NIKSA STIPANICEV/CROPIX Cropix
ŠIBENSKO NEVRIJEME

Uspavanka na Šubićevcu završila bez golova, Obregonu poništen pogodak po orkanskom jugu i jakoj kiši

Teško vrijeme uvjetovalo je ne tako dobru igru između dva izjednačena suparnika na terenu.
Piše: Davor Trutin/Sportske novostiObjavljeno: 07. veljača 2021. 14:44

ŠIBENIK - VARAŽDIN 0:0

ŠIBENIK – Stadion Šubićevac. Bez gledatelja. Sudac:Fran Jović, Pomoćnici: Pušić i Modrić.Četvrti sudac: Čuljak. Delegat: Ukić (svi Zagreb). VAR: Dario Bel. AVAR: Miro Grgić.

ŠIBENIK: Labrović – Mesa, Schildenfeld, Bilić – Pajić, Bulat, Čurić (od 85. Martin), Kvesić – Rak (od 70.Bailone), Jurić, Sahiti (od 70. Alimi).TRENER: Krunoslav Rendulić.

VARAŽDIN: Horkaš – Memija, Čelić, Pellumbi, Elezi (od 74. Stolnik) – Postojnski, Grgec, Đurasek – Posavec (od 74. Herrera), Boban (od 74. Benko) – Obregon (od 90. Glavina).TRENER: Zoran Kastel.


Šibenik i Varaždin podijelili su bodove na vjetrovitom i kišnom Šubićevcu. Narančasti su bili dominantniji suparnik ali za razliku od nekoliko prethodnih sjajnih efikasnih utakmica danas nisu pronašli ključ za čvrstu varaždinsku bravu. Nije to bila neka ljepotica od igre, važnost susreta ali i težak teren onemogućavao je tečniju igru. Niti jedan rival nije iskoristio prednost vjetra koji je u ovakvim uvjetima uvijek važan faktor na Šubićevcu. Domaćin se silno trudio ali u nekim momentima vidjelo se da im nedostaje i svježine.

Počelo je s laganom šibenskom inicijativom, težnjom da se pas igrom dođe do neke pozicije za šansu. Ipak, prvu opasniju akciju imali su gosti, u 7.minuti prvo nakon kornera, pa ponovnog ubačaja sa desne strane, stvorila se gužva ispred Labrovića. No, obrana Narančastih je to otklonila. Prvu prijetnju Šibenčana upisali smo u 12. minuti, Pajić je ubacio oštru loptu sa svoje desne strane ali nakon nekoliko odbijanja varaždinska obrana je otklonila prijetnju. A, ionako je bilo zaleđe desnog bočnog Šibenika. Vidljiv je bio oprez s obje strane, čak i svojevrstan respekt. Nakon četvrt sata pojačalo je jugo i otežavalo kombinatorniju igru s obje strane, s tim da su gosti napadali niz vjetar prvih 45 minuta. No, tek u 28. su uputili prvi udarac prema golu Labrovića (Đurasek) nakon kornera. Istina, prvih pola sata i Šibenik je ostao bez udarca prema golu Horkaša, uz 63% posjeda, i čak 4 označena zaleđa… Točno nakon pola sata igre Postonjski je pucao iz slobodnog udarca. Labrović je jedva izbio snažan udarac. No, šibenska obrana kapitulirala je minutu kasnije, Obregon je iskoristio ubačaj sa desne strane i prevario vratara domaćih. No, gol je poništen zbog zaleđa kolumbijskog napadača što su potvrdili i iz VAR sobe.

image
NIKSA STIPANICEV/CROPIX Cropix

U 35.brza akcija Šibenčana, Sahiti je prepustio Juriću koji je dao netočan pas. Bila je to vrlo obećavajuća situacija za Šibenik. U odveć bogatom šansama prvom dijelu zabilježili smo i dalekometni pokušaj Bobana ali Labrović je bio siguran. U 44. smo dočekali prvi Šibenikov udarac u okvir, nakon Bulatovog kornera Schildenfeld je glavom tukao ali očistila je obrana gostiju ispred gola Horkaša. Poslije toga još dva kornera domaće ali bez opasnosti.

