Srđan Vrančić/CROPIX
NAJTEŽI DOMAĆI PORAZ

U Maksimiru srušen rekord! Modri postali najgora momčad u povijesti Lige prvaka

Piše: Nikola LipovacObjavljeno: 07. prosinac 2011. 21:05

Najteži domaći poraz u svojoj (valjda) 100-godišnjoj povijesti doživio je Dinamo u zadnjem kolu ovosezonske Lige prvaka! Nogometaši Lyona opravdali su bahatost s kojom su došli u Zagreb, i zahvaljujući pobjedi Real Madrida protiv Ajaxa, s maksimirskih 7-1 prestigli gol-razliku nizozemskog prvaka i s osam bodova u skupini prošli u osminu finala!

A navijačima Dinama, već naviklima na svakojake poraze, može biti bizarna utjeha da više od njih pate navijači Ajaxa, koji su se već vidjeli u nokaut-fazi (“dabogda imali, pa nemali”), a na kraju su doživjeli dvostruki poraz u jednoj večeri. Dinamo je tako, eto, brutalno naučio što se događa kada se nespreman uđe u Ligu prvaka, postao je najtrofejniji hrvatski klub, rekorder po negativnoj gol-razlici tog natjecanja svih vremena! No, sljedeće ljeto, bude li prvak, bit će nositelj samo u 3. pretkolu koje mu može osigurati Europsku ligu, definitivno bolju opciju od kante za napucavanje među elitom.

Rémi Garde je jurnjavu za što većom gol-razlikom odlučio započeti s petoricom inače standardnih igrača na klupi, bez ozlijeđenog Bastosa. Vjerovao je u mlade snage, među inima europske prvake U-19 Fofanu i Lacazettea, koji su na putu do finala u ljeto 2010. bili svladali tada Grnjinu Hrvatsku s Vrsaljkom i Ademijem. No, i tako pomlađeni “lavovi” bili su u zbroju devet godina stariji od Dinama, a nakon isključenja najstarijeg na terenu Jerka Leke, prosjek godina domaće desetorice smanjio se na 21,7, nasuprot 23,4 gostiju.

Krunoslav Jurčić je u nedostatku stopera odlučio u zadnju liniju postaviti svog najiskusnijeg čovjeka, stražnjeg veznog Jerka Leku, sličan je to potez kakav radi Guardiola s Mascheranom. Leko je ove sezone u Ligi prvaka, silom prilika, bivao i desni branič, a kao stoper kao da je zaboravio na navike, drugu javnu opomenu zaradio je već u 28. minuti.

Jurčić je nakon Lekina isključenja zadnji red popunio Ademijem, a Beqiraja iz špice pomaknuo na desni prednji bok, tako da je najistureniji “plavi” nogometaš ostao Sammir. Upravo je Bećin prodor po desnom boku inicirao Dinamovo iznenadno vodstvo u 41. minuti, loptu je u mrežu nakon neuspješnog spašavanja gostiju ugurao najmlađi na terenu Mateo Kovačić, no crnogorski je reprezentativac zaboravio na defenzivne obveze u 45. minuti, pa je Cissokho sam-samcat skuhao izjednačenje koje je s crte vratiju potvrdio Gomis. Lyon je, inače, mogao povesti mnogo ranije, promašivali su Briand i Gourcuff, spašavali Leko i Kelava, no iz protunapada su, ovaj put prema južnim maksimirskim vratima, prijetili Sammir i Ibáńez, ali s lošom završnicom.

Ako ne prije, na poluvremenu je Lyon saznao da Real Madrid vodi 2-0 u Amsterdamu, što je značilo da im treba “samo” pet razlike da prestignu Ajax na 2. mjestu, ostane li rezultat s Arene. A Dinamo? Domaći su izašli na teren kao da oni vode 5-0, i u pet minuta Gonalons i Gomis (2) su iskoristili ponuđeno i preokrenuli na 1-4. Tek tada trener gostiju uvodi svog najboljeg napadača Lisandra Lópeza i kreće po osminu finala. Argentinac je ubrzo postigao pogodak za 1-5, potom je ušao i oporavljeni Ederson, a siroti Jurčić je odgovorio Šitumom i Alispahićem.

