TOM DUBRAVEC/ CROPIX Cropix
UČINAK ‘BIJELIH‘

‘Usamljeni jahač‘ Livaja jedini blistao, kapetan predvodi popis dužnika, a on je najugodnije iznenađenje

Što su igrači s Poljuda pokazali u prvim utakmicama natjecateljske sezone
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 16. rujan 2021. 13:25

Derbi je odgođen, Bijeli su praktički završili prvi krug prvenstva s osam utakmica jer dvoboj s Dinamom vjerojatno se i neće igrati prije veljače sljedeće godine. Prvi krug je pravi trenutak na analizu ostvarenog, tim više što su Bijeli odigrali i dvije europske utakmice, što nam ukupno daje brojku od 10 utakmica. Solidan uzorak za analizu pojedinačnog učinka.

Krovinović se diže

Podijelili smo igrače u pet kategorija, a u prvoj se očekivano nalazi “usamljeni jahač” - Marko Livaja jedini je u rubrici “ekstra klasa”. Uostalom, kako bi to bila ekstra klasa ako bi unutra imali veliku gužvu. Livaja je igrač koji je učinkom i dojmom daleko iznad ostalih suigrača. Bez obzira na to što je nogomet momčadski sport i pojedinac ne može sam, Livaja je sa šest zgoditaka i dvije asistencije uvjerljivo prvo ime Hajduka na početku sezone poslije deset odigranih dvoboja. Nažalost po navijače Bijelih, propustio je samo jednu utakmicu, ali jako bitnu, dobro znani uzvrat u Kazahstanu.

image
MATIJA DJANJESIC/CROPIX Cropix

Nakon Livaje, u “nacionalnoj klasi” su dva igrača, Lovrencsics i Sahiti. Premda Sahiti nije reprezentativac, na početku sezone je najugodnije iznenađenje u Hajdukovom kadru. Prošle godine je skrenuo pozornost golovima na posudbi u Šibeniku, ali ipak nitko nije očekivao da će Sahiti biti igrač koji će lakoćom bilježiti golove i asistencije u Hajduku. Nakon Livaje najučinkovitiji je igrač Bijelih s dva pogotka i tri asistencije. Na “mala vrata” se opet našao u Hajduku, ali pokazao je da se na njega može ozbiljno računati.

U trećoj kategoriji je najtjesnije jer Krovinović, Vuković, Simić i Posavec su potvrdili da mogu biti stabilni nositelji ekipe. Krovinović i više od toga jer 26-godišnji veznjak ima najveći potencijal rasta kroz kategorije. Diže se u formi i realno je očekivati da će do kraja jeseni biti u “nacionalnoj klasi”. Da je pogodio onaj kazneni udarac u Kostanaju, već bi bio u drugom razredu, ovako će još malo pričekati.

Standardni Simić

Simić je standardno dobar, ali za višu ocjenu morao bi eliminirati pogreške poput one iz dvoboja s Drmićem u jadranskom derbiju. Posavec je kvalitetno zamijenio ozlijeđenog Kalinića u četiri kolovoška susreta, a Vuković pokazao angažman s kojim zaslužuje bijeli dres i mjesto u startnoj postavi. Igrao je svaku utakmicu upisavši najveću minutažu s 864 minute na travnjaku, što ne može biti slučajnost.

Slijedi prolazna ocjena za kvintet, ali uz opasku da su svojim igrama većina od petorice bili bliže kategoriji “dužnici” nego onoj “zadovoljili”. Golgeteri Ljubičić i Mlakar ušli su u “prosjek” s pogocima postignutim na ukupno tri utakmice. Mlakar je zabio dva pogotka Lokomotivi, te jedan Gorici. Nema Slovenca na najjačim utakmicama, a zadnji je zgoditak postigao prije mjesec dana. Odlično je krenuo, tri gola u četiri HNL-dvoboja, a onda “nula”. Četiri susreta bez učinka, a pritom je samo jednom krenuo s klupe dok je u tri navrata bio starter. Mlakar ima veliko povjerenje Gustafssona, igrao je u svih deset utakmica, ali njegov je učinak na granici s kategorijom “dužnici”. Slično kao i Ljubičić, s tom razlikom što 19-godišnji napadač ipak igra prvu seniorsku sezonu. Ljubičić je zabio dva pogotka Tobolu, ima ukupno osam nastupa, ali u sedam dvoboja nije bio među strijelcima.