Krenuo je Šibenik niz još jači jugo ali i uz pravi pljusak koji se spustio na stadion po vodeći gol. Digli su se visoko, i odmah su imali opasnu akciju preko Jurića. Nakon serije kornera (11) domaćih Schildenfeld je ostao na drugoj stativi sam ali bio je prekratak… Varaždin se dobro branio, pogotovo po bokovima, a Čurić je iz slobodnog udarca kreirao najopasniji Šibenikov napad u nastavku.

image
NIKSA STIPANICEV/CROPIX Cropix

U 70. je ušao i Argentinac Ignacio Bailone kojemu je to i debi u narančastom dresu. Južnoamerički centarfor zahvatio je jednu loptu u završnici ali bez opasnosti za Horkaša. Bila je to ujedno i posljednja bilo kakva akcija. Završilo je 1-1 s remijem kojim su vjerojatno na kraju zadovoljniji gosti.


Prijenos uživo:

KRAJ: Nije bilo pogodaka, a ni bogzna kakvog nogometa ove nedjelje u Šibeniku. Po bod svakome.

90' Četvrti sudac Ante Čuljak pokazao je da će se na Šubićevcu igrati još dvije minute sudačke nadoknade.

85' Izmjena kod Šibenika. Alvaro Martin mijenja Ćurića.

84' Prekršaj Obregona, slobodni udarac za Šibenik iz izgledne pozicije će to biti. Domaći pritišću...

81' Prvo kakvo-takvo uzbuđenje nakon jednog izvjesnog vremena... Bulat puca iz slobodnjaka preko gola. Benko ulazi umjesto Bobana kod Varaždina.

79' Nespretno sada Memija vraća loptu Horkašu u njegov peterac, no gostujući vratar uspjeva loptu izbaciti u aut.

77' Herrera je najprije ubacio jednu loptu s desne strane, a onda je u sljedećoj VŽ-akciji prošao po boku, no prejako mu je loptu u for gurnuo Obregon.

74' Dvostruka promjena kod Varaždina. Izlaze Posavec i Elezi, a umjesto njih na terenu su Stolnik i Herrera.

72' Hoće li novi igrač uspjeti mobilizirati Šibenčane u posljednjih dvadesetak minuta? Nije bio spreman za cijelu utakmicu, ali u preostalom vremenu može pomoći.

image
NIKSA STIPANICEV/CROPIX Cropix

70' Dvije izmjene u Šibeniku. Debi upisuje Ignacio Bailone koji će zamijeniti Raka, a ući će i Isnik Alimi umjesto Sahitija

67' Žuti karton za Nikolu Raka, udario je Elezija na centru igrališta... Neće Rak moći igrati u srijedu protiv Istre u utakmici 15. kola koja se, jasno odgođena, igra sljedeće srijede. Čekamo i dalje na prve izmjene kod oba trenera.

64' Jubilarni, deseti korner za Šibenik. Kako je sada blizu bio Schildenfeld! Ubačaj Bulata s desne strane, na drugoj vratnici bio je bivši Vatreni koji nije loptu uspio spremiti u mrežu.

62' Prošao je Pajić po boku, lopta je stigla do Jurića koji pogađa samo u Grgeca, a to je stoper Varaždina.

60' Sve je izvjesnije da će pobijediti utakmicu ona momčad koja napravi jedan, samo jedan ekstra-kvalitetan potez. Iako je travnjak u jako dobrom stanju, vjetar i kiša rade medvjeđu uslugu nogometnim aktivnostima.

58' Nadali smo se nešto boljoj igri u nastavku, zasad je još nismo dobili... Eleziju žuti karton zbog prekršaja nad Ćurićem. Druga javna opomena danas, obje su dobili gosti.

54' Trude se domaći igrati i kontra kiši i kontra vjetru, igrati je zaista sve teže. Nije se puno toga promijenilo što se igre tiče u odnosu na prvo poluvrijeme.

>>> Jugo, kiša...

Mnoge utakmice na Šubićevcu bile su opjevane između ostalog i zbog vremenskih uvjeta. Poznato je kako na Šubićevcu pušu snažni vjetrovi, koji su nerijetko bili glavni i presudni akteri u nekim utakmicama. Sjetimo se i ove sezone kada je Osijek gostovao po orkanskom jugu, ili Gorica po strahovitoj buri. Uoči današnjeg dvoboja bila je prognoza da će puhati veliko jugo, i puhalo je ali ipak ne tolikom snagom kao protiv Osijeka.