Već je bila prijeđena granica najtežeg Dinamovog euro-poraza u Maksimiru, trebalo je sačuvati ono malo preostale časti da se izbjegne najteži europski poraz u povijesti. Nije se ni u tome uspjelo, Gomis je svojim četvrtim pogotkom, 20 minuta prije kraja, doveo Lyon na prag prolaska skupine, tada je još u Amsterdamu bilo 0-2, pa je Briand zabio sedmi, što nikome nikad u Maksimiru nije uspjelo. Dosadašnji je najveći Dinamov zagrebački krvnik u svim natjecanjima bio Hajduk s Bernardom Vukasom (1-6) prije više od pola stoljeća...

Dinamo – Lyon 1:7 (1:1)

Stadion u Maksimiru. Gledatelja 20.000. Sudac: Mark Clattenburg (Engleska).

Strijelci: 1:0 Kovačić (40), 1:1 Gomis (45), 1:2 Gonalons (47), 1:3 Gomis (48), 1:4 Gomis (52), 1:5 Lopez (65), 1:6 Gomis (70), 1:7 Briand (76)

Žuti kartoni: Leko, Ibanez (Dinamo); Gomis; Fofana, Cissokho (Lyon)

Crveni karton: Leko (Dinamo) u 27. minuti

Dinamo (4-2-3-1): Kelava – Vrsaljko, Leko, Vida, Ibanez – Ademi, Calello – Badelj, Sammir (od 66. Alispahić 5), Kovačić (od 80. Pokrivač) – Beqiraj (od 55. Šitum).

Lyon (4-2-3-1): Lloris – Dabo, Kone, Lovren (od 55 Lopez), Cissokho – Gonalons, Fofana – Briand, Gourcuff , Lacazette (od 65. Ederson) – Gomis.

Lyon ide dalje, koliko god to djelovalo nestvarno prije utakmice, Kruno Jurčić ostat će zapamćen kao trener koji je Dinamov san pretvorio u noćnu moru i veliku bol. A Maksimir je u 40. minuti proključao.



1:0 - Kovačić

Akciju je pokrenuo Sammir, a nakon nekoliko dodira loptu je dobio Beqiraj. Krenuo je kroz obranu Lyona sam prema Llorisu, pucao dvaput, oba puta je gostujući vratar obranio udarce. No, na drugi je odbijanac natrčao Kovačić i zabio za vodstvo.

Ipak, taj pogodak kao da je naljutio Lyon, Francuzi su odmah krenuli po izjednačenje. Očita je bila rupa na toj desnoj strani Dinamove obrane, vidjeli su to i Francuzi. Dvaput su pokušali bezuspješno, no treći put su izjednačili.

1:1 - Gomis

Cissokho je bio sam na toj strani, centirao je. Vrsaljko je uklizao prekasno, ali dovoljno rano da ga lopta pogodi, dobije drugu putanju, preleti Kelavu. Gomis ju je samo na gol crti zakucao u mrežu.

U tom trenutku Real je vodio 2:0 u Amsterdamu, vjerujemo da je Remiju Gardeu, treneru Lyona, bilo žao što je šestoricu važnih igrača i velikih zvijezda ostavio na klupi ili tribini, što je definitivno podcijenio Dinamo. Da nije, možda je već ranije mogao imati veliku prednost. Ovako mu je ostalo samo 45 minuta za nadu. Doduše, Lyon je u nastavak krenuo silovito.

1:2 - Gonalons

Gourcuff je, nakon kornera, ubacio s desne strane, a Gonalons je lagano zabio s nekoliko metara. Dinamo je krenuo s centra, odmah izgubio loptu i primio još jedan pogodak.