Josip Elez ovog je ljeta došao kao pojačanje za stoperski tandem i za sada ima prolaznu ocjenu, ali ne može se reći da je oduševio. Pogodak protiv Rijeke ulazi u statistiku, no jasno je da se od stopera primarno očekuje vrhunske obrambene reakcije i uvjerljivost u defenzivnom segmentu. Uz Eleza posljednji u ovoj kategoriji je Ivan Dolček. Impresionirao igrama nije, ali ne može mu se na teret staviti ni neka pogreška koja je usmjerila utakmicu. Baš prosjek, iako smo i dalje uvjereni da driblingom i brzinom može puno više dati za momčad.

Što reći za Eduoka?

Skupinu onih koji su ostali veći ili manji dužnici, onih od kojih se puno više očekivalo, predvodi kapetan Lovre Kalinić. Na početku sezone, u prvih deset utakmica, nema dvoboja kojeg su obilježile njegove obrane. Upravo je zbog toga doveden u Hajduk, da bude match-winner, igrač prevage. Kalinića je mučila ozljeda, propustio je četiri utakmice u kolovozu, ali tijekom srpnja je bio daleko od forme na koju nas je godinama navikavao u dresu Hajduka. Za nastavak prvenstva je spreman, riješio je zdravstvene tegobe i jasno je da se od Kalinića očekuju velika djela u važnim utakmicama koje dolaze.

Zajedno s Kalinićem u kategoriji “dužnici” su dva igrača iz selekcije U-21, Stipe Biuk i David Čolina. Biuk je na kraju prošle sezone pokazao raskoš talenta kao rijetko koji igrač u HNL-u s 18 godina. Međutim, na početku nove sezone još čekamo Biuka iz prošlosezonskog izdanja. Kao i kod Ljubičića, treba biti strpljiv i spreman na oscilacije u izdanjima, zato Biuk ima kredit čekanja. U ovom trenutku bitno veći od dvije godine starijeg Čoline, koji igra treću sezonu u seniorskom Hajduku. Jasno je pritom da se svake sljedeće sezone povećavaju očekivanja, a Čolina tek traži formu premda se pokazuje kao marljivi “vojnik kluba” pokrivajući silom prilika poziciju desnog beka. Ali, prostor za napredak je velik, očekivanja još veća. Isto kao i kod godinu dana starijeg Atanasova, koji u listopadu puni 22. Atanasov je došao do reprezentacije S. Makedonije, ali u Hajduku je imao status skromne pričuve s tek 163 minute. Sigurno je da želi i mora više.

Što reći za Eduoka, a da to nismo već toliko puta konstatirali? Igrač koji puno zna i može, ali kazati da početkom rujna još nije spreman zvuči kao prozirni alibi. Eduok je iskusni igrač, s 27 godina trebao bi igrati nogomet karijere, ali nema njegovog učinka na vidiku. Samo da nakon drugog kruga ne padne u kategoriju “bez ocjene”. Kako drukčije ocijeniti igrače koji su uglavnom ulazili s klupe ostvarivši nezamjetnu minutažu. Tek je Mario Čuić iz ovog kvarteta jednom bio starter, ali kasnije je ulazio s klupe da bi nakon susreta s Belupom ostao bez minutaže. Ostatak društva iz ove kategorije ima u HNL-u zajedno 100 minuta, zato dalje ne treba ni objašnjavati njihov status, sukladno tome ni učinak.

U konačnici, zaključak je jasan. Na golgeterski pogon Livaje, asistencije i energiju Lovrencsicsa, Sahitija i Krovinovića, te ponešto napadačkog doprinosa Mlakara i Ljubičića, Hajduk je odigrao deset utakmica na početku sezone. Drži se u vrhu, ali jasno je i Gustafssonu da mora proširiti kvalitativnu bazu. Gustafssona se nismo doticali u analizi, bit će vremena kada prođu Lokomotiva i Osijek, koji će pokazati u kojem se smjeru kreću njegove nogometne misli.

