih", u ljeto ugovor istječe i Lutonovu vrataru Simonu Slugi (28), negdašnjem U-21 napadaču Stipi Perici (26, Maccabi Tel Aviv), ali i zagubljenom sinu Alenu Haliloviću (25), koji u Championshipu za Reading ima devet nastupa, jedan gol i dva asista, i kojem bi vjerojatno povratak u matično, HNL okruženje mogao vratiti karijeru na stare staze slave. No, ne samo njemu.

U pozadini, čak iz trećeg plana, strši ime Branimira Kalaice, Dinamova djeteta i još donedavno punopravnog stopera mlade reprezentacije, koji je zapeo u Benficinom zlatnom kavezu, ali sa 23 godine radi se o velikom potencijalu, kojeg bi valjalo ugrabiti i izbrusiti, jer radi se o braniču koji je pokazao talent i bilo bi ga šteta u raznim euro-putešestvijama izgubiti. Tko traži stopera, a dobri nikad nisu naodmet, Kalaičin broj bit će silno vrijedan.

Pitanje dakle glasi: nakon velikih akcija oko Livaje, Kalinića, Subašića, dolazaka Drmića, Krovinovića, Melnjaka, ostanaka Miereza, Kleinheslera, Bočkaja, Petkovića, Livakovića, Oršića, Murića, Biuka, Lovrića..., mogu li ova zima i sljedeće ljeto donijeti novi val velikih imena koja bi podigla razinu HNL-a? Odgovor leži nadomak nas. Samo ga treba pričekati. No da bi navedeni momci donijeli novu dimenziju, izlišno je pričati.

Nekome nedostaje minuta, neki se bore za Dalićeve pozivnice. S takvom mišlju, povratak doma prije nove akcije u bijelom svijetu, zvuči ohrabrujuće. Za navijače, za klubove, ali i za njih same...

image

Branimir Kalaica (lijevo)

DAMIR KRAJAC/CROPIX

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
24. travanj 2024 17:00