MATIJA DJANJESIC/CROPIX
PRIČA SJAJNOG NAPADAČA

U Hrvatskoj blista, a u Sloveniji ga pamte po incidentu: ‘Nisam provocirao, evo što se zapravo dogodilo‘

‘U Rijeci mi je sjajno, uživam provoditi vrijeme uz more, ali još nisam naučio plivati‘
Piše: Predrag JurišićObjavljeno: 01. listopad 2021. 11:27

Uz Josipa Drmića, udarna napadačka igla Rijeke ove je sezone ganski napadač Issah Abass (23). Došao je ljetos na jednogodišnju posudbu iz njemačkog bundesligaša Mainza, igračku je karijeru počeo u domovini, u Askowa Deportivu, da bi u siječnju 2017. godine prešao u ljubljansku Olimpiju. Ostao je u Sloveniji godinu i pol, a u sezoni 2017./18., pod vodstvom trenera Igora Bišćana, osvojio je s Olimpijom dvostruku krunu. U ljubljanskom je klubu na 54 utakmice zabio 17 golova i u ljeto 2018. godine otišao je u Mainz, Olimpija je dobila dva milijuna eura na ime odštete.

Čudesna sezona

Ali, u Njemačkoj mu nisu potekli “med i mlijeko”, odigrao je samo četiri utakmice i otišao je na posudbu u Nizozemsku, u Utrecht, potom i u Twente, u kojem je bio proljetos. Za Utrecht je odigrao 20 utakmica i postigao pet pogodaka, dok u Twenteu u osam utakmica nije zatresao mrežu suparnika. Bio je član mlade reprezentacije Gane (do 23 godine), za koju je upisao tri nastupa na Afričkom kupu nacija.

Abass je za Rijeku dosad odigrao 13 utakmica, postigao je šest pogodaka i imao je jednu asistenciju. Dovođenje ovoga Ganca svakako je bio sjajan “ubod” novog sportskog direktora Rijeke, Roberta Palikuće, koji je Abassa ovako opisao nakon potpisa ugovora:

- Doveli smo pravog igrača, modernog napadača koji može igrati na sve četiri ofenzivne pozicije. Baš nam je takav igrač trebao - samouvjereno je govorio Palikuća.

image
MATIJA DJANJESIC/CROPIX


I Abass je svojim igrama potvrdio Palikućinu procjenu! Zanimljivo je da Gancu nije trebalo vrijeme za privikavanje, odmah je “kliknuo” sa suigračima i pokazao klasu, potvrdivši da će biti pojačanje za Rijeku...

- Mnogo toga ovisi o mentalitetu igrača, kao i o pripremama uoči sezone. Prošao sam veći dio priprema s Rijekom i dobro sam se uklopio u ovu odličnu momčad. Imao sam tu sreću da sam došao u svlačionicu prepunu kvalitetnih igrača, a onda se, u takvoj situaciji, znatno lakše i brže prilagoditi. Od početka dobro igramo, iskusniji su igrači svakome od nas koji smo sad došli olakšali razdoblje prilagodbe, a najvažnije je da nas je pratio dobar rezultat. Kad se pobjeđuje, sve je ljepše i lakše - rekao nam je Abass.

Rijeka je prva na ljestvici, postigli ste šest pogodaka i upisali jednu asistenciju. Jeste li zadovoljni svojim igrama i učinkom?

- Ne volim govoriti o svojem učinku, golovima ili asistencijama. Uvijek volim govoriti o momčadi, o momčadskom uspjehu jer sve rezultate koje ostvarujemo - zajedno ostvarujemo. Dakle, momčad dobro igra, zadovoljan sam kako smo dosad igrali i nadam se da ćemo tako i nastaviti. A kad momčad dobro igra, onda uvijek iskoči neki pojedinac, momčad ga “izbaci”. Jednom je to Drmić, drugi put Pavičić, pa Prince, Murić, ili ja....

Koju biste utakmicu dosad izdvojili kao najbolju u riječkom dresu?

