Foto: Boris Kovacev / CROPIX
VJEČITA DILEMA

U KAKVOM ĆE SASTAVU DINAMO ISTRČATI NA POLJUDU? Bjeličine postave uvijek su misterij, a Splićani lani jedini put nisu izgubili protiv najjačeg kadra

BJELIČINE ROTACIJE Dinamov HNL-sastav uvijek je zagonetka, trener Modrih prošle je sezone protiv Hajduka često mijenjao
Piše: Predrag JurišićObjavljeno: 31. kolovoz 2019. 13:03

U kakvom će sastavu Dinamo istrčati u subotu na Poljudu? To će svakako ostati zagonetka do samoga početka, vidjet ćemo hoće li trener Plavih Nenad Bjelica Hajduku sučeliti udarnu postavu, koja je donijela Ligu prvaka u Zagreb, ili će pak, po ustaljenom običaju, povjerenje dati momčadi koja uredno odrađuje svoj posao u Prvoj HNL. Bjelica je, uostalom, i najavio da će biti dosta rotacija u momčadi u odnosu na dvoboj u Trondheimu, što bi značilo da će priliku dobiti veći dio igrača zadužen za “unutarnje poslove”.

A pogledajmo s kakvim je sastavima Bjelica odigrao lanjske četiri prvenstvene utakmice protiv Hajduka, u kojima je ostvario tri pobjede i jedan remi. I koliko su europske utakmice u tom zgusnutom jesenskom rasporedu utjecale na postave koje je Dinamov trener sučelio Splićanima.

HAJDUK 0

DINAMO 0

9. kolo, 29. rujna 2018.

Prvi veliki derbi odigran je na Poljudu devet dana nakon što je Dinamo u Maksimiru na startu Europske lige razmontirao turski Fenerbahče (4:1). Protiv turske momčadi Dinamo je igrao u ovom sastavu: Livaković - Stojanović, Theophile-Catherine, Dilaver, Rrahmani - Šunjić - Hajrović (od 81. Doumbia), Gojak, Olmo, Oršić (od 75. Kadzior) - Gavranović (od 89. Budimir). A samo pet dana poslije splitskog derbija Plavi su gostovali u Bruxellesu kod Anderlechta.

No taj zgusnuti raspored nije spriječio Bjelicu da u Splitu ipak izvede najjači sastav, identičan onome koji je pregazio Turke: Livaković - Stojanović, Theophile-Catherine, Dilaver, Rrahmani - Šunjić - Hajrović (od 62. Ademi), Gojak, Olmo, Oršić (od 62. Kadzior) - Gavranović (od 90. Petković).

A derbi je bio slab, s malo lijepih poteza, dobar je nogomet u širokom luku zaobišao Poljud. Nije bilo pogodaka, previše se griješilo, nervoza je, očito, napravila svoje. Pet dana kasnije, 4. listopada, Dinamo je u gostima svladao Anderlecht s 2:0, Plavi su igrali u ovom sastavu: Livaković - Stojanović, Theophile-Catherine, Dilaver (od 46. Perić), Rrahmani - Ademi - Hajrović (od 76. Šunjić), Gojak, Olmo, Oršić (od 89. Gavranović) - Petković. Dakle, samo dvije promjene u odnosu na poljudski derbi - oporavljeni Ademi umjesto Šunjića, te Petković umjesto Gavranovića.

DINAMO 1

HAJDUK 0

18. kolo, 16. prosinca 2018.

Samo tri dana uoči zagrebačkog derbija Dinamo je domaćim remijem bez pogodaka protiv Anderlechta okončao svoje igranje u skupini Europske lige. Slavilo se prezimljavanje u Europi, no još je trebalo odraditi jednu formalnost uoči radosnog Božića i odigrati utakmicu sa Splićanima.

Protiv Anderlechta Plavi su igrali u ovom sastavu: Livaković - Stojanović, Theophile-Catherine, Dilaver, Leovac (od 46. Rrahmani) - Šunjić - Hajrović, Gojak, Olmo, Oršić (od 88. Šitum) - Gavranović (od 64. Petković).

A na Hajduk je Bjelica krenuo s ovom momčadi: Livaković - Dilaver, Theophile-Catherine, Perić, Musa - Moro - Kadzior (od 89. Menalo), Gojak, Olmo, Šitum (od 69. Oršić) - Petković (od 77. Gavranović). Čak šest novih igrača bilo je u udarnoj postavi u odnosu na dvoboj s Anderlechtom (Perić, Musa, Moro, Kadzior, Šitum i Petković), a Plavi su na najbolji način okončali sjajnu jesen, pobijedivši s 1:0 prekrasnim pogotkom Poljaka Kadziora iz slobodnog udarca u 49. minuti.

HAJDUK 0

DINAMO 1

27. kolo, 3. travnja 2019.

Tri tjedna prije Dinamo je završio svoj europski hod, u osmini finala Europske lige Benfica je nakon produžetaka u uzvratu eliminirala Plave, koji su se sad mogli posvetiti isključivo domaćim natjecanjima. Podsjetimo se i sastava koji je igrao 14. ožujka u Lisabonu (nakon 90 minuta bilo je 1:0 za Benficu, u produžecima su Portugalci zabili još dva pogotka): Livaković - Stojanović, Theophile-Catherine, Dilaver, Rrahmani - Moro - Kadzior (od 75. Šitum), Gojak (od 101. Atiemwen), Olmo, Oršić - Petković (od 85. Gavranović).

A za poljudski derbi Bjelica je izabrao ovu postavu: Livaković - Stojanović, Theophile-Catherine, Dilaver, Rrahmani - Šunjić - Kadzior (od 62. Moro), Gojak, Olmo, Oršić (od 83. Šitum) - Gavranović (od 74. Petković), s dvije promjene u odnosu na lisabonski okršaj. Strijelac jedinog pogotka bio je Mario Gavranović i Dinamo se u Zagreb vratio s bodovima. Na toj je utakmici Hajdukov najbolji igrač Mijo Caktaš u 77. minuti dobio crveni karton zbog udaranja Šunjića u lice. Opet smo gledali skroman nogomet, s mnogo nervoze i malo lijepih poteza, a pobjeda Plavih bila je zaslužena.

DINAMO 3

HAJDUK 1

36. kolo, 26. svibnja 2019.

U posljednjem prvenstvenom kolu Hajduk je bio prvi čestitar Dinamu na osvojenom naslovu. A četiri dana prije Zagrepčani su u Puli izgubili u finalu Kupa protiv Rijeke (1:3) igravši u ovom sastavu: Livaković - Stojanović, Theophile-Catherine (od 77. Hajrović), Dilaver, Rrahmani (od 46. Leovac) - Šunjić - Atiemwen (od 46. Gavranović), Ademi, Olmo, Oršić - Petković.

Za ogled s Hajdukom Bjelica je napravio četiri promjene, pa je derbi u Zagrebu počela ova postava: Livaković - Stojanović, Theophile-Catherine, Dilaver, Leovac - Moro - Hajrović (od 80. Andrić), Ademi, Olmo (od 90. Gojak), Oršić - Gavranović (od 75. Šunjić). Pobijedili su Plavi s 3:1, u najboljem prošlosezonskom derbiju! Igralo se otvoreno, vidjeli smo četiri pogotka i još niz stvorenih prigoda, bio je to izvanredan derbi, baš za pamćenje. Strijelci za Plave bili su Hajrović (20. minuta) i Gavranović (49. i 57.), dok je pogodak za goste postigao Caktaš (68.).

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
28. travanj 2024 23:46