DUJE KLARIC/CROPIX Cropix
NA DERBIJU PO 12. PUT

Uvijek vatreno kada on sudi! Prekinuo susret zbog skandiranja, Callelovu ruku je vidio, Vrsaljkovu ne...

Povijest piše svakakve intrigantne priče u derbijima koje je on dosad vodio...
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 25. travanj 2021. 17:24


Po 19. put sutra će Ivan Bebek povesti momčadi u najveću utakmicu HNL-a. Prvi hrvatski arbitar za prvi hrvatski derbi. Bebek je uvjerljiv rekorder iza kojeg od aktivnih sudaca dolazi Mario Zebec s pet derbija, što jasno sugerira da će 43-godišnji Riječanin još dugo biti na prvom mjestu po odsuđenim derbijima.

U dosadašnjih 18 bilo je kvalitetnih, ali i problematičnih arbitraža, iza kojih su redom ostajali “repovi”, pitanja, dvojbe... Pojavom VAR-a smanjila se mogućnost za pogreške, ali mora se priznati da Bebekove arbitraže u derbijima nemaju upitnike već u zadnje četiri i pol godine. U tom razdoblju Dinamo je pobjeđivao na Poljudu, Hajduk na Maksimiru. Uzimali su Bijeli bod jakom Dinamu kada je u jesen 2019. igrao Ligu prvaka, a Bebek je upravo u tom susretu dosudio kazneni udarac za Bijele u konačnom ishodu 1:1. Sredinom 90-ih i početkom ovog stoljeća sudački “trade mark” u derbijima bio je Željko Širić, ali od prosinca 2003. krenuo je Bebek.

image
RONALD GORSIC/CROPIX Cropix

Prvih deset godina bilo mu je najteže, sigurno će i sam danas priznati. Šalu na stranu, ali na početku je imao problema koji iz aktualne perspektive izgledaju smiješni s upotrebom VAR-a. Međutim, u veljači 2009. nije Bebek imao taj privilegij, morao je sam procijeniti i odlučio je pokazati na bijelu točku kada je lopta pogodila Argentinca Calella u ruku dok je stajao u “živom zidu” unutar kaznenog prostora. Hajduk je pobijedio 2:0 nakon što je Kalinić pretvorio jedanaesterac u zgoditak, a Ibričić potom “bombom” rasparao mrežu Butine na golu ispred semafora.

Znakovito ili ne, ali činjenica je da je poslije tog derbija sljedeći sudio tek za dvije i pol godine, u rujnu 2011. također na Poljudu u remiju 1:1. Ali iduće pojavljivanje na Poljudu nije prošlo u tišini, dapače, Hajduk je imao argumente za bolno nezadovoljstvo. Vrsaljko je u 80. minuti igrao rukom nakon udarca Sušića, a Bebek je umjesto jedanaesterca i drugog žutog za beka Dinama pokazao na korner. Da nevolja bude veća, po prvi put u HNL-u na utakmici su bila dva dodatna suca, peti i šesti arbitar iz golova. Al, uzalud, Hajduk je oštećen.

image
SRDJAN VRANCIC/CROPIX Cropix

Zanimljiva utakmica dopala je Bebeka u svibnju 2014. kada je, držeći se striktno naputaka HNS-a, prekinuo maksimirski derbi. Dvoboj je ostao upamćen kao prvi susret koji je u HNL-u prekinut radi skandiranja s tribina. Do konačnog prekida Bebek je dva puta prekidao utakmicu zbog vrijeđanja s tribina. Drugi put susret je prekinut u 48. minuti i nakon stanke od 13 minuta momčadi su se vratile na teren, a spiker na Maksimiru je upozorio navijače da se suzdrže od novog vrijeđanja. Međutim, vrijeđanje nije prestalo i Bebek je u 85. minuti pri vodstvu Dinama od 1:0 prekinuo utakmicu.

Zadnji Bebekov derbi koji je iza sebe ostavio značajnije “repove” jest utakmica iz početka listopada 2016. godine. Iza fasade naizgled miroljubivog remija 0:0 kriju se dva nedosuđena kaznena udarca, a prije toga i poništeni regularni zgoditak Ohandze. S pravom se ljutio Hajduk, premda je i Dinamo imao razloga za nezadovoljstvo.

Ali od tada više nitko iza derbija nije pričao o suđenju. Sedam je zadnjih Bebekovih derbija prošlo bez upitnika i problema, stoga, uz svu pomoć tehnologije i iskustvo riječkog arbitra, treba vjerovati da nećemo ni u ponedjeljak u fokusu novinarskih priča imati suca.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
26. travanj 2024 10:16