Početak priprema Rijeke

 CROPIX
INVESTICIJE U BUDUĆNOST

U Rijeku stigla dva igrača iz Hajdukova okruženja, kapetana želi bundesligaš, ali traže ga i Talijani!

Na popisu igrača koji su započeli pripreme na Rujevici našla su se tri nova imena...
Piše: Siniša LončarObjavljeno: 07. siječanj 2022. 14:07

Nogometaši HNK Rijeka počeli su s pripremama, a dok su se u trening-kampu nizali prvi krugovi izabranika riječkog trenera Gorana Tomića, generalni direktor za sport Robert Palikuća u svom je u uredu na Rujevici nizao telefonske razgovore, video-pozive, razgovore uživo.

Dok su Galović i Tomić imali konferenciju za medije, Palikuća je u svom uredu finalizirao detalje oko dolaska dvojice mladih Dalmatinaca u redove Bijelih.

Prava rijetkost

Na popisu igrača koji su započeli pripreme našla su se tri nova imena, tri nova igrača - Ibrahim Djibrila, Marino Kukoč i Duje Dujmović. Dva od njih dolaze iz splitskog bazena, rijetki su prelasci mladih igrača Hajdukovog okruženja u redove Bijelih.

image
CROPIX

Palikuća ništa ne prepušta slučaju, već sada ima viziju kako bi momčad trebala izgledati kroz nekoliko sezona, potvrda su i ovi momci koji su se odmah po dolasku priključili pripremama prve momčadi, no pitanje je hoće li u njoj i ostati s obzirom na to da su oba po godinama još uvijek juniori.

- Dečki iz Splita su jako perspektivni s ogromnim potencijalom. Oba su već igrali seniorski nogomet u svojim klubovima, iako je jedan još uvijek mlađi junior, a drugi tek par mjeseci stariji. Dujmović, koji je stigao iz Solina, stoper je koji igra lijevom nogom. Prava je rijetkost naći takvog igrača, veliki interes vlada za njima, pravi je primjer i naš mladi igrač koji je stoper i igra lijevom nogom (Smolčić, op.a.). Imamo ideju iza toga, što ćemo i kako s njim. Kukoč iz RNK Splita je prava, agresivna “šestica”, pravi radnik koji zna igrati nogomet. Oba su priključena prvoj ekipi u pripremama, imamo ideje o njihovom razvojnom planu, no ići ćemo korak po korak. Imamo ih na oku i u dnevnom radu. Ti transferi su odrađeni za ekipu za budućnost, za ljeto, pa i za godinu dana - objasnio je Palikuća.

image
CROPIX

Stopera Djibrilu, pak, Palikuća je pratio duže vrijeme na afričkom tržištu, koje je po mnogočemu specifično. Veliki je broj mladih igrača, mladih talenata i nebrušenih dijamanata, no mnogo stvari se mora poklopiti da bi neki afrički igrač nogometno egzistirao na europskom tlu.

Ne gubimo energiju

Palikuća objašnjava...

- Duže vremena pratim afričko tržište na kojem ima jako puno igrača. Ponekad je zaista i teško putovati u Afriku, ali Djibrila smo puno gledali i pratili, preko portala i općenito. Vidjeli smo kako igra, da ima ogroman potencijal na svojoj poziciji i odlučili smo ga pozvati da odradi s nama pripreme. On sigurno kvalitetu ima, mi moramo vidjeti možemo li tog momka adaptirati i koliko će mu vremena trebati za to. Iako je jako mlad, već je A reprezentativac svoje zemlje (Niger, op.a.). Ima jako puno potencijala u njemu, no nije sve samo do potencijala, treba vidjeti hoće li ga on i ostvariti. Velika je razlika, velike su distance kada je njegova zemlja i naša domovina, odnosno, Europa u pitanju. To na kraju ne smije ispasti eksperiment, moramo svi biti maksimalno u tome, i mi i on. Nije to neka klasična proba gdje će se on nama pokazivati, to je iza nas, on je s nama sigurno do kraja priprema, pa ćemo nakon toga sjesti i vidjeti što i kako dalje.

image
CROPIX

Zimski prijelazni rok službeno je počeo u većini europskih zemalja, Rijeka je svoj trebala započeti dolaskom Kristiana Fućka, grobničkog “sina” iz Orijenta, no taj transfer otišao je u potpuno drugom smjeru, što je itekako “uzburkalo” lokalne nogometne vode.

- Mi smo informirani od NK Orijenta 1919 da Kristian Fućak ide u Osijek. Ne gubimo više energiju na to. Dečko je sa svojim nastupima u Drugoj ligi zaslužio svoju šansu na prvoligaškim travnjacima. To je riječki dečko, mi smo kao klub koji je nositelj kvalitete u Rijeci odlučili njemu dati priliku. Klub s kojim imamo gospodsku suradnju, kao i sam igrač, odlučio je s Osijekom napraviti transfer. Suradnja Orijenta i Rijeke nije upitna? Naravno da nije, idemo dalje - dodao je Palikuća.

