CROPIX
TRAŽE SE PROTIVNICI

USUSRET ŽDRIJEBU Dinamo ne želi daleko putovati, Hajduk i Lokomotiva nositelji!

Naši predstavnici u europskim kupovima saznat će prve prepreke do natjecanja u skupinama
Piše: Alen LesičkiObjavljeno: 21. lipanj 2015. 16:54

Hrvatski klubovi u europskim natjecanjima u ponedjeljak će saznati imena protivnika u drugom pretkolu Lige prvaka (Dinamo), odnosno prvim i drugim prektolima Europske lige (Rijeka, Hajduk, Lokomotiva).

Dinamo je slobodan u prvom pretkolu, dok ono drugo ne bi trebao biti preveliki problem za modre. Dojam nešto težih suparnika nose imena Dila Gori, Astane i Trenčina, a ostali će biti lak zalogaj za prvaka Hrvatske.

Međutim, u Maksimiru pušu i na hladno. Zoran Mamić nije htio o konkretnim imenima.

- Teško mi je reći koga bih htio. Jedina mi je želja da ne idemo na daleko gostovanje - rekao je trener Dinama, koji je odlučan u stavu da zatvori vrata podcjenjivanju imena potencijalnih protivnika u drugom pretkolu LP-a.

Izbjeći put u Sarajevo

- Niti jedan protivnik nije lagan. Sve su to prvaci svojih država i nema prostora za opuštanje. Ako želimo ostvariti svoje ciljeve, onda moramo biti na kvalitetnoj razini - kratak je bio Zoran Mamić, kojem ždrijeb nudi veliki spektar mogućih protivnika.

Primjerice, može se ići na turistički izlet u Luksemburg, Andoru ili Gibraltar, ali i na neugodna gostovanja u Kazahstan ili Gruziju. U Maksimiru bi svakako htjeli izbjeći Sarajevo. Ne toliko zbog kvalitete prvaka susjedne države koliko zbog svega onoga izvan travnjaka što bi taj dvoboj nosio sa sobom.

Dinamo svoj europski ples počinje 14. ili 15. srpnja, a uzvratna je utakmica tjedan dana kasnije. U međuvremenu će u Švicarskoj biti održan ždrijeb 3. pretkola Lige prvaka, koji nudi puno ozbiljnije protivnike za modre.

Hajduk je postavljen visoko među nositeljima u 1. pretkolu Europske lige. Od 51 kluba koji imaju taj status u prvom pretkolu, samo su West Ham, Sheriff, Rosenborg i Elfsborg vlasnici boljeg koeficijenta od momčadi s Poljuda. Među nositeljima je i Lokomotiva, a popis protivnika nudi svašta. Uefa će formirati deset grupa s istim brojem nositelja i nenositelja i zaista je teško nagađati koga bi hrvatski predstavnici mogli izvući na prvoj stepenici. Tu imamo nogometnu egzotike poput College Europa iz Gibraltara do potencijalno opasnih protivnika kao što su Ferencvaros, MTK, Partizan Tirana...

Rijeka u 2. pretkolu

Zahvaljujući dobrim europskim rezultatima u posljednje dvije godine, Rijeka će preskočiti prvo pretkolo, a u drugom je nositelj. Taj status imat će i Hajduk, pod uvjetom da preskoči prvu prepreku. Ako to napravi Lokomotiva, oni neće biti nositelji...

U ždrijebu drugog pretkola sudjeluje 66 momčadi i opet se rade grupe. Hajduk i Lokomotiva će prve utakmice igrati već 2. srpnja, a uzvrati su tjedan dana kasnije. Drugo pretkolo EL-a igra se 16., odnosno 23. srpnja.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
19. svibanj 2024 02:50