Marko Todorov/CROPIX
ODLAZAK VELIKANA

UMRO VLATKO MARKOVIĆ Bivši predsjednik HNS-a preminuo u 77. godini

Piše: ArhivaObjavljeno: 23. rujan 2013. 11:59

Bivši predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza, Vlatko Marković preminuo je u 77. godini života. Marković se posljednjih godinu dana borio s teškom bolešću, a najveću životnu bitku izgubio je u ponedjeljak ujutro. Marković je dugo bolovao od Alzheimerove bolesti, a posljednjih je dana dobio upalu pluća koja mu je dodatno pogoršala zdravstveno stanje.

Čak 14 godina proveo je na čelu nogometnog saveza, a prije godinu dana naslijedio ga je Davor Šuker. Marković je bio izbornik Hrvatske, trener Dinama, Hajduka, francuske Nice, bečkog Rapida...

Kao nogometaš sakupio je 16 nastupa za reprezentaciju bivše države. Bio je sudionik Svjetskog prvenstva 1962. u Čileu, kada je Jugoslavija osvojila 4. mjesto. Tom prigodom je bio izabran u najbolju momčad SP.

Vlatko Marković rođen je 1. siječnja 1937. u Bugojnu (BiH), a bio je Hrvat s nazivom predsjednika jedne Komisije u UEFA–i.

- Dugo smo surađivali i surađivali smo dobro, bio je sjajan sportski djelatnik", rekao je za Media servis Zorislav Srebrić, njegov najbliži nogometni suradnik.

Izbornik hrvatske nogometne reprezentacije bio je od 1993. do 1994. Kao sportski djelatnik u Hrvatskom nogometnom savezu dosegao je najviše. Najprije je 1994. godine izabran za potpredsjednika HNS-a sa zadaćom nadzora tehničkog razvoja. Tijekom tog mandata izabran je 1996. godine za člana Komisije UEFE za tehnički razvoj. Godine 1998. dolazi na čelo Hrvatskog nogometnog saveza koju dužnost obnaša, do 5. srpnja 2012. godine, kada je izabran za prvog doživotnog počasnog predsjednika Hrvatskog nogometnog saveza. Pod njegovim vodstvom hrvatska izabrana vrsta se plasirala na Europska prvenstva 2004. godine u Portugalu, 2008. u Austriji i Švicarskoj i 2012. u Poljskoj i Ukrajini. Te na Svjetska prvenstva 2002. u Japanu i Južnoj Koreji te 2006. u Njemačkoj.

Za svoj rad u nogometu Vlatko Marković je dobio brojne nagrade i priznanja, a među ostalim Nagrade HOO-a Matija Ljubek, Godine 2006. Marković je dobio francuski nacionalni orden za zasluge predsjednika Jacquesa Chiraca, pod nazivom Chevalier de Lordre National du Merite (vitez Nacionalnog reda), a nositelj je i titule Zmaja od Bosne srebrne u Družbi braće Hrvatskog zmaja. Datum posljednjeg ispraćaja Vlatka Markovića bit će naknadno objavljen.

Hrvatski nogomet izgubio je danas jednog od najboljih i najvažnijih nogometnih djelatnika u svojoj povijesti. Bila mi je čast poznavati Vlatka i s njim surađivati, a suvišno je uopće nabrajati čime je sve zadužio Hrvatski nogometni savez.

U ime Hrvatskog nogometnog saveza i cijele nogometne obitelji, izražavam duboku sućut obitelji Vlatka Markovića zbog ovog nenadoknadivog gubitka.

Naše misli su s Vama.

Od srca Vaš,

Davor Šuker

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
23. travanj 2024 12:50