1:3 - Gomis

Vida se pokliznuo i pogriješio, loptu mu je uzeo Briand i krenuo odlučno prema Kelavi. Dodao je do Gomisa, koji je zatresao praznu mrežu.

Modri su potpuno pali u igri, već u 52. minuti Lavovi su povisili rezultat.

1:4 - Gomis

Opet je ubacio Cissokho, a Gomis je zatresao treći put Kelavinu mrežu.

Igrači u modrim dresovima samo su stajali. U samo sedam minuta bio je to jedan sasvim drugi Dinamo, sasvim drugi dojam. S tribina koje su dotad bodrile Dinamo čuo se zvižduk i povici 'Jurčiću, odlazi’! Ubrzo, nova kazna.

1:5 - Lisandro

Evo Lisandra, nije mu dugo trebalo. Iskoristio je jednu dugu loptu i lagano zabio za 'petardu’.

U tom trenutku Lyonu je, uz istih 0:2 u Amstrerdamu, trebao samo još jedan pogodak za čudo. Maksimirom je sve jače odzvanjalo 'Kruno, odlazi’!, ovo je doista slutilo na sramotu i katastrofu. Jurčić je još iz igre izvadio dvojicu ponajboljih igrača Sammira i Beqiraja, ubacio Alispahića i Šituma. Da nije žalosno, bilo bi smiješno.

1:6 - Gomis

I onda se dogodilo! U 70. minuti opet je prošao Cissokho, opet ubacio, a Gomis kraj nepomične obrane Dinama zabio svoj četvrti pogodak. U tom trenutku Lyon je bio u drugom krugu, a Dinamo postao najgora momčad u povijesti Lige prvaka. Ni to nije bilo sve!

1:7 - Briand

Zabio je i Briand, a ljudi su počeli odlaziti sa stadiona 15 minuta prije kraja, razočarani i poniženi. Ostali su počeli vikati 'Hoćemo, pobjedu’! Sramota, katastrofa, strašan šamar Dinamu, njegovu treneru i igračima, svima u klubu. Naravno, pojavile su se i teorije zavjere da je Dinamo odlučio pomoći svom dobrom prijatelju Lyonu, jasno da u takvo što nitko tko voli sport i Dinamo ne može povjerovati.

Liga prvaka, 6. kolo, skupina D:

Dinamo – Lyon 1-7 (Kovačić 40 / Gomis 45, 48, 52, 70, Gonalons 48, Lisandro 64, Briand 75)

Ajax – Real Madrid 0-3 (Callejon 14, 90+2, Higuain 41)

Redoslijed: 1. Real Madrid 18 (+17), 2. Lyon 8 (+2), 3. Ajax 8 (0), 4. Dinamo 0 (-19)

Real Madrid je u Amsterdamu slavio 3-0 protiv Ajaxom i tim rezultatom Španjolci i Francuzi prolaze u šesnaestinu finala. Ajax će u Europa ligu, a Dinamo se ponovno u prosincu oprostio od Europe. Na vrlo ružan način...

KRAJ AGONIJE U MAKSIMIRU

DINAMO - LYON 1-7 (Kovačić 40/ Gomis 44, Gonalons 47, Gomis 48, 51, 70, Lisandro 64, Briand 76)

GOOOOL 76. minuta - I Briand se upisao u strijelce. Kako je krenulo možda i Lloris zabije

DINAMO - LYON 1-6 (Kovačić 40/ Gomis 44, Gonalons 47, Gomis 48, 51, 70, Lisandro 64)

GOOOOL 70. minuta - Gomis je postigao i svoj četvrti pogodak. Ovoga puta glavom. Francuzi igraju, Modri samo gledaju i čekaju kraj ove agonije

DINAMO - LYON 1-5 (Kovačić 40/ Gomis 44, Gonalons 47, Gomis 48, 51, Lisandro 64)