50' Peti korner za Šibenik, Bulat je to ubacio na drugu vratnicu, ali gosti su se uz malu pomoć vjetra sada obranili.

48' Prva prilika za domaće, počelo je dosta žustro... Čelićev prekršaj oko centra, slobodni udarac za Šibenik.

46' Počeo je drugi dio dvoboja, nema promjena u odnosu na početne sastave. Vjetar i dalje puše, ali sada radi protiv Varaždinaca.

POLUVRIJEME: Kao što veli rezultat, ništa - ništa. Nakon ukupno dva šibenska vezana udarca iz kuta i minute nadoknade, igrači kreću na kratki odmor.

44' Kvesić je napravio jedan sprint po lijevoj strani nakon kombinacije s Bulatom, od svega će biti samo korner, prvi za Šibenik.

42' Memija je napravio novi prekršaj na Sahitiju, a on već ima žuti karton.

39' Opalio je maločas Boban, ali nije ušlo, nije mogao nadmudriti Labrovića.

37' Dva nešto opasnija izlaska Šibenčana, dojam je da će domaći do poluvremena odigrati malo ofanzivnije i na taj način pokušati doći do vodećeg pogotka.

image
NIKSA STIPANICEV/CROPIX Cropix

34' Žuti za Memiju, slobodan udarac za Šibenik, odnosno za Bulata, ali nakon pokušaja prenesene lopte Jurićev udarac ide preko gola.

32' Gol, ali poništen! Nakon VŽ-kornera zabio je Obregon, ali na dodavanje suigrača bio je u jasnoj nedopuštenoj poziciji. Provjeravalo se u VAR-sobi, ali već je osnovna TV-snimka pokazala da je Obregon "u zamci".

31' Slobodni udarac za Varaždin! Izveo je to Postonjski iz nešto veće udaljenosti s desne strane, lopta se odbila od domaćeg živog zida i malo iznenadila vratara Labrovića koji ju je ipak uspio odboksati u korner.

28' Postonjski je izveo korner, uvježbano je to bilo jer je Đurasek očekivao i dočekao (polu)volej na rubu šesnaesterca, no završio je njegov udarac preko gola.

26' Opet je zastavica u zraku. Bulat je lijepo proigrao Kvesića na ulasku u kazneni prostor gostiju, ali potonji se očito nije na vrijeme izvadio iz zaleđa.

23' Statistički podatak. Posjed lopte: Šibenik 62 - Varaždin 28 posto. Ali, ni udaraca, niti golova - nema.

21' Zasad, kako rekosmo, vrijeme u načelu ide na ruku VŽ-dečkima. Vjetar im puše "niz dlaku", ali to zasad ne koriste. Maločas je i Dinko Horkaš pogledao u nebo... Nema kiše, ali mogla bi pasti...

18' Imali su domaći sad natruhu jedne ozbiljnije prilike, no Horkaš ničim nije bio ugrožen. Počelo se igrati i nešto oštrije, dva-tri prekršaja... Bilić nad Obregonom startao je maločas.

15' Nismo vidjeli opasniju priliku ni pred jednim vratima. Zasad relativno mirnih 15 minuta.

image
NIKSA STIPANICEV/CROPIX Cropix

12' Dobar izlazak domaćih! Pajić je dobio loptu na desnoj strani, ubacio u sredinu gdje su gosti riješili rezolutno tu opasnost... Ipak, zastavica je bila u zraku, a Pajić u zaleđu.

10' Nešto mirniji ritam posljednjih minuta, Boban je onesposobljen od strane Mese na lijevoj strani između korner-zastavice i ulaska u kazneni prostor.

7' Sjajno uklizavanje Schildenfelda na prodor Posavca s desne strane. Bio je nakon toga i prvi korner za Varaždince, Postonjski - dva ubačaja, iz gužve su se snašli domaći i očistili opasnost.

5' Pokušavaju izaći domaći, ali u prvom poluvremenu im vjetar nimalo neće pomagati, dapače... Sada prekršaj Sahitija nad Postonjskim, igra se odmah dalje.

3' Boban je s lijeve strane nastojao ubaciti, blokirao je to Schildenfeld. Nije bilo posla za Labrovića ni koju sekundu kasnije, nakon neuspjelog ubačaja Posavca.