- Moram li izdvojiti jednu utakmicu u dresu Rijeke, bila bi to onda utakmica protiv Hiberniana u Rijeci. Odigrali smo odlično, svi smo bili na visokoj razini. Tribine su bile pune i ozračje je bila sjajno. Svaka utakmica je važna, ali ova je pobjeda imala dodatnu vrijednost jer se igralo u europskom natjecanju, izborili smo plasman u sljedeće kolo, izbacivši jako dobru škotsku momčad.

image
MATIJA DJANJESIC/CROPIX

Vaš prvi susret s Europom bio je dolazak u Olimpiju. Osvojili ste dvostruku krunu, trener je bio Igor Bišćan. Bili smo na utakmici Maribor - Olimpija prije tri i pol godine, pobijedili ste 3:2, bili ste tada, ali i cijele te sezone, jedan od ključnih igrača ljubljanskog kluba. Prisjetite li se tih dana?

- Naravno, često se sjetim te fantastične sezone, bilo je to sjajno iskustvo. Prvenstvo je bilo jako neizvjesno, do posljednjeg kola, na kraju smo uspjeli doći do naslova prvaka. Nekad je bilo jako teško, u svakoj utakmici tražili smo tri boda, nije bilo lagano. Prisjetim se i nekih utakmica u Kupu, u polufinalu smo, primjerice, na domaćem terenu preokrenuli rezultat protiv Celja, postigao sam pogodak u 90. minuti za pobjedu! U finalu nisam igrao od početka, ušao sam u nastavku postigao gol i asistirao... Bila je to čudesna sezona, koje ću se uvijek rado sjetiti.

Nije mi bilo jasno...

Nakon spomenute utakmice u Mariboru dobili ste batine u tunelu, Mariborčani su vas napali jer ste provocirali domaće navijače hvatanjem za međunožje! Kakve ste pouke izvukli iz tog incidenta?

- Tu sam situaciju objasnio odmah nakon utakmice. Domaći su nas navijači vrijeđali, a jedan je od navijača želio moj dres i dao sam mu ga. Tražio je potom i donji dio dresa, pa sam mu i to dao. Budući da sam povukao i gaćice, izgledalo je kao da provociram, a to mi stvarno nije bila nikakva namjera. Ostao sam zbunjen i nije mi bilo jasno zašto je odmah sve eskaliralo. Nisam imao namjeru nikoga vrijeđati, zato sam se i ispričao nakon utakmice.

image
MATIJA DJANJESIC/CROPIX


Kakvo je vaše mišljenje o Bišćanu?

- Odličan je trener. Svi znaju da ne priča puno, ali kad daje upute i vodi momčad kaže sve što treba i to radi na sjajan način. Mogu reći da smo dobro surađivali, a Olimpija je igrala dobar nogomet. Znam da je bio sjajan igrač i da je igrao za Liverpool. Uživao sam u Olimpiji, ostvarili smo odlične rezultate, bilo mi je jako lijepo, bio sam dio stvarno dobre momčadi, odlično smo se slagali i na terenu, ali i izvan njega.

Kvalitetna liga

Usporedite nam nogomet u Sloveniji i Hrvatskoj...

- U Hrvatskoj je više naglasak na tehnici, ima dosta kvalitetnih momčadi, nešto više nego u Sloveniji. Većina se momčadi želi nadigravati i zato ima dosta zanimljivih utakmica.

Nakon Olimpije otišli ste u Njemačku, u Mainz, ali tamo se niste naigrali. Zašto, što se dogodilo?

- Po dolasku u Mainz došlo je do promjene trenera, nisam se uspio nametnuti i morao sam pronaći drugu sredinu. Problem je kad dođe novi trener, s novim željama i idejama. Možda želi neke nove igrače koji se uklapaju u njegovu ideju nogometa.

Uslijedile su posudbe u Nizozemsku – u Utrechtu ste dobro igrali, u Twenteu baš i ne, pa ste se vratili u Mainz, s kojim vas ugovor veže do ljeta 2023. I ovoga ste ljeta odlučili doći na posudbu u Rijeku. Kako se sve to dogodilo, zašto ste izabrali baš Rijeku?

- Moj agent poznaje Hrvatsku ligu i preporučio mi je da dođem u Rijeku. Svidjela mi se ta ideja i odlučio sam doći. Dok sam igrao u Sloveniji nekoliko sam dana proveo u Opatiji na odmoru, tako da sam otprilike znao gdje dolazim. I sve što sam vidio po dolasku, od uvjeta nadalje, govori mi da sam dobro odlučio! Uostalom, imamo odlične rezultate, sve nam se poklopilo...

Što ste znali o Rijeci i hrvatskom nogometu prije dolaska?

- O Hrvatskoj ligi nisam znao previše. Poznavao sam neke igrače, igrao sam u Olimpiji s Dariom Čanađijom i Leonom Benkom, a oni su, zanimljivo, prije mene igrali u Rijeci! Znao sam za Mandžukića i Modrića, koji su sjajno igrali za Hrvatsku...

Kako ocjenjujete Prvu HNL?

- Kvalitetna je to liga, a sigurno će još napredovati. Barem imam takav osjećaj. Ima dosta kvalitetnih momčadi, igra se dobar nogomet i ako se nastavi u tom smjeru, bit će sve napetije i zanimljivije.

Može li Rijeka do kraja izdržati u utrci za naslov?

- Ne volim govoriti unaprijed, niti davati neke prognoze, ali vjerujem da se, ostanemo li na ovoj visokoj razini, možemo boriti za najviše pozicije. Želimo pobjedu u svakoj utakmici, neovisno o suparniku, od samoga početka gradimo taj pobjednički mentalitet. Bit će jako teško ostati u vrhu, konkurencija je doista žestoka, svaka je utakmica novi veliki izazov, uvjerili smo se u to mnogo puta. I nema veze tko je gdje na ljestvici, nema sigurnih bodova za papirnate favorite ni u jednom dvoboju. Moramo u svakoj utakmici izgledati kao momčad, sezona je duga i bit će još svega, i posrtaja i uzdizanja.

image
MATIJA DJANJESIC/CROPIX


Jeste li u kontaktu s Nogometnim savezom Gane? Postoje li naznake da biste mogli dobiti reprezentativni poziv?

- Već sam igrao za reprezentaciju i naravno da se nadam kako ću opet igrati, to mi je velika želja. Dolazilo je do promjena na mjestu izbornika, ali vjerujem da ću svojim dobrim igrama skrenuti pozornost na sebe i dobiti poziv. To mi je sigurno jedna od većih želja u karijeri.

‘Kliknuo’ s Escovalom

Na posudbi ste do ljeta 2022. godine, uz opciju otkupa ugovora. Želite li ostati na Rujevici?

- Sviđa mi se u Rijeci, ali teško je govoriti u ovom trenutku što će se dogoditi na kraju sezone. Trenutačno sam koncentriran isključivo na teren.

S kim se od suigrača najviše družite? Kako provodite slobodno vrijeme u Rijeci, što vam se sviđa?

- Najviše se družim s Joaom Escovalom. Zašto? Ne znam, jednostavno smo “kliknuli”, ha, ha... Družim se često i s Princeom, a i sa svim sam suigračima u dobrim odnosima. Najčešće prošetamo centrom grada, pa Escoval, Prince, Obregon i ja odemo na ručak. Uživam provoditi vrijeme uz more, na suncu, ali još nisam naučio plivati, ha ha... Bit će i za to vremena.

Hrvatski ne učim

Učite li hrvatski jezik?

- Ne, ali razumijem nogometne termine, znam sve ono što mi treba na travnjaku - podvukao je Rijekin ofenzivac.

Volio bih igrati u elitnoj europskoj ligi

Najveća želja?

- Zaigrati jednoga dana u nekoj od najboljih europskih liga! Nije važno u kojoj, želja mi je igrati na najvišoj razini. Tome težim i sve sam u životu podredio ostvarenju tog cilja. Vjerujem u sebe i nadam se da ću ostvariti sve želje - kaže Abass.

700
tisuća eura vrijednost je Abassa u ovom trenutku prema TM-u

23
godine u rujnu je proslavio Rijekin ofenzivni igrač iz Gane

13
utakmica dosad je odigrao za Rijeku i pritom dao šest golova

GDJE JE IGRAO

Asokwa (Gana)
Olimpija (Slovenija)
Mainz (Njemačka)
Utrech (Nizozemska)
Twente (Nizozemska)
Rijeka (Hrvatska)

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
02. svibanj 2024 14:47