EKSTRA KLASA
LIVAJA (9 nastupa, 5 zamijenjen, 6 zgoditka, 2 asistencije, 796 minuta)

NACIONALNA KLASA
LOVRENCSICS (9 utakmica, 4 zamijenjen, 3 asistencije, 718 minuta)
SAHITI (10 utakmica, 6 zamijenjen, 1 s klupe, 2 zgoditka, 3 asistencije, 774 minute)

ZADOVOLJILI
KROVINOVIĆ (9 nastupa, 3 zamijenjen, 3 asistencije, 816 minuta)
SIMIĆ (9 nastupa, 1 zgoditak, 840 minuta)
VUKOVIĆ (10 utakmica, 2 zamijenjen, 1 s klupe, 1 zgoditak, 864 minuta)
POSAVEC (4 utakmice, 360 minuta)

PROSJEK
ELEZ (9 utakmica, 1 s klupe, 1 zgoditak, 779 minuta)
DOLČEK (8 nastupa, 2 zamijenjen, 4 s klupe, 432 minute)
LJUBIČIĆ (8 utakmica, 2 zamijenjen, 4 s klupe, 2 zgoditka, 319 minuta)
MLAKAR (10 utakmica, 6 zamijenjen, 1 ušao s klupe, 3 zgoditka, 1 asistencija, 779 minuta)

DUŽNICI
KALINIĆ (6 utakmica, 570 minuta)
BIUK (7 utakmica, 6 zamijenjen, 1 s klupe, 432 minute)
EDUOK (4 nastupa, 2 zamijenjen, 2 sa klupe, 1 zgoditak, 108 minuta)
ČOLINA (10 nastupa, 2 zamijenjen, 3 s klupe, 671 minuta)
ATANASOV (7 nastupa, 1 zamijenjen, 6 s klupe, 163 minute)

BEZ OCJENE
DIAMANTAKOS (4 nastupa, 4 s klupe, 75 minuta)
DIMITROV (4 nastupa, 4 s klupe, 1 asistencija, 40 minuta)
DELLOVA (3 nastupa, 3 s klupe, 1 zamijenjen, 71 minuta)
ČUIĆ (5 nastupa, 1 zamijenjen, 4 s klupe, 118 minuta)

HAJDUKOVIH DESET U SEZONI

LOKOMOTIVA - HAJDUK 2:2
(Mlakar 29, 55 - asistenti Sahiti, Livaja)

HAJDUK - TOBOL2:0
(Ljubičić 21, 53, asistenti Lovrencsics, Sahiti)

HAJDUK - OSIJEK 1:2
(Livaja 63)

TOBOL - HAJDUK 4:1
(Sahiti 90)

HAJDUK - ŠIBENIK 1:0
(Eduok 27 - asistent Lovrencsics)

GORICA - HAJDUK 1:3
(Mlakar 31, Vuković 45, Livaja
87 - asistenti Livaja, Mlakar)

HAJDUK - SLAVEN BELUPO 2:0
(Sahiti 35, Livaja 48 - asistenti Lovrencsics, Krovinović)

H. DRAGOVOLJAC - HAJDUK 0:1
(Simić 90 - asistent Dimitrov)

HAJDUK - RIJEKA 1:2
(Elez 54 - asistent Krovinović)

ISTRA 1961 - HAJDUK 1:3
(Livaja 52-11m, 58-11m, 74 - asistenti Sahiti, Krovinović).

NAJ, NAJ, NAJ...

NASTUPA...
10 - Mlakar, Sahiti, Čolina, Vuković

MINUTA...
864 - Vuković
840 - Simić
816 - Krovinović
796 - Livaja
779 - Mlakar, Elez

IZLAZAKA...
6 - Mlakar, Sahiti, Biuk

ULAZAKA...
6 - Atanasov

POGODAKA...
6 - Livaja
3 - Mlakar
2 - Ljubičić, Sahiti
1 - Eduok, Simić, Vuković, Elez.

ASISTENCIJA...
3 Krovinović, Sahiti, Lovrencsics
2 - Livaja
1 - Mlakar, Dimitrov

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
26. travanj 2024 14:56