SRDJAN VRANCIC/CROPIX
NEMA VREMENA ZA PLAKANJE

U Nizozemskoj ništa nije štimalo, a sad će trebati igrati još ofanzivnije. Riječanima situacija nije laka

Bijeli gostuju na Šubićevcu koji im nakon hoda po trnju u Alkmaaru ne dolazi u pravo vrijeme.
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 31. listopad 2020. 17:01

Za Rijeku je sve krenulo i završilo naopako. Visok poraz u Alkmaaru objektivan je pokazatelj utakmice u kojoj su dijelili poklone poput svetog Nikole. Individualne pogreške obrambenih igrača strše i bodu u oči. Dvije u dvadeset minuta bile su dovoljne za 2:0. Trener Simon Rožman govori o nedostatku kompaktnosti i brzine u igri.

Još malo tužni

Hrabro je, ali i opasno postavio momčad za igru protiv tako jakog suparnika, Kulenoviću u napadu dodao Menala kojem se može gurnuti lopta u trk, ali bez klasičnog zadnjeg veznog ili barem spretne i hitre radilice kao što je Čerin, a s ofenzivcima u sredini terena poput Andrijaševića načetog mišića, bili su rastegnuti i porozni “između linija“. Osim toga, poprilično napadački orijentirani, povremeno i sa spuštenim gardom, posebice nakon što su htjeli smanjiti zaostatak, dali su Nizozemcima na pladnju da nakon osvojene lopte izvedu munjevitu akciju i dođu u šansu.

Rijeka je morala igrati odvažno i napadati, ali kad se namjeriš na motoričnijeg suparnika prvi je zadatak obraniti se i potom planski otvarati. Znaju to Simon Rožman i njegovi mladići jer upravo su takav nogomet demonstrirali u Kopenhagenu. Ako Alkmaar posluži kao dodatna škola, bit će od njega i koristi. Odlično je za Rijeku što izgubljenu utakmicu ne prima tragično. Za vjerovati je da neće klonuti duhom.

- Još smo malo tužni jer stvarno smo vjerovali da možemo u Alkmaaru izvući bodove. Međutim, od pete minute sve je krenulo na njihov mlin. Prva lopta nas je odmah preskočila, napravili smo nespretno penal i utakmica je išla tijekom kakav je domaćinu odgovarao. Pokušavali smo i nakon toga u drugom poluvremenu, ali AZ je kaznio sve naše propuste i na kraju treba reći da je zasluženo pobijedio - rekao je po povratku u Hrvatsku kapetan Franko Andrijašević.

Kod 1:0 on je došao u šansu nakon ubačaja Štefulja s lijevog krila, no golman je izvrsno obranio.

- Šteta. Imali smo nakon prvog gola dvije situacije, osim te i druga u kojoj je Luka Menalo mogao u kontri ići na jedanaesterac ili pucati iz prve… Ali dobro, što je tu je. AZ-u trebamo čestitati jer odigrao je dobro i u obrani i u napadu te je naplatio svaku našu pogrešku. Mi moramo što brže učiti iz takvih stvari. Nemamo vremena za plakanje jer već nakon dva dana je nova utakmica.

image
OLAF KRAAK

Kvalitetni i kompaktni

Atmosfera u momčadi i klubu je odlična i optimizam će se brzo vratiti, jer u zdravom okružju lakše se podnesu porazi i pripremi da bude bolje. Šibenik je ovog ljeta za Rijeku bio mjesto sreće jer pobjedom nad Lokomotivom osvojila je Kup, sad je lokacija novog ozbiljnog izazova. Andrijaševiću nije ostao u lijepom sjećanju jer zbog potresa mozga bio je prisiljen napustiti igru u finalu s Lokomotivom u završnici prvog poluvremena. Šibenik je u više utakmica naznačio da Rijeku čeka zahtjevan posao u nedjelju. Na Šubićevcu će biti logično da igraju ofenzivno kao što su htjeli u četvrtak. Pa i više.

- Meni to finale Kupa nije ostalo ni u kakvom sjećanju jer ga se ne sjećam - nasmijao se Franko te nastavio:

- Zna se dobro što se događalo nakon četrdeset i neke minute, nakon toga više ništa nisam zapamtio. Sada nas čeka još jedna teška utakmica. Šibenik se pokazao dosta dobrim protiv svih ekipa. Kvalitetni su i kompaktni. Bit će jako teško pogotovo što igramo na njihovom terenu. Zato nam valja AZ što prije zaboraviti, pred vratima je novi zadatak. Okrećemo se HNL-u. Moramo nastojati sve što je bilo loše popraviti te bolje i efikasnije odigrati prema naprijed.

Izvlačenje pouka

Kad se igra Europa, ona je u prvom planu, mnogima su misli na Napoliju. On stiže već u četvrtak u 18.55.

- Fokus je prvo na Šibenik, a potom ćemo se pripremati za Napoli. Mislim da još stignemo i možemo nešto pokazati u Europskoj ligi. Samo da što prije izvučemo pouke iz ove utakmice, u tom slučaju bit će sve kako treba.

Andrijašević je igrao s ozljedom, dobio je jak udarac u dvoboju s Real Sociedadom, zbog čega se pojavio hematom na kvadricepsu. Dvojilo se hoće li i koliko moći, stisnuo je zube...

Nula nije začuđujuća

- Nije najbolje. Ozljeda nije skroz zaliječena. Tijekom utakmice dobio sam još dva-tri puta udarac na to bolno mjesto. Nadam se da će se to što prije riješiti. U tom slučaju ću biti mirniji jer svaki kontakt na tom mjestu izaziva još veće bolove - konstatirao je kapetan Rijeke.

Pravi sprint s dvije utakmice svaki tjedan dočekat će ih tek nakon reprezentativne stanke u studenom. Ne bude li odgoda susreta zbog korone. No, do tada imaju tri bitna ogleda koja će odrediti raspoloženje s kojim će otići na predah što se tiče klupskog nogometa. Nula na kontu u Europskoj ligi nije začuđujuća niti je itko problematizira. Igrači su vjerovali da će već u Alkmaaru uzeti prvi bod ili čak bodove, to se nije dogodilo, no imaju još vremena i šanse da to naprave. Želja je da se Europa ne zaključi bez ikakvog bodovnog učinka.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
19. travanj 2024 02:09