Ronald Goršić/CROPIX
NESPORAZUMI U DINAMU

U Maksimiru odlučili: 'Stranci moraju naučiti hrvatski, ne želimo da se ponovi Brugge'

Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 13. lipanj 2013. 15:33

Sigurno se sjećate onoga legendarnog jedanaesterca koji je promašio Sammir protiv Club Bruggea u Europskoj ligi ; momčad je vodio Vahid Halilhodžić. Te večeri Modri su mogli osigurati europsko proljeće protiv Belgijanaca, no nisu uspjeli pobijediti, završilo je 0:0. Ali prezimljavanje nije propalo zbog nekakvog pradavnog prokletstva, već zbog jednoga banalnog razloga - nesporazuma Bosanca, Brazilca i Čileanca!

Bosanac je Halilhodžić, Brazilac Sammir, a Čileanac Pedro Morales. Kad je dosuđen jedanaesterac za Dinamo Halilhodžić je kazao Moralesu da pita Sammira je li spreman pucati, a ako ovaj odgovori negativno, da sam preuzme izvođenje. Morales je prišao Sammiru i kazao “pucaš ti”. Nesigurni Sammir je pucao i pogodio - lijevu vratnicu! Halilhodžić je nakon utakmice bio utučen, kazavši da bi bilo najbolje da je sam utrčao na teren i pitao Sammira može li pucati. Sammir je pak izjavio da mu je “kurir” poručio da baš on izvede jedanaesterac. Morales nije rekao ništa, jer ionako ništa nije razumio...

Do te utakmice u Dinamu nisu inzistirali da strani igrači u Dinamu moraju naučiti hrvatski jezik, ali nakon nje direktor za odnose s javnošću Tomislav Maričnko je kazao:

- Po uzoru na velike europske klubove, strani igrači koji dolaze u Dinamo morat će naučiti služiti se hrvatskim, taj stavak biti će uglavljen u ugovor.

Kako saznajemo, to se i dogodilo, stranci koji nakon te (ne)zgode s Moralesom u roku od šest mjeseci moraju se znati snalaziti na hrvatskom jeziku. Zato će novi dečki u plavoj svlačionici, Migliore, El Soudani i Fernandes dobiti učitelja hrvatskog koji će ih brzo osposobiti za komunikaciju, barem onu osnovnu. Uostalom, Pablo Migliore, za kojeg svi u Maksimiru kažu da će vrlo brzo postati ljubimac navijača te nadmašiti čak i Georgea Kocha već nakon nekoliko dana boravka u Zagrebu govori: “kako ste”, “bok”, “dobro jutro”...

Zašto smo se sjetili te priče? Iz razloga što je neki dan trener Krunoslav Jurčić kazao kako će biti problema s adaptacijom novih igrača u smislu nepoznavanja jezika. Naročito je apostrofirao bitnu poziciju u momčadi, vratara.

- Migliore ne zna što je “lijevo”, a što “desno”...

Ako je suditi po prvim danima, Pablo je već sigurno naučio što je lijevo, a što desno, pa trener Modrih ne bi trebao imati problem jezične barijere. Po informacijama koje imamo i ostala dvojica iz rubrike “pojačanja” pravi su profesionalci koji znaju da moraju pohvatati osnove jezika države u kojoj igraju nogomet.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
10. rujan 2024 14:20