2' Vremenski uvjeti na Šubićevcu nisu dobri, puše jako jugo, a prijeti i kiša... Ali, nadamo se da će se moći vidjeti nešto od lijepog nogometa.

15.00 Utakmica je započela!

14.55 Varaždinci su spremni...

14.40 Travnjak nikad bolji

Mnogi su bili ugodno iznenađeni izgledom šibenskog travnjaka uoči današnje utakmice. Trava nikad zelenija u ovo doba godine, nove, ravne povučene crte s novo nabavljenom kosilicom. Ne znamo kako je igračima kombinirati na travi ali onako s tribina zeleni tepih na Šubićevcu stvarno lijepo izgleda.

14.20 Boban jednom nogom na Šubićevcu

U gostujućoj postavi u početnih 11 nalazi se Gabrijel Boban. Varaždinski junak koji je zabio pobjednički gol protiv Gorice u svom debiju za klub iz baroknoga grada. Malo je poznato da je ove zime 31-godišnji Požežanin zamalo završio u Šibeniku. Naime, sve je već bilo dogovoreno ali novi vlasnici su se u posljednji čas odlučili ipak za Argentinca Bailionea. A, Gaučo je upravo u mogućnosti za svoj novi klub debitirati već danas.

14.00 Evo šibenskog sastava.

13.40 Stigli su sastavi za današnji dvoboj na Šubićevcu. Kod Šibenčana neće krenuti iskusni Boris Pandža, a u prvom sastavu je Juan Mesa. S druge strane, Zoran Kastel je u prvi sastav umjesto najavljenog Dominika Glavine postavio Agona Elezija. Marko Stolnik je također ostao na klupi kod gostiju, procjena je da nije dovoljno spreman za započeti utakmicu nakon ozljede.


Najava: pišu Davor Trutin i Ivica Herceg

Šibenski ekspres ide dalje. Poslije tri uspješno apsolvirane gostujuće postaje (Kranjčevićeva - Maksimir - Rujevica), na red je došla i domaća utakmica. Mnogi se pitaju je li se Rendulićeva momčad ispuhala nakon nevjerojatnih 270 i nešto minuta i skupljenih 7 bodova sa strane.

- Istina, u prve četiri utakmice drugoga dijela prvenstva napravili smo dobar rezultat i prikazali dobre igre. Sada idemo prvo riješiti Varaždin, a onda ćemo razmišljati o Istri. Varaždinci su dobra ekipa, još su se pojačali Gabrijelom Bobanom, i čeka nas zahtjevna utakmica. Međutim, ne zanima nas ništa osim tri boda - kazao je Karlo Bilić.

Vjetar u leđa

Čvrsti i pouzdani Dugoraćanin žali što protiv Varaždinaca neće biti navijača da im dadu dodatni poticaj.

- I ja sam to primijetio. Očito nam fale navijači, koji su nam uvijek bili veliki vjetar leđa. Nadam se da ćemo protiv Varaždina srušiti i taj tabu i doći do treće domaće pobjede.

image
SRDJAN VRANCIC/CROPIX Cropix

Vremenska prognoza uoči domaćih utakmica Narančastih su jako gledani sadržaj na malim ekranima. Fortuna juga protiv Osijeka i orkanska bura protiv Gorice igračima Šibenika nisu bili prirodni saveznik, dapače. A u nedjelju prognostičari opet “zovu” jako jugo...

- Ha, ha nisam o tome razmišljao, niti gledao vremensku prognozu. Samo me zanima kako dati svoj maksimum i pobijediti - odlučno će Bilić.

Ne ide na ruku

Koliko je Šibenik postao ozbiljna, radna momčad, najbolje će pokazati sljedeće utakmice. One u kojima su u nepredvidljivom HNL-u realno favoriti.

- Sada nas čekaju dvije utakmice doma, u kojima svi očekuju naše pobjede. Međutim, u HNL-u nema lakih protivnika. Izuzetno respektiramo Varaždin, no naš cilj u svakoj utakmici je isti - osvojiti tri boda. Želimo se od početka postaviti da se zna tko je gazda na Šubićevcu - kaže, pak, u najavi trener Krunoslav Rendulić.

