RONALD GORSIC/CROPIX
RIJEKA VS. DINAMO

Utakmica velikog uloga, treneri vodećih HNL momčadi na mukama: ‘Ni sam ne znam kako ću sastaviti obranu‘

Goran Tomić i Damir Krznar najavili su veliki derbi, tko će slaviti ove subote?
Piše: Predrag Jurišić, Tomo NičotaObjavljeno: 15. listopad 2021. 15:59

Baš kao i njegov kolega s maksimirske klupe, Damir Krznar, i trener Rijeke Goran Tomić na mukama je oko sastavljanja momčadi za subotnji derbi s Dinamom (Rujevica, 17.05 sati). Pravo nastupa nema suspendirani srednji branič Krešić, na ozljede se žale desni braniči Tomečak i Braut, izvan pogona su zbog ozljeda i srednji braniči Galešić i Galović, a kapetana Hrvoja Smolčića „napala” je viroza. Ozlijeđen je i napadač Bušnja...

- Te su nas ozljede svakako poremetile, ali u dobrome ozračju čekamo veliki derbi, utakmicu velikoga uloga. Ni sam ne znam kako ću sastaviti posljednji obrambeni red, odlučit ću to nakon posljednjeg treninga – kaže Tomić.

Cinici bi rekli da to zapravo i nisu problemi, odnosno da je posve svejedno tko će zaigrati u obrani! Posljednji rezultati Rijeke, naime, navode na zaključak da navijači trebaju zapaliti svijeću i pomoliti se samo za nastavak dobrog pucačkog niza napadača, koji su na posljednje tri ligaške utakmice postigli čak 12 pogodaka! A obrana će, je li, ionako svoje primiti, u zadnjih je 270 prvenstvenih minuta (Hrvatski dragovoljac, Gorica, Istra) inkasirala čak osam pogodaka...

- Ha, ha, ha... Dobro, bili smo nedopustivo propusni, primali smo svakakve pogotke, ali u ovoj smo prvenstvenoj stanci sve analizirali i radili smo na ispravljanju pogrešaka. Vjerujem da ćemo već protiv Dinama pokazati poboljšanja u defenzivnom dijelu igre, nije uopće prijeporno da moramo biti koncentriraniji, agresivniji i čvršći nego što smo bili dosad.

image
Goran Tomić
MATIJA DJANJESIC/CROPIX

Kakav Dinamo očekujete? I Zagrepčane muče ozljede...

- Dinamo je uvijek – Dinamo! Dosegnuli su vrhunac forme, izvanredno su odigrali u Belgiji, potom su deklasirali Hrvatski dragovoljac. Svjesni smo da Zagrepčani dolaze puni samopouzdanja i jasno je da moramo odigrati utakmicu na visokoj razini kako bismo im parirali.

Koliko može biti sličnosti s maksimirskom vatrometnom utakmicom (3:3) u 3. kolu?

- Teško je to reći, tada su napadači doista bili spektakularno raspoloženi. I mi i oni imamo dosta novih igrača u odnosu na taj dvoboj, stoga ne vjerujem da će biti previše dodirnih točaka. A vjerojatno ćemo malo više paziti na obranu svojih vrata..

Pobjeda bi vam donijela opipljiva četiri boda prednosti?

- Sve je to varljivo, jer Dinamo ima utakmicu manje od nas. Rano je još za bilo kakve kalkulacije, ovo je važna utakmica, ali daleko je od ključne, još je mnogo izazova pred nama.

Ne pamtite baš po dobrom zadnju utakmicu na Rujevici protiv Dinama, Zagrepčani su projurili pobijedivši čak 5:1...

- Da, rano smo poveli, dobro smo se držali do poluvremena. A onda smo se raspali, zabili smo tri auto-gola, to je drugo poluvrijeme bilo možda i najlošije otkad sam na riječkoj klupi. Ne ponovilo se...

Protiv Dinama ćete 25. put sjesti na klupu Rijeke u Prvoj HNL, a s Dinamom ste se u karijeri sučelili 19 puta, kao trener Šibenika, Istre, Lokomotive i Rijeke. Učinak je tri pobjede, četiri remija i 12 poraza, sve ste tri pobjede ostvarili s Lokomotivom...

- Ne može se baš mnogo trenera u Hrvatskoj pohvaliti da su tri puta svladali Dinamo s objektivno slabijim momčadima! Stoga ću zauvijek pamtiti te pobjede, posebno „zvoni” ona maksimirska 4:1 – kaže Tomić i na kraju ističe:

- Šanse su za subotnju pobjedu u derbiju podjednake, nikome ne priznajemo da je protiv nas favorit na Rujevici, baš nikome! (Piše: Predrag Jurišić)

image
Damir Krznar
RONALD GORSIC/CROPIX

KRZNAR: ‘Očekujem spektakl, nogometni praznik‘

Vijesti o ozljedi Ademija i oporavku ranije ozlijeđenih igrača pokvarili su raspoloženje Damir Krznaru. No, valjda ne može sve biti savršeno, a dojam je da bi bez tih ozljeda trenutna situacija u Dinamovoj svlačionici bila savršena. Ali, Dinamov trener, dakako, nije izgubio optimizam uoči dvoboja na Rujevici, zadovoljan je onima koji su na raspolaganju i koji će komkurirati za derbi u Rijeci.

- Igrači su zaista raspoloženi, zadržali su to raspoloženje prije stanke, a ti zadnji rezultati dali su nam i novi motiv, želju i volju i snagu što se vidjelo kroz ova dva tjedna treninga. Veseli nas nastavak prvenstva i sraz protiv Rijeke, sudar je to dvije vodeće momčadi. Dvije momčadi koje fantastično igraju i puno zabijaju, očekujem jednu lijepu utakmicu - rekao je Dinamov trener te malo konkretnije pojasnio na čemu je momčad radila u reprezentativnoj pauzi. Iako, priznat će nije nikad lako raditi dok nije čitava momčad na okupu, ali tako je u Dinamu uvijek.

- Ta stanka i jest i nije dugačka, a mi smo je iskoristili za akumulaciju fizičke snage i neke dorade u tehničkom dijelu. S taktičke strane je možda malo teško nešto mijenjati, jer glavni igrači nedostaju. Ali, uvijek se mogu naći stvari koje se popravljaju i zadovoljni smo i s tim dijelom, odradili smo neke stvari, koje sad funkcioniraju bolje i vjerujem da ćemo to pokazati već u ovoj utakmici.

Najavljuje, da unatoč ozljedama tih nekih važnih igrača, neće imati problem pri sastavljanju momčadi, vjeruje u kadar koji ima na raspolaganju.

- Imamo fantastičnih igrača u našem kadru i nismo pod pritiskom, tko god uđe na njihovo mjesto spreman je odgovoriti, zato nije floskula kad kažem da 25 igrača može konkurirati. Složit ćemo za ovu, ali i svaku sljedeću utakmicu respektabilnu momčad.

Rijeka je, na neki način, dužnik iz prve utakmice u Maksimkiru, onih 3:3 Dinamo sigurno želi ispraviti.

- Pred nama je izazovna utakmica, isto kao i za Rijeku, očekujem spektakl, nogometni praznik, obje su momčadi raspoložene. Da, i ta utakmica u Zagrebu na početku prvenstva, bilo je 3:3, puno preokreta, dinamike, utakmica u kojoj su gledatelji mogli uživati, očekujemo takvu i na Rujevici.

Rijeka za protivnike ove sezone ima jednu dobru i jednu lošu vijest. Loša je da puno zabija, a dobro je da puno i prima.

- Istina, Rijeka je vrlo efikasna, na njezinu žalost i sreću protivnika puno golova i prima. Međutim, ne treba se previše baviti statistikom i brojkama, svaka je utakmica za sebe i tako se i pripremamo.

Onda se Krznar na kraju malo i našalio.

- Ali, ali ako već gledamo neku analogiju, onda priželjkujemo Rijeku koja prima, a ne Rijeku koja puno daje - zaključio je Dinamov trener.

Modri će u Rijeku na dan utakmice, to je već standard za utakmice na Rujevici, a standard već postaje i da Dinamo na tom stadionu ne gubi. Tek jednom u zadnjih pet utakmica, Modri su se vratili pognutih glava. (Piše: Tomo Ničota)

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
20. travanj 2024 09:01