GOOOOL 64. minuta - I Lisandro je 'probušio' Kelavu. Katastrofa u Maksimiru se nastavlja. Navijači odlaze sa stadiona

63. minuta - Gomis je iz voleja pogodio vratnicu

DINAMO - LYON 1-4 (Kovačić 40/ Gomis 44, Gonalons 47, Gomis 48, 51)

GOOOOL 51. minuta - Potop Modrih. Cissokho je ubacio, a Gomis upisao svoj treći pogodak

DINAMO - LYON 1-3 (Kovačić 40/ Gomis 44, Gonalons 47, Gomis 48)

GOOOOL 48. minuta - Niti minutu nakon što su Modri krenuli s centra već je Kelava ponovno morao vaditi loptu iz mreže. Ovoga puta poroznu obranu Dinama matirao je Gomis

DINAMO - LYON 1-2 (Kovačić 40/ Gomis 44, Gonalons 47)

GOOOOL 47. minuta - Igrači se još nisu ni ugrijali, a Lyon je preokrenuo rezultat. Ibanez je glupim potezom poklonio korner Lyonu, a nakon centaršuta lopta je na drugoj vratnici pogodila Gonalonsa i završila u mreži

KRAJ PRVOG POLUVREMENA

DINAMO - LYON 1-1 (Kovačić 40/ Gomis 44)

GOOOOL 44. minuta - Lyon je ekspresno izjednačio. Cissokho je centrirao, a lopta je na putu prema šesnaestercu dodirnula Vrsaljka i završila u mreži. Doduše, Gomisu je na gol crti samo potvrdio pogodak

DINAMO - LYON 1-0 (Kovačić 40)

GOOOOL 40. minuta - Mateo Kovačić postigao je prvi pogodak za Modre u ovosezonskom izdanju Lige prvaka. Beqiraju je Lloris dva puta fanatastično obarni udarce s nekoliko metara, no Kovačićev pokušaj mogao je samo pogledom ispratiti u mrežu. Dinamo vodi 1-0

33. minuta - Dinamo prijeti i s igračem manje. Ibanez je oštro pucao iz mrtvog kuta, a Lloris jedva obranio. Na odbijanac je zakasnio Beqiraj

31. minuta - Sjajna obrana Kelave spasila je vrata Dinama. Lacazette je nakon kornera ostao sam na petercu, no Kelava je pravovremenim istrčavanje uspio obraniti

28. minuta - Jerko Leko već na otvaranju utakmice zaradio je crveni karton zbog prekršaja na Gomisu. Leko je 15-tak minuta ranije dobio žuti karton, a ovo mu je bila 'nagrada' za oštru igru

19. minuta - Ademi je dobro potengnuo kontranapada i kroz šumu nogu gurnuo za Sammira čiji udarac Lloris brani

17. minuta - Pokušaj Gomisa lako je obranio Kelava

15. minuta - Prvu pravu priliku na utakmici stvorio je Lyon. Gourcuff je 'gurnuo' za Brianda koji je sam izašao pred Kelavu, ali na sreću njegov udarac otišao je tik uz vratnicu

10. minuta - Pogrešku Ademija skoro je iskoristio Gourcuff. No, i njegov pokušaj je završio poput Sammirovog

6. minuta - Prvu priliku imao je Dinamo. Sammirov udarac s 20-tak metara otišao je iznad vratnice

Utakmica je počela!

Na stadionu u Maksimiru okupilo se oko 12.000 navijača

DINAMO - LYON 0-0

DINAMO: Kelava - Vrsaljko, Vida, Ademi, Ibanez - Leko, Callelo, Badelj, Kovačić - Sammir - Beqiraj

LYON: Lloris - Dabo, Kone, Lovren, Cissokho - Fofana, Gonalons, Gourcuff - Lacazette, Briand - Gomis

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
19. svibanj 2024 18:33