Šibenik ih je uništio u zadnjem međusobnom sudaru u baroknom gradu, ali Varaždinci su slavili na Šubićevcu u drugom kolu, golom Benka u 89. Sada imaju i Gabrijela Bobana, koji je ove zime jednom nogom već bio na Šubićevcu.

- Varaždin je generalno dobra momčad, k tome su se pojačali Bobanom, koji ima golemo iskustvo u HNL-u i inozemstvu. Ta nam činjenica zasigurno ne ide na ruku - napominje Rendulić.

Protiv Rijeke je zbog ozljeda i umora ubacio trojicu novih igrača u početnih 11, a tko će istrčati kontra VŽ?

- Momčad ne čini 11 već 20 igrača, svi su oni standardni. Zbog ozljede sigurno neće igrati Prince, a sve je drugo otvoreno - poprilično je zagonetan kormilar Šibenčana.

Argentinac s klupe

Pravo nastupa u nedjelju ima i 27-godišnji argentinski napadač Ignacio Bailone (27), visoki napadač s kojim je potpisan 1,5 godišnji ugovor.

- Ignacio se oporavio od ozljede koljena, ali ne ide mu u prilog podatak da 4-5 mjeseci nije trenirao. Najvjerojatnije će Bailone krenuti s klupe - završio je Rendulić.

Uz Princea, susret protiv Varaždina zbog lakše ozljede vjerojatno će preskočiti mladi napadač Ivan Laća.


Pred put u Šibenik još je jedan standardni igrač iz obrane ispao iz kadra trenera Zorana Kastela. Ozlijeđenom kapetanu Stolniku, kartoniranom Seniću i ozlijeđenom Tkalčiću, priključio se zbog bolova u nozi Urata. Tako će samo Pellumbi ostati u bloku ispred Horkaša u odnosu na srijedu.

Iako uvijek postoji opasnost od ozljeda i kartona, dogodilo se da upravo uoči ovako važne utakmice momčad ostane bez toliko velikog broja igrača. Zato su spremni, jedva čekaju svoje minute i priliku Memija, Grgec i Ćelić, a u sastav će poslije duljeg vremena kao starter najvjerojatnije ući Glavina.

Boban starter

Trebao bi krenuti i Boban, koji je u svojem premijernom nastupu u varaždinskom dresu pokazao da je tjelesno i mentalno spreman za prvoligaška iskušenja, zabivši pobjedonosni pogodak protiv Gorice.

image
ZELJKO HAJDINJAK/CROPIX Cropix

Unatoč svim tim izostancima, u Varaždinu nema pesimizma niti predaje, pa trener Zoran Kastel naglašava:

- Činjenica jest da Šibenik momentalno po rezultatima i igri u protekla tri kola ostavlja ponajbolji dojam u ligi. Posebno se to odnosi na njihov učinak u dvobojima s nedvojbeno velikim favoritima Dinamom i Rijekom.

Zlata vrijedni

Kako god, iako će Kastel izraziti pohvale na račun današnjeg suparnika, naravno da u utajkmicu ulazi s namjerom da nešto iz nje i dobije.

- Da, Šibenjik izgleda dobro, ali unatoč tome idemo pokušati ne samo izbjeći poraz, nego po mogućnosti pobijediti. To nam nalaže situacija koju moram ponavljati prije svake zakazane utakmice - nama je svaki prvenstveni bod zlata vrijedan. Nema nam nekoliko igrača, ali ući će novi, odmorni, pa ako budemo pravi i pametni, možemo do pozitivnog rezultata. Jako puno će ovisiti o tome hoćemo li uspjeti zaustaviti Šibenikove (polu)kontre na širokom planu iz kojih Jurić, Sahiti i Prince opasno prijete. No, na tome svaka čast domaćinu, ali ponavljam da bodovna i kvalitativna razlika nije takva da mi ne bismo imali pravo na svoje računice i ambicije - izjasnio se Kastel o izgledima svojeg sastava..

Sve naglavačke

Tradicija dvoboja ovih sastava, koja se uglavnom oslanjala na pobjede u vlastitokm dvorištu, prošle jeseni je okrenuta naglavačke. Varaždinci su pogotkom Benka u samoj završnici slavili na Šubićevcu, uzvratio je u Zagrebačkoj ulici Šibenik tricom Jurića. Za goste bi bilo idealno da se u sličnom tonu nastavi i danas...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
19. travanj 2024 05:03