Odmakla faza

Hrvoje Smolčić, kapetan Bijelih i dalje je izvan trenažnog procesa, no ono što je trenutačno puno bitnije je njegov klupski status. Palikuća kaže da su pregovori oko prodaje mladog Smolčića u Eintracht u odmakloj fazi, no još uvijek ništa nije gotovo, niti potpisano. Eintracht je, podsjetimo, za Rijekinog kapetana ponudio odštetni iznos od 2,5 milijuna eura...

- Ja neću potvrditi to ime kluba koje ste vi rekli, ponovit ću samo da se radi o jednom bundesligašu. S tim klubom smo i dalje u pregovorima, a imamo i upite iz Serie A - dodao je Palikuća za kraj.

image
CROPIX

‘Nema razloga za ljutnju Rijeke, Osijekovu ponudu nismo mogli odbiti‘

Ovotjedni odlazak igrača Orijenta 1919 Kristiana Fućka u redove Osijeka izazvao je u prvoligašu s Rujevice prilično nezadovoljstvo, a evo što o svemu tome kaže Saša Matijaš, predsjednik Orijenta 1919...

- Ponuda Osijeka bila je takva da je jednostavno nismo mogli odbiti. Odšteta od 100.000 eura plus bonusi je za naš klub golem novac, dok je ponuda Rijeke bila znatno skromnija. I za našeg sada već bivšeg igrača ova ponuda bila je itekako primamljiva. To je jednostavno zakon tržišta i zbog toga se nitko nema pravo ljutiti. Svi jako dobro znamo da velika većina drugoligaša jedva spaja kraj s krajem, a našem klubu novac koji ćemo dobiti nakon ovog transfera bit će itekako značajan - rekao je Matijaš.

Orijentov čelni čovjek nastavlja...

- Zaista mi nije jasno zbog čega se podignula tolika pompa oko prelaska našeg igrača u klub koji je član velike hrvatske četvorke uz Dinamo, Rijeku i Hajduk. Ipak, potpuno sam siguran da će odnosi između Rijeke i Orijenta 1919 i dalje biti na visokoj razini.

Matijaš ne sumnja da će Fućak u elitnom razredu hrvatskog nogometa napraviti kvalitetne stvari...

- Fućak je sasvim sigurno još jedan u nizu primjera da i u Drugoj HNL ima itekako kvalitetnih nogometaša, koji bez problema mogu igrati u Prvoj HNL, a da je tomu tako najbolje potvrđuju primjeri Lovrića, Dabre, Fruka i još dosta njih koji su stigli u elitni razred hrvatskog nogometa iz drugoligaških klubova.

Kako god, na stranu dobiveni novac, jesenski će prvak odlaskom Fućka biti dosta oslabljen?

- Mi smo potpuno svjesni da će tako biti, no u našoj momčadi imamo još čitav niz mladih i vrlo kvalitetnih igrača, koji će znati itekako uspješno popuniti prazninu koja je nastala odlaskom Kristiana Fućka iz našeg kluba. Potpuno sam uvjeren da će Orijent 1919 i u nastavku prvenstva igrati itekako značajnu ulogu. U svakom slučaju, Kristianu želim potpunu afirmaciju u njegovom novom klubu - zaključio je predsjednik Orijenta 1919, Saša Matijaš. (T. Dobrinić)

Tomićev aktualni kadar za nastavak ligaške sezone

Od prvog trena na Rijekinim su pripremama Nediljko Labrović, Nino Galović, Matej Vuk, Robert Murić, Prince Ampem, Andrej Prskalo, David Nwolokor, Filip Braut, Lindon Selahi, Mihail Merkulov, Mato Stanić, Ivan Smolčić, Adrian Liber, Niko Galešić, Josip Drmić, Anton Krešić, Noel Bodetić, Dominik Simčić, Jetmir Ameti, Admir Bristrić, Haris Vučkić, Denis Bušnja, Ivan Tomečak, Domagoj Pavičić, Andrija Vukčević, Ivan Lepinjica, Jorge Obregon, Adam Čerin, Martin Zlomislić, Roko Jurišić, Marino Kukoč, Duje Dujmović, Ibrahim Djibrila i Bernard Karrica, dozvolu za naknadno priključenje dobili su Issah Abass i Darko Velkovski, dok su početak treniranja preskočili Hrvoje Smolčić, Joao Escoval i Noel Bilić i to zbog bolesti.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
19. travanj 2024 06:46