GORAN MEHKEK/CROPIX Cropix
NADOMAK DVOSTRUKE KRUNE

U slučaju osvajanja Rabuzinovog Sunca ovo će biti Dinamova najuspješnija sezona u povijesti!

Ovoj našoj tvrdnji uvijek će može naći zamjerka, mogu se naći oponenti...
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 19. svibanj 2021. 15:35

Definitivno, ako Modri osvoje Rabuzinovo Sunce, ovo će biti najuspješnija Dinamova sezona u povijesti!

Dupla kruna, te četvrtfinale Europske lige, u kojem su poraženi od finalista tog natjecanja Villarreala, moraju se tretirati kao “sezona svih sezona”. Naravno, ovoj našoj tvrdnji uvijek će može naći zamjerka, mogu se naći oponenti. Nije lako, a niti mudro uspoređivati razne generacije, nogomet koji se igrao prije i koji se igra sada. Ali, nekako bi se moglo ustvrditi da je teže u europskim okvirima danas doći do velikih uspjeha, nego što je to bilo u nekim prošlim vremenima.

Zašto? Iz jednostavnog razloga što je danas nogomet posve komercijalni sport, klubovi koji ulaze u završnice Lige prvaka i Europske lige su uglavnom iznimno bogati, troše enormne novce u rostere svojih momčadi, danas se više ne može dogoditi da, recimo, Crvena zvezda postane prvak Europe.

Malo smo se pozabavili nekadašnjim slavnim sezonama zagrebačkog kluba i, evo, možete i sami usporediti. U povijesti posebno “strši” sezona 1962./63. kad je Dinamo, pod vodstvom trenera Milana Antolkovića, osvojio domaći Kup, bio državni doprvak, a ujedno i finalist KVG-a. U Europi su preskočili Porto, i to pobjedom u gostima s 2:1, potom belgijski Union St. Gilloise, Bayern i u oba polufinalna ogleda svladali Ferencvaros... Dojmljivih 4:1 protiv Bayerna u četvrtfinalu u Münchenu rezultat je koji posebno svijetli u klupskoj povijesti. U dvjema je finalnim utakmicama ipak bolja bila Valencia. U prvenstvu su posustali u samoj završnici unatoč tome što su čak 21 kolo bili bez poraza. Tada su krenule poteškoće s ozljedama i na kraju su bili drugi s pet bodova manje od Partizana, dok su u finalu Kupa pobijedili Hajduk s 4:1.

Dinamo je svoj jedini europski pokal osvojio u sezoni 1966./67., a u foto finišu propustio dohvatiti i naslov prvaka. Uz veličanstvene, povijesne dvoboje i pobjede protiv Juventusa, Eintrachta i Leedsa, malo je nedostajalo da se Plavi okite i domaćim pokalom.

Tada ga je u lovu na naslov zaustavio njegov nekadašnji proslavljeni bek iz doba Građanskog Miroslav Brozović. U proljeće 1967. bio je trener Sarajeva, a Plavi su upravo remijem protiv Sarajlija u Maksimiru kolo prije kraja, 0:0, ostali bez naslova. Sarajlije su kobne bile i u Kupu gdje su svladali Dinamo u osmini finala s 1:0 u Maksimiru. Dinamo je u toj sezoni paralelno igrao i Srednjoeuropski, Mitropa kup gdje je izbacio veliki Milan, da bi ga u četvrtfinalu zaustavila Austria Beč.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
06. svibanj 2024 21:28