IRSKA - HRVATSKA 0-0

Utakmica za što brži zaborav - Hrvatska dominirala, ali irski vratari ostali bez posla

Nema velikih planova osim osnovnog, a to je odigrati kvalitetnu utakmicu po svim pitanjima. Želim da budemo dobri, organizirani, taktički uredni i uvjerljivi
Piše: Sportske novostiObjavljeno: 10. kolovoz 2011. 21:27

Prijateljska utakmica između Irske i Hrvatske završena je 0:0, no za pobjedom ipak više može žaliti Bilićeva reprezentacija.

Samo naoko prijateljska utakmica u Dublinu na tribine stadiona Aviva privukla je petnaestak tisuća gledatelja. Iako se očekivala koja tisuća više, Trapattoni i Bilić tome nisu davali velik značaj, obojica su bila koncentrirana na igru te ostvarenje što boljeg rezultata, kao katalizatora uoči možda i ključnih rujanskih kvalifikacijskih izazova...

Početak je donio klasično opipavanje pulsa, ali već u petoj minuti zaiskrilo je pred vratima Hrvatske. Strinić je pogriješio s povratnom loptom prema Modriću na polovici Iraca, Duff se sjurio u kontru i lijepo poslužio Hunta čiji šut s vrha šesnaesterca sigurno brani Pletikosa. Ponovno je uslijedio period prividnog mira, a onda u 15. minuti sporni trenutak. Modrić je, naime, odličnom loptom poslužio Strinića, koji u šesnaestercu Iraca prima loptu prsima, ali nakon kontakta sa Stephenom Kellyjem pada na travu. Norveški sudac se nije oglasio, premda je mogao, a možda i morao, jer kontakt je irskoga beka je bio stvaran, a ruka Kellyja čvrsto na prsima hrvatskog lijevog bočnog igrača.

Hrvatska je, prema očekivanjima, kratkim pasovima i igrom na travnjaku držala loptu u svome posjedu, no nekonkretnost akcija svjedočila se otupljenošću Luke Modića. Irci su, s druge strane, strpljivo čekali, a kada bi se otvorila situacija, sjurili bi se prema našim vratima; bila je to igra s klasičnim Trapattonijevim rukopisom. Točno kao u 24. minuti, kada se prvi puta u konkretnijoj akciji našao i Shane Long, najistureniji Irac. Na centaršut Whelana odlično je reagirao, nadvisio Ćorluku i Lovrena, ali je Pletikosa bio siguran.

U 27. minuti Mandžukić slijeva ulazi u šesnaesterac, mogao se odlučiti za udarac, no pokušao je dodati loptu Eduardu, što irski stoperi čiste. U tome se dijelu ponovno Hrvatska digla, naročito preko desne strane koja je dobro legla Dariju Srrni. U 38. minuti je u najboljoj akciji Vatrenih probio desnu stranu i vratio izvrsnu povratnu loptu za Kranjčara, koji sa sedam-osam metara gađa visoko iznad vrata.

Početkom drugoga dijela - sjajna vijest. Umjesto Eduarda, prvi puta nakon 9. listopada i Tel Aviva (2:1 za Hrvatsku), na teren je u najdražem dresu istrčao Ivica Olić.

Već osam minuta nakon početka nastavka, Kranjčar si je otvorio prostor za udarac sa 20-ak metara, ali je pogodio Modrića, koji u nastavku akcije pokušava škaricama, ali ne zahvaća dobro loptu. U tome je času bilo očito da su Vatreni mnogo bolje otvorili drugi dio, a vlastitu nemoć Irci su pokazali divljačkim startom Darrena Gibsona na oporavljenika Olića, koji se ipak vrlo brzo pridigao te otjerao zle slutnje. U 59. minuti odlična kontra Croata. Opet je Srna probio desnu stranu te na drugoj pronašao Mandžukića, koji se oslobodio suparnika te dva puta tukao, ali oba su udarca bila uzaludna. Prvog je blokirao branič, dok je drugi otišao pored gola.

