AFP
KORAK DALJE

Ušla je u povijest hrvatskog sporta, a sad traži iznenađenje u Katru: ‘Riskirat ćemo, očekivanja su velika‘

Matea Butorac, riječka ‘umjetnica‘ u vodi, u nedjelju ima novi nastup na Svjetskom prvenstvu
Piše: Dean BauerObjavljeno: 03. veljača 2024. 14:35

Znate li tko je ostvario najbolji hrvatski rezultat na Svjetskom prvenstvu u vodenim sportovima u Fukuoki, prošlog ljeta? U vaterpolu smo podbacili, nismo baš ni u plivanju zadivili prvo sebe, još manje sve oko nas. Najbolji hrvatski rezultat u Fukuoki 2023. potpisala je Matea Butorac.

Mlada Riječanka ispisala je povijest našeg umjetničkog - nekoć se zvalo sinkronizirano - plivanja. Matea je u Japanu kao prva Hrvatica u povijesti ovog sporta ušla u finale. Zauzela, makar - u njezinom ćemo slučaju doista napisati - osvojila je sjajno 11. mjesto u konkurenciji 29 plivačica. U finale je ušla kao devetoplasirana.

- Bilo je odlično, presretna sam i prezadovoljna svime. Sretna sam i zahvalna što sam imala priliku natjecati se u finalu i biti jedna od 12 najboljih natjecateljica na svijetu. To je velika čast, zadovoljstvo i sreća, osjećala sam se zadovoljno, ispunjeno i ponosno.

Pleše po notama trenerice

Ovako je zborila Matea početkom kolovoza prošle godine, po povratku iz Japana. Pola godine kasnije, Matea je dakako i ponovo jedina hrvatska predstavnica na svjetskoj smotri i sada razmišlja, sada joj je cilj...

- Želim napraviti korak više, dalje, ostvariti ono što smo trenerica i ja uvježbavale i spremale. Naime, dosta smo podignuli razinu tehničke izvedbe, povisila sam kriterije.

San snova bi bio ponoviti ulazak u finale ili imate i veće ambicije?

- Odlično bi bilo ponoviti Fukuoku, ali ne razmišljam o tome, ne o plasmanu, nekom velikom rezultatu, već samo o tome da sve upute od trenerice izvedem. Onda će valjda i rezultat doći.

Za razliku od prošlog SP kada je Matea sama birala glazbu na koju je izvodila nastup, te kada je nastupila uz podlogu Bird Set Free od Sie, sada će plesati u vodi onako kako trenerica kaže. Šalimo se dakako, ali istina je da joj je trenerica, inače Ruskinja Valerija Petračina odabrala glazbu.

- Svidjelo mi se odmah, nije ništa jako poznato, ali je malo svečanije jer ima i orkestralnog cijela. Cijeli nastup, koreografija je ozbiljnija. Sve je nekako zrelije i to mi se baš jako sviđa. Odudara od nekih prijašnjih koreografija i baš se veselim izvedbi.

Kada se u umjetničkom plivanju veli da je izvedba “ozbiljnija”, onda to u pravilu znači, zahtjevnija.

- Točno, mi smo uostalom težinu naše izvedbe podignuli s 23 na 29. Čak šest više, to je jako puno. Znam da ljudima te brojke ne znače sada puno i teško je to dočarati. Šest više je velik pothvat, tu je trebalo dosta izvježbati, raditi posebno jer i zato što nije previše vremena proteklo od prošlog SP. Inače su dvije godine razlike, sada samo šest mjeseci. Osim toga, ne bih baš zanemarila ni da ja uz svakodnevni trening sam ipak redovna studentica i to sve oduzima vremena.

Matea (21) je inače studentica 3. godine na Farmaceutsko-biokemijskom fakultetu u Zagreb, ali vratili bismo se malo tim brojkama izvedbe 23, 29... Što to zapravo predstavlja? Koja je uopće najviša, maksimalna?

- Imamo elemente koji u našoj koreografiji moraju biti vidljivi. U mojoj disciplini (solo) je 7 elemenata koje se izvode pod vodom. U to se mogu uvrstiti različiti elementi, a svaki element ima svoje koeficijent i to se sve na kraju zbraja. A koji je maksimum? To ni ne postoji, ali ne znam koji je najveći ikad izveden. Tko zna, možda ga vidimo u Dohi.

Rano ujutro u vodu

Što pak o svemu veli trenerica, hrvatska izbornica, ruska stručnjakinja koja vrlo dugo, od svoje 18. godine živi u Hrvatskoj, u Rijeci, Valerija Petračina?

- Ono što smo napravile u Japanu je iznenađujuće bilo, ali s druge strane i dokaz da je sve moguće. Sad se za Dohu ipak bilo malo teže pripremati jer je jako malo vremena prošlo od zadnjeg SP, a uz sve Matea ima vrlo ozbiljan fakultet. U jesen i zimu baš imaju možda i najviše fakultetskih obveza, opterećenja. Ipak, uspjeli smo napraviti novu koreografiju, Matea je to usvojila i sad ćemo vidjeti koliko smo uspješne u tomu. Sad malo riskiramo jer smo za Dohu značajno podignuli koeficijent izvedbe, što nije bio slučaj u Fukuoki. Znam da su sada očekivanja možda malo veća. U Fukuoki nitko ništa od nas nije očekivao, mi bismo bile zadovoljne s 14. ili 15. mjestom, a sada...

Za čas Hrvati imaju velika očekivanja, to ste već naučili.

- Jasno, apetiti su malo narasli, a ne može se baš jako puno toga napraviti u samo pola godine - naglasila je trenerica Petračina.

Matea će u vodu u Dohi, u nedjelju, 4. veljače u prijepodnevnim satima. Naime, program počinje u 9.30 sati.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
02. svibanj 2024 12:04