Jurčević i Bilić
 Reuters/Andrew Boyers / Action Images via Reuters
RAZMOTAVA SE KLUPKO

U MAKSIMIRU JE PALA ODLUKA? DINAMO USKORO DOBIVA NOVOG TRENERA Na razgovor stigao čovjek koji je već dvaput odbio Zdravka Mamića

Kasno sinoć se počelo odmotavati klupko oko novog trenera Dinama, bivši asistent Slavena Bilića pred povratkom u Maksimir
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 12. ožujak 2018. 12:11

Nikola Jurčević danas bi trebao postati novi trener Dinama! Jučer kasno navečer saznali smo da danas dolazi na razgovor u Maksimirsku 128, na pregovore oko preuzimanja klupe Modrih.

Naravno, sam dolazak na pregovore ne treba značiti da će nakon njih izaći kao nasljednik Marija Cvitanovića, jer kad se pregovara može se i ne dogovoriti. Ne bi bilo prvi put na razgovori o trenerskom transferu negdje zapnu. Recimo na uvjetima ugovora, financijskoj strani, broju godina na koji bi se ugovor trebao potpisati...

Prvi put 2003.

Međutim, već činjenica da Jurčević dolazi u Maksimir, govori u prilog tome da bi sve na kraju moglo završiti uspješno, te da bi u utorak mogao povesti Dinamove nogometaše na prvi trening, a onda na svoju prvu utakmicu onu protiv Rudeša.

Ponavljamo, još nije odlučeno da je Jurčević novi trener, ali njegov dolazak na razgovor u klub sugerira da bi to mogao postati.

Čovjek koji bi trebao zamijeniti Marija Cvitanovića najviše je poznat zapravo kao asistent Slavena Bilića s kojim je u stožeru Vatrenih, Lokomotivu iz Moskbve, Bešiktašu i West Hamu proveo posljednjih desetak godina, pa je već pomalo zaboravljen kao samostalni trener.

Rijeka, 070318.
Stadion Rujevica. 
Utakmica 23. kola HT 1. lige,
HNK Rijeka - GNK Dinamo.
Na fotografiji: trener Dinama Mario Cvitanovic i Matjaz Kek, trener Rijeke.
Foto: Matija Djanjesic / CROPIX
Matija Djanjesic / CROPIX / CROPIX

No, Jurčević je samostalno u HNL-u vodio 80 utakmica, a prva mi je bila ona u kolovozu 2002. godine na Kantridi kada je kao trener Zagreba startao porazom od Rijeke 2:3.

Jurčević se, ako se danas dogovori vraća u Dinamo, prvi put je kao trener vodio zg-klub 26. srpnja 2003. godine u pobjedi protiv Zadra (4:2). U toj momčadi tada su igrali Marijo Jozić, Mihael Mikić, Dino Drpić, Andre Mijatović, Goce Sedloski, Ante Tomić, Jasmin Agić, Edin Mujčin, Mladen Bartolović, Niko Kranjčar, Dumitru Mitu, a u drugom poluvremenu su ušli Eduardo, Ivan Ćosić i Darijo Zahora. U toj sezoni 2003/2004. s Dinamom nije uspio osvojiti naslov prvaka Hrvatske, prvak je bio Hajduk. Vodio je četiri HNL utakmice sljedeće sezone, ali nakon tri neodlučena rezultata, s Pulom 1865, Osijekom i Varteksom, rastao se s Dinamom. Modri su te sezone kad je otišao ispali u “Ligu za bedaka”.

Kratko je nakon toga boravio u Austriji, bio je trener Wustenrota, da bi na koncu svoje karijere, u 14 utakmica vodio Slaven Belupo. U svom maksimirskom mandatu Dinamo je vodio na 36 utakmica. S Modrima je osvojio Kup u sezoni 2003/2004, a ima trofej Superkupa osvojen 2003. godine, u Maksimiru je Dinamo pobijedio Hajduk 4:1, ali je sljedeće sezone u Superkupu izgubio na Poljudu 0:1.

Britain Football Soccer - Southampton v West Ham United - Premier League - St Mary's Stadium - 4/2/17 West Ham United manager Slaven Bilic  Reuters / Dylan Martinez Livepic EDITORIAL USE ONLY. No use with unauthorized audio, video, data, fixture lists, club/league logos or
Reuters / Dylan Martinez Livepic

Dobri odnosi

Taj rođeni Zagrepčanin uvijek je ostao u dobrim odnosima s društvom iz Maksimira iako nije osvojio naslov prvaka. Tako da je već tri puta trebao biti trener Dinama! Prvi put ga je Zdravko Mamić želio vratiti 2006. godine kad je na dnevnom redu bila smjena pokojnog Josipa Kužea, nakon toga 2009. godine kad je u povijest odlazio Marijan Vlak, te 2010. godine kad današnji savjetnik kluba nije bio zadovoljan radom Krune Jurčića.

Mamića je doduše tada kopkalo što Jurčević nema karizmu, pa je želio da s Jurčevićem dođe kao neka vrsta savjetnika i Robert Prosinečki. Kružila je tada priča da je Nikola već zamolio Slavena Bilića da ga pusti iz stožera reprezentacije u Dinamo. Na kraju se taj transfer nije dogodio, a zanimljivo da je Jurčević dva puta prije toga, dakle 2006. i 2009. godine odbio Mamića.

Posve je sazrio

Tako da danas ipak moramo biti oprezni i ništa preuranjeno zaključivati, jer eto, Jurčević je već tri puta trebao doći kao trener Dinama i to se nikada nije dogodilo! Hoće li četvrti put uspjeti? Trebalo bi saznati danas nakon sastanka u Maksimiru.

Prošlo je zaista dosta vremena otkada je Jurčević kao mlad trener bio u Dinamu. Danas je iskusan, posve je sazrio, bez obzira što je radio kao pomoćnik. Jer sa Slavenom Bilićem je radio u reprezentaciji i velikim klubovima, vidio je i saznao sve što mu treba za uspješnu samostalnu karijeru. Ne treba sumnjati u njegovo nogometno znanje. Osim toga izrazito je komunikativan, dobro poznaje vještine razgovora s novinarima i javnošću, iza sebe nema nikakvih repova, te bi svakako bio dobro rješenje za Dinamo. Jurčević bi danas trebao opet postati trener Modrih, ali ostavimo ipak da se obave maksimirski razgovori.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
06. svibanj 2024 15:04