Petnaest minuta potom, nakon što su Irci dugo kružili oko našeg kaznenog prostora, jedan je ubačaj završio u petercu, ali Dunne s tri metra prebacuje vrata. Dvije minute kasnije, Modrić i Iličević (ušao umjesto Kranjčara) odlično surađuju, lopta stiže do Kalinića koji krasno ubacuje na pet metara, ali Modrić malo kasni pri dolasku.

Na kraju, kada je tempo pao, u posljednjih deset minuta dvoboja, Hrvatska je preko Srne i Kalinića mogla doći do pobjede, no niti jedan pokušaj nije pronašao put do mreže. Kako bilo, u 90 dublinskih minuta, Hrvatska je ostavila bolji dojam...

REPUBLIKA IRSKA - HRVATSKA 0-0

Utakmica je završena!

85. minuta - Kalinić se oslobodio svog čuvara, pucao sa 16 metara, ali udarac je bio preslab da bi ugrozio irskog vratara.

82. minuta - Kalinić je primirio jednu tešku loptu, pronašao Srnu na desnoj strani, koji je iz trka pucao, ali i promašio okvir vrata.

75. minuta - Sjajna zamisao Kalinića, Modrić je zakasnio na povratnu loptu za 'stotinku'.

73. minuta - Najbolja prilika za Irce! St. Ledger je ubacio s desne strane, a Dunne je promašio sa pet metara. Makar, pozicija nije bila baš najlakša, da je lopta bila malo niža, Irac bi bez problema spremio loptu u mrežu.

60. minuta - Brza kontra Hrvatske, Mandžukić je prošao po lijevoj strani, prvi udarac mu je završio u bloku, drugi je prošao pokraj vrata.

56. minuta - Srna je iz slobodnog udarca pronašao Lovrena, koji je promašio sa svega pet metara.

55. minuta - Gibson je grubo 'pokosio' Olića... Na trenutak je zaiskrilo, ali sudac je sve smirio...

53. minuta - Ćorluka je ubacio s desne strane, Modrić je pokušao 'škaricama', ali nije najbolje zahvatio loptu.

45. minuta - Keane se prošetao kroz obranu Hrvatske, ali je njegov udarac s 15-ak metara bio premlak za Pletikosu.

38. minuta - Najveća prilika Hrvatske. Srna je s desnog boka uputio prizemnu loptu u šesnaesterac, neltio je Kranjčar, ali njegov udarac sa desetak metara otišao je preko gola.

28. minuta - Kranjčar je pucao s 20-ak metara, lopta je otišla daleko na tribine...

24. minuta - Nakon ubačaja Kellyja, glavom je pucao Long, ali to je bila jednostavna zadaća za Pletikosu.

15. minuta - Modrić je lijepo pronašao Strinića na lijevoj strani, koji je srušen od strane Kellyja u kaznenom prostoru. Sudac nije ništa dosudio, iako mu nitko ne bi mogao prigovoriti da je pokazao na bijelu točku.

13. minuta - Prva veća prilika za Hrvatsku. Nakon kornera je pucao Eduardo, ali irski blok ispred gola zaustavio je taj pokušaj.

12. minuta - Lopta je gotovo stalno u nogama Hrvatske, ali još uvijek nema opasnosti ispred Givena.

5. minuta - Strinić je gurnuo Irce u kontru, pucao je Gibson sa 15-ak metara, ali ravno u Pletikosu.

1. minuta - Hunt je pokušao iz voleja s 20-ak metara, ali potpuno je promašio loptu.

Utakmica je počela!

REPUBLIKA IRSKA: Given - Kelly, Dunne, St Ledger, Ward - Duff, Whelan, Gibson, Hunt - Long, Keane.

HRVATSKA: Pletikosa - Ćorluka (od 73. Vrsaljko), Lovren, Šimunić, Strinić - Vukojević (od 86. Dujmović) - Srna, Modrić, Kranjčar (od 65. Iličević) - Mandžukić (od 73. Kalinić), Eduardo (od 46. Olić).

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
22. rujan 2024 00:40