Pajač
 Jakov Prkic / CROPIX / CROPIX
SVI ŽELE NEŠTO DRUGO

U HNS-U JASNI, DERBI DINAMA I HAJDUKA ĆE SUDITI HRVAT Modri se složili, ali na Poljudu druga priča: 'Svi bi mirnije spavali da pravdu dijeli stranac'

Piše: Jurica RadićObjavljeno: 13. travanj 2018. 00:05

Ante Kulušić, predsjednik Komisije za suce HNS-a, odbio je mogućnost da stranci dijele pravdu u finalu Hrvatskog kupa.

- To nije sigurno opcija, mi imamo kvalitetne suce u Hrvatskoj - odgovorio je Kulušić dodajući:

- Previše se kod nas pište o suđenju, traže s afere tamo gdje ih nema. Nije mi jasno koliko Europa potroši prostora na tekstove o suđenju na utakmicama Manchester City - Liverpool ili Barcelona - Roma. Nažalost, sve što radimo, činimo protiv svojeg interesa - komentirao je Kulušić, a nije mu se ni dopalo što je prijedlog za strance stigao od TV-analitičara Matea Beusana.

- Svatko može predložiti što hoće, ali ljudi obično vole predlagati u tuđem dvorištu. Neka predlažu u svojem. Ja ne želim uopće komentirati tuđe prijedloge.

Kulušić je bio jasan, Hrvati će dijeliti pravdu kraj Bosuta na ogledu Hajduka - Dinamo.

Imali smo i neka druga konkretna pitanja, primjerice o tome da je Marko Matoc dobio negativnu ocjenu za arbitražu na susretu Dinamo - Lokomotiva. Međutim, predsjednik Komisije za suce HNS-a nije htio govoriti na tu temu.

- Ocjene nisu izlazile u javnost, nikad dosad nisu, niti neće.

DINAMOV STAV - Protiv smo stranih sudaca

U Maksimiru se zadnjih dana i tjedana također dosta pričalo o sucima i pogreškama, zasmetalo im je što protivnici podižu veliku galamu nakon svake utakmice, premda je, kažu neke analize sudačkih čimbenika, Dinamo ove sezone najoštećeniji klub u Hrvatskoj nogometnoj ligi.

Ali, ipak, Modri pokazuju “palac dolje” za dolazak stranih sudaca u HNL, time i na finale Hrvatskog kupa s Hajdukom u Vinkovcima potkraj svibnja.

- Iako je upravo GNK Dinamo taj koji ima najviše prava tražiti izuzeće domaćih sudaca u finalu Kupa s obzirom na najveći broj grešaka na naš račun, pogotovo u sudarima s Hajdukom i Rijekom, protiv smo te opcije. Imamo puno povjerenje u sudačku Komisiju i uvjereni smo da će pobjednika Kupa odlučiti kvaliteta momčadi, koja je nedvojbeno na našoj strani. To je, uostalom, vidljivo iz ljestvice na kojoj imamo osam bodova prednosti pred Hajdukom, unatoč silnim greškama na našu štetu što su potvrdile analize sudačke Komisije - stav je Dinamove Uprave koji je javnosti prenio glasnogovornik Alen Lesički.

Očito, na iskorak da neku utakmicu u Hrvatskoj sudi strani sudac još ćemo neko vrijeme čekati.

HAJDUKOV STAV - Da, potreban je stranac

Predsjednik Hajduka Ivan Kos medijima je proslijedio odgovore na dva pitanja vezana uz suđenje na hrvatskim travnjacima.

Prvo je pitanje vezano uz finale Kupa. Je li rješenje dovesti strane suce?

- Mislim da bismo svi mirnije spavali, jer bi se zbog nerada komisija, institucija i nepovjerenja koje se stvorilo u hrvatskom nogometu možda i otklonilo to isto nepovjerenje. U Hrvatskoj postoje suci koji mogu to odraditi, no, nažalost, zbog mulja koji se stvorio oko njih, što objektivno, što subjektivno, imaju breme da im se ne oprašta ni slučajna pogreška. Smatram da se prvo sustav mora počistiti. Danas bi najbolje rješenje radi svih bilo da to bude strani sudac - odgovorio je Kos.

Jesu li hrvatski suci loši?

- Selekcija sudaca pitanje je sustava, pitanje je napredovanja sudaca, što je s mladima koji su napredovali, po kojem kriteriju... Opet razgovaramo o izlogu, o sucima koji su u Prvoj HNL, a u suštini, esencija i problematika dolaze puno dublje. Koji su suci napredovali, po kojem kriteriju, zašto, po kojim linijama i kako. Odgovor je jednostavan. Nemamo nijednu trojku na velikom natjecanju. Kada imate taj podatak, svi se moramo zapitati gdje je odgovornost onih koji su se bavili sucima - zaključio je Kos drugi odgovor.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
16. svibanj